Cât trebuie să lucreze românii pentru a-și permite meniul zilei în oraș? Analiză: Un IT-ist are nevoie de doar 36 de minute/ Un educator lucrează la fel de mult ca un șofer de taxi

Redacția iul. 19, 2023 4 comentarii
meniul zilei mancare delivery

Un IT-ist lucrează doar 36 de minute pentru a-și permite un meniu al zilei, în timp ce un om de serviciu sau un chelner lucrează de 3-4 ori mai mult, arată o analiză realizată de platforma de rezervări de restaurante Bookingham, care a calculat cât trebuie să lucreze românii de diverse profesii pentru un „meniu al zilei” în oraș în 2023. Un „pensionar special” își permite un meniu al zilei în 24 de minute, mai repede chiar și decât un IT-ist.

Câteva dintre rezultatele analizei:

 • IT-iștii se numără printre românii care lucrează cel mai puțin pentru meniul zilei
 • Un educator lucrează la fel de mult ca un șofer de taxi ca să-și permită un meniu al zilei
 • Rezidenții lucrează dublu față de medicii specialiști pentru un meniu al zilei 
 • Un chelner trebuie să lucreze de 2 ori mai mult decât un livrator pentru un meniul zilei
 • Pensionarii speciali și pensionarii de rând, la poluri opuse

Analiza menționează că România e în top 5 țări din Europa unde se muncește cel mai mult, după Grecia, Serbia, Muntenegru și Turcia, citând date publicate de EuroNews. Datele arată că în 2022 românii au lucrat în medie 39,7 ore/săptămână, la polul opus fiind Danemarca și Germania, cu 34,6 ore lucrate săptămânal.

„În acest context, și mai ales având în vedere că inflația continuă să afecteze România și implicit prețurile și puterea de cumpărare, am vrut să aflăm cât trebuie să lucreze un român ca să-și permită un meniul zilei în oraș în 2023. Pentru asta, ne-am uitat la salariile medii lunare pentru 30 de profesii și am inclus și veniturile medii ale pensionarilor speciali și cele ale pensionarilor de rând. Conform datelor furnizate de INS, industriile în care se câștigă cel mai bine sunt IT-ul și finanțele și asigurările, pe când la polul opus se află HoReCa, fabricarea de mobilă și produse textile, și activitățile de poștă și curierat”, transmit reprezentanții platformei.

Pentru prețul meniului zilei, autorii analizei au făcut o medie pe cele mai mari 20 de orașe din România, după numărul de locuitori, și au ajuns la suma de 35 lei.

Click pe imagine pentru a face zoom

IT-iștii se numără printre românii care lucrează cel mai puțin pentru meniul zilei

La începutul anului, CodeCool afirma că IT-ul e unul dintre cele mai sigure domenii, chiar și în vremuri de criză. Datele lor arătau că România e pe primul loc în UE la deficitul de angajați pe această piață, fiind peste 15,400 de programatori lipsă.

Lucrurile au luat o turnură bruscă în momentul în care giganții din industria tech au început să concedieze în masă. Începând cu luna ianuarie, companiile globale Google, Microsoft, Twitter și Amazon au făcut disponibilizări, spulberând „Raiul IT-iștilor,” iar impactul s-a simțit și în România.

Deși acest sector pare că trece printr-o criză, IT-iștii se numără printre românii care își permit cel mai repede un meniul zilei în 2023. Un programator cu salariul mediu trebuie să lucreze puțin peste o jumătate de oră ca să câștige cei 35 lei pentru o masă la prânz în oraș, cu 6 minute mai mult decât ar trebui să lucreze un judecător sau un primar de comună.

Un educator lucrează la fel de mult ca un șofer de taxi ca să-și permită meniul zilei

În momentul de față, salariile cadrelor didactice din România variază între 1.900 și 4.500 lei, iar diferențele apar în funcție de profesie, experiență și expertiză, menționează analiza.

Asta înseamnă că un profesor ar trebui să lucreze aproape o oră și jumătate să își permită un meniul zilei – la fel de mult ca un fermier.

Profesorii universitari câștigă mai bine și și-ar permite un meniul zilei mai repede: într-o oră și un sfert. Tot atât ar trebui să lucreze și un arhitect, dar și un bucătar. Studiul arată însă că un educator ar trebui să lucreze cel mai mult dintre cadrele didactice: 2 ore. Asta îl pune în clasament sub un angajat în domeniul suport clienți sau un zidar, arată analiza.

De altfel, salariile mici i-au făcut pe angajații din învățământ să iasă în stradă în lunile mai-iunie.

Rezidenții lucrează dublu față de medicii specialiști ca să-și permită meniul zilei

 

Angajații din sistemul de învățământ nu sunt singurii nemulțumiți de salariile lor. Medicii și asistenții amenință cu grevă generală în luna iulie. Aceștia refuză să mai facă gărzi sau ture suplimentare până la îndeplinirea cerințelor comunicate de Federația Sanitas.

Analiza Bookingham arată că, în prezent, un medic specialist trebuie să lucreze aproximativ o jumătate de oră ca să-și permită un prânz în oraș, la fel ca un IT-ist. Un medic rezident trebuie să lucreze dublu.

Iar dacă rezidentul își permite într-o oră să mănânce 1 meniu al zilei, un judecător își permite, în același timp, 2 meniuri ale zilei.

Un chelner trebuie să lucreze de 2 ori mai mult decât un livrator pentru meniul zilei

 

 

Lucrurile sunt complicate și în domeniul HoReCa, unde există în continuare o criză de personal. Potrivit G4Media, cele mai căutate roluri în acest sector sunt cele de barista și ospătar. Însă angajările sunt cu atât mai greu de făcut în timpul sezonului estival. De altfel, potrivit statisticilor oficiale ale INS, domeniul HoReCa e constant la coada clasamentului în ceea ce privește veniturile medii.

Unul dintre posibilele motive este lipsa salariului motivant. Un chelner câștigă în medie 2.800 lei pe lună. Asta îl situează la coada clasamentului, fiind nevoit să lucreze 2 ore ca să-și permită un meniul zilei, adică de 4 ori mai mult decât un primar de comună sau un judecător.

Patiserii, cofetarii și măcelarii se situează în clasament mai bine decât chelnerii: trebuie să lucreze puțin peste o oră și jumătate ca să mănânce un prânz în oraș.

Livratorii câștigă mai bine decât chelnerii, dar și mai bine decât ofițerii de poliție sau angajații bancari. Și-ar putea lua un meniul zilei lucrând mai puțin de o oră și 20 de minute.

Dintre meseriile care se încadrează în sectorul HoReCa, bucătarii sunt cel mai sus în top. Trebuie să lucreze o oră și un sfert pentru un meniul zilei, la fel ca un arhitect sau un profesor.

Pensionarii speciali și pensionarii de rând, la poluri opuse

Unde s-ar încadra pensionarii în acest clasament, în funcție de veniturile lor lunare? Datele arată că pensionarii speciali ar fi în fruntea clasamentului, iar pensionarii de rând ar fi ultimii pe listă.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, venitul mediu net al unui pensionar special este de 14.500 lei. Asta înseamnă că, teoretic, își permite un meniu al zilei în 24 de minute, mai repede chiar și decât un IT-ist.

Pensionarii de rând, în schimb, au un venit mediu de doar 1.775 lei. Ei ar trebui „să lucreze” de 8 ori mai mult decât un pensionar special și de 5 ori mai mult decât un IT-ist pentru un meniu al zilei.

Cum a fost realizat studiul

Pentru această analiză, echipa Bookingham a selectat 32 de profesii, meserii și statuturi, și a extras media venitului net lunar pentru fiecare (sursa: Paylab). Prețul meniului zilei a fost calculat după date de pe Tazz, Glovo, site-urile restaurantelor și ofertele din social media. S-a făcut o medie a prețurilor pe cele mai mari 20 de orașe din România, după populație (conform Institutului Național de Statistică), și s-a ajuns la suma de 35 lei.

Sursa foto: Dreamstime

Comentarii

 1. Nu inteleg acest tip de articol, chiar este nevoie de astfel de prostioare? Nu se putea face pur si simplu un articol cu salariul orar pt fiecare categorie profesionala? Era mult mai clar si mai concis. Asa ne scarpinam pe dupa ceafa asa. Parca suntem la gradinita. Deci un primar/ castiga 80-90 de lei pe ora. Un IT-ist 60-70 samd …

 2. La doar o succinta cautare pe net (cuvinte cheie: meniu pranz) am gasit, numai in Bucuresti cca 20 restaurante, cu meniuri de pranz/office, intre 25-30 lei. Unele sunt pe restograf. Probabil media reala, la nivelul urbanului mare (+ 150 000 loc.), este de 28-30 lei/ meniul de pranz. Pretul de 35 lei este in zona limitei superioare/maxime, nu media preturilor pentru aceste pranzuri.

 3. Mama lor de IT-isti, după ce învață o viață întreagă, și fac cursuri de specializare care costa 4000-5000 de euro tocmai pt a ajunge la un salariu bun, își și permit să mănânce unde e cel mai scump…
  Măcar dacă ați fi avut decență, să spuneți exact care joburi in IT plătesc atât de bine, ce cursuri și cât au costat a făcut cineva să ajungă la acest salariu… Nu îi mai demonizați-i pe IT-isti, și nici nu mai manipulați opinia publică.
  In IT ești 1 sau 0, ori foarte bun, ori ești dat afară. Pe pozițiile de senioritate da, sunt salarii mari. Dar pozițiile respective sunt foarte puține la număr, in orice companie, și ca sa ajungi la un salariu bun trebuie sa investești în tine enorm de mult timp făcând cursuri peste cursuri, certificări peste certificări…
  Jurnalismul aservit niciodată nu va fi capabil de a prezenta faptele pe de-a-ntregul, și din păcate, niciodată nu va pieri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *