Cât costă un sejur pe litoralul românesc în vară pandemică?

mamaia, Constanta, turism, mare, litoral

 

Un sejur all inclusive, la hotel de 3 stele, costă în jur de 1.000 – 1.200 de lei de persoană, iar hotelurile de patru stele din sudul litoralului sunt cam la jumătate de preţ faţă de hotelurile de patru stele din Mamaia, arată datele touroperatorului IRI Travel, citate de News.ro. Potrivit companiei, doar 5% dintre cei care şi-au făcut rezervări au plătit cu vouchere de vacanţă.

 

Răsfoind oferte

Agențiile românești au lansat demult ofertele pentru litoral. Spre exemplu, în oferta Christian Tour, poți să găsești propuneri de vacanță la Costinești pentru prețuri începând de la 250 de lei, pentru 3 nopți de cazare la hotel de 3 stele, în Eforie Nord cazarea pentru un sejur poate costa 745 de lei, iar la Mamaia 475 de lei. La Costinești, poți găsi oferte de 54 lei pentru o noapte de cazare la un hotel de 2 stele, iar 130 de lei costă două nopți la o altă unitate de 2 stele. Am încercat să facem o simulare de concediu de 7 zile și la Eximtur, pentru început de iulie. Un sejur pentru 2 persoane, cu cazare la hotel 3 stele și mic dejun inclus, în stațiunea Jupiter costă de la 2100 lei în sus; la Mamaia o vacanță la hotel de 4 stele costă peste 3800 lei, iar un concediu la hotel de 5 stele la Saturn costă peste 2600 lei.

 

Prețuri și stațiuni

Potrivit IRI Travel, staţiunile pe care le aleg românii când merg pe litoral sunt Mamaia – 25%, Eforie – 12%, Jupiter – 15%, Vama Veche – 9%, Neptun – 10%, Venus – 14%, Saturn – 8%, Olimp – 4% şi Costineşti – 3%. Cei mai mulţi turişti au ales hotelurile de 4 stele (38%), 3 stele – 32%, 2 stele – 16% şi de 5 stele – 14%. Turiştii care au ales litoralul românesc sunt din Bucuresti – 37%, Moldova  – 28%, Transilvania – 20% şi Oltenia – 15%.

Un pachet pentru 5 nopți de cazare la Mamaia poate costa 260-3200 de lei, în funcție de clasificarea și dotările hotelului. În Eforie Nord, prețurile sunt de 280-880 de lei, iar la Neptun-Olimp variază între 190 și 2890 de lei. În Venus, oferta pentru 5 nopți de cazare variază de la 380 de lei (2*) la 2600 de lei (5*). La  Costinești un sejur poate costa de la 190 la 760 de lei, la Vama Veche prețurile sunt ceva mai mici – 315 lei – 650 de lei. Turiştii îşi petrec în medie per total 5-7 nopţi pe sejur, şapte nopţi familiile cu copii şi 2-3 nopti – tinerii, cuplurile, în general, care vin de cel putin două ori pe litoral. „Potrivit ofertelor pe care le au hotelierii românii pentru litoral, în momentul de faţă, în medie, hotelurile de cinci stele din staţiunile din sudul litoralului percep un tarif de 1.400 -1.500 de lei de persoană pentru un sejur de 5 zile cu all inclusive. La acelaşi preţ, puteţi găsi o ofertă asemănătoare la hotelurile de trei stele din statiunea Mamaia”, a declarat Lucian Badîrcea, CEO IRI Travel.

 

 

În România, la greci sau la bulgari?

Pe de altă parte, Bulgaria și Grecia, destinații favorite printre turiștii români, au dat startul ofertelor pentru sezonul turistic din acest an. Ofertele sunt adaptate vremurile pandemice și includ test PCR sau nopți de cazare gratuite. De exemplu, unii din hotelierii din nordul Greciei vor să le restituie românilor încă nevaccinați, sub formă de vouchere, o parte din costul testului RT-PCR, în contextul în care intrarea în țară este condiționată de un rezultat negativ la aest test. Voucherele vor avea o valoare de 20 sau 30 euro și vor putea fi folosite pentru servicii extra. Oferta va fi valabilă începând cu luna mai, odată cu deschiderea sezonului estival, programat să înceapă oficial pe 14 mai. Bulgaria deschide sezonul mai devreme, pe 1 mai, și oferă românilor care își fac test o noapte gratuită de cazare. Vecinii de la sud nu au decis încă în ce condiții vor permite intrarea în țară a turiștilor străini, dar sunt luate în considerare 3 opțiuni: vaccin împotriva COVID-19, test PCR negativ sau test anticorpi. Mai multe detalii AICI

 

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *