Cât de eficientă este taxa turistică din Veneția/ Unele site-uri au publicat articole care explică modalitățile prin care poate fi evitată plata noii taxe

Veneția Sursa foto: G4Media

Pe 25 aprilie, Veneția a lansat o taxă de intrare pentru turiștii de o zi în orașul-canal. Perioada de probă pentru această taxă acoperă 29 de zile din lunile mai, iunie și iulie – inclusiv weekendurile și sărbătorile legale.

Măsura a fost introdusă pentru a reduce numărul de vizitatori care rămân doar o zi. Cei care susțin această taxă spun că aceștia aduc mai puține beneficii economice orașului decât turiștii care înnoptează și cauzează probleme precum supraaglomerarea.

Cu toate acestea, mulți locuitori din Veneția au criticat biletul de intrare ca fiind ineficient pentru a controla numărul de vizitatori, condamnând în același timp consiliul municipal pentru că a trecut cu vederea probleme critice precum locuințele.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Iată ce efect a avut taxa la o lună de la introducerea ei, potrivit Euronews.

Lansarea taxei la 25 aprilie a fost întâmpinată cu proteste din partea locuitorilor și confuzie din partea turiștilor.

Una dintre principalele neînțelegeri a fost aceea că, deși vizitatorii care au rezervat cazare pentru o noapte în Veneția sunt scutiți de taxa de excursie de o zi, ei trebuie totuși să își înregistreze prezența pe platforma de rezervări.

Alți vizitatori au considerat că este dificil de navigat pe site și că achiziționarea unui bilet este un proces de durată.

Stewardesele au fost la îndemână pentru a verifica dacă turiștii și-au descărcat codul QR și, în caz contrar, pentru a-i ghida prin procedură.

Localnicii au fost, de asemenea, prezenți în forță, protestând împotriva taxei care, potrivit acestora, nu va avea un efect semnificativ asupra reducerii numărului de vizitatori și evită abordarea unor probleme mai fundamentale, cum ar fi criza locuințelor. Criticii spun, de asemenea, că necesitatea ca studenții și cei care fac naveta să obțină un cod QR (chiar dacă nu sunt obligați să plătească) este nepractică.

Fostul primar al Veneției, Massimo Cacciari, a calificat taxa drept “absurdă” și le-a cerut turiștilor să nu o plătească, afirmând că aceasta contravine libertății de mișcare.

Veneția câștigă 1 milion de euro în primele 11 zile de aplicare a taxei de turism

Taxa de intrare este stabilită în prezent la 5 euro și se aplică vizitatorilor de o zi, cu excepții care includ rezidenții din regiunea Veneto, studenții și copiii sub 14 ani.

În primele 11 zile în care taxa de vizitare a fost în vigoare – între 25 aprilie și 5 mai – orașul a vândut 195 000 de bilete, obținând în total 977 430 de euro.

Suma a depășit cu mult așteptările, dar este totuși mai mică decât costul înființării sistemului de rezervări online, al campaniilor de informare și al verificării biletelor – 3 milioane de euro, potrivit ziarului italian Corriere della Sera.

După perioada de probă, taxa ar putea fi majorată la 10 euro pe zi. Există, de asemenea, amenzi de până la 300 de euro pentru cei care încearcă să viziteze fără bilet.

Taxa de intrare la Veneția nu a redus numărul de turiști

Până în prezent, proiectul pilot nu a dus la o reducere a numărului de turiști. Un consilier municipal din Veneția a calificat măsura drept un eșec.

“Măsura privind biletul de intrare în Veneția a eșuat lamentabil, pentru că cifrele contează și se spune că biletul nu a redus în niciun fel fluxul de turiști sau a eșalonat sosirile, ci, dimpotrivă, sosirile sunt superioare numeric față de anii precedenți”, a declarat Giovanni Andrea Martini, din partea grupului de consilieri municipali All The City Together, în cadrul unei conferințe de presă organizate săptămâna aceasta.

Pe 19 mai 2024, au fost înregistrate 70.000 de intrări, în timp ce anul trecut, pe 2 iunie, o sărbătoare națională în Italia, au fost înregistrate doar 65.000 de intrări.

“Astăzi orașul este închis din cauza voinței politice a unei administrații care prin această măsură a adus niște bani, dar nu a salvat sufletul orașului”, a adăugat Martini.

“Veneția este dărăpănată pentru că a fost abandonată sau, mai degrabă, doar folosită pentru a aduce bani”.

Cum să evitați să plătiți noua taxă de intrare la Veneția

Unele site-uri de știri au publicat articole care explică modalitățile prin care vizitatorii pot evita plata noii taxe.

Ziarul britanic The Guardian notează că suporterii echipei de fotbal din Veneția pot asista la meciurile din oraș fără a fi nevoiți să plătească cei 5 euro.

Locuitorii care se opun biletului de intrare au evidențiat o altă modalitate de a evita taxa.

Vizitatorii invitați în Veneția de către locuitorii orașului care le furnizează un cod sunt scutiți de taxă.

Unii activiști ar fi înființat un site neoficial pentru a facilita schimbul de coduri de prieteni către turiștii de o zi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: