Analiză. Ce efecte au avut pe piața din România concedierile anunțate de giganții globali ai Tehnologiei? Perspectivă din sectorul IT local: La noi au ajuns “unde”, dar nu “valuri”, după tăierile masive de personal din Occident

calculator IT Sursa foto: Dreamstime

Google, Meta, Amazon,Twitter, Lyft, HP, Zoom, SAP, Oracle – sunt câteva dintre numele grele din sectorul Tehnologiei care au anunțat disponibilizări masive în ultimele luni. Doar în acest an, 637 de companii au anunțat sau au operat concedieri, fiind afectate peste 186.000 de persoane, conform celor mai recente date agregate pe platforma layoffs.fyi. O parte dintre companiile globale au afaceri și în România, iar un segment semnificativ din proiectele firmelor românești depind de piața internațională, dar, cu toate acestea, în România nu s-a vorbit de o lovitură semnificativă în piața muncii. Reprezentanți din piața IT spun că există într-adevăr câteva companii de IT din România care au anunțat disponibilizări, pe motivul reorganizării și sunt, de asemenea, firme care au recunoscut că pregătesc reduceri de personal, într-un sondaj intern realizat de industrie. De asemenea, reprezentanții din sectorul de Resurse Umane spun că, la început de an, s-a notat o scădere în numărul de oferte noi. Pe de altă parte, firmele de IT din România fac angajări și există în continuare deficit pe piața muncii, iar jucătorii din industrie reiterează că nu se așteaptă la concedieri colective sau reduceri drastice. Mesaj din sector: Chiar dacă sunt situații punctuale în care specialiști din IT sunt concediați de o firmă, aceștia vor fi absorbiți rapid de piața locală sau globală.

Economedia a adunat o serie de reacții din piață pe tema care a marcat începutul de an în sectorul Tehnologiei: vine și la noi valul concedierilor? Dacă da – cum, dacă nu – de ce?

Concediază și în România giganții care au anunțat reduceri de personal la nivel global? 

Depinde. Google a anunțat că nu, Accenture a evitat răspunsul, dar face și angajări, Playtika a trecut la concedieri.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Harta concedierilor la nivel global rămâne destul de neclară. După ce au anunţat cele mai mari disponiblizări din istoria lor, marile companii americane din sectorul tehnologiei au ajuns să descopere cât de dificil este să faci restructurări de personal în Europa, a arătat o analiză Bloomberg. Atât în Franţa, cât şi în Germania, unde legislaţia muncii se numără printre cele mai puternice din UE, Google a început negocieri cu comitetele de întreprindere. În acest context, Google a recunoscut că poartă negocieri cu comitetele de întreprindere, adăugând că nu are de gând să implementeze concedieri în România, Grecia sau Austria.

Accenture este unul dintre cele mai recente exemple din șirul companiilor care au anunțat concedieri masive: 19.000 de persoane. “În timp ce continuăm să recrutăm, în special pentru a ne sprijini prioritățile strategice de creștere, în al doilea trimestru al anului fiscal 2023, am inițiat acțiuni de eficientizare a operațiunilor noastre și de transformare a pozițiilor noastre corporative care nu sunt facturabile pentru a reduce costurile. În următoarele 18 luni, ne așteptăm ca aceste acțiuni să ducă la plecarea a aproximativ 19.000 de persoane (sau 2,5% din forța noastră de muncă actuală) și ne așteptăm ca peste jumătate din aceste plecări să fie reprezentate de persoane din funcțiile noastre corporative nefacturabile”, a anunțat compania în luna martie.

Accenture are în Romania peste 4.000 de angajați, potrivit datelor oferite pentru Economedia în luna martie. Compania a evitat să ofere un răspuns clar la întrebarea dacă vor fi afectate și echipele din România de anunțul privind concedierile. „Cifrele pot diferi în funcție de piață și de țară, ca urmare a amprentei și a dezvoltării noastre diferite, și nu ar trebui considerate ca fiind o cifră aplicabilă în toate zonele geografice”, au transmis reprezentanții companiei, pentru Economedia.

Pe de altă parte, în această perioadă Accenture are deschise oficial peste 100 de posturi la secțiunea “latest jobs”, inclusiv unele postate chiar în ultima săptămână.

În schimb, Playtika a precizat că 40 de angajați din România sunt afectați de planurile globale de restructurare. Firma israeliană ajunsese la 4.100 de angajați, astfel încât concedierile vor afecta 615 persoane din întreaga rețea globală a companiei din Europa, Israel și SUA. Printre firmele din industria IT care au concediat deja angajați în România se numără și Vodafone sau Oracle, conform Europa Liberă. Grupul american Oracle, cea mai mare companie IT din România în funcție de numărul de angajați, viza concedierea a 184 de salariați în țara noastră, potrivit unui document citat de Libertatea, la începutul anului.

Industria și-a întrebat reprezentanții dacă angajează și/ sau concediază. Ce spune primul sondaj

După ce au făcut un studiu intern, reprezentanții pieței locale reuniți în Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) au transmis, în februarie, că această criză “va avea un impact relativ redus” în țara noastră. Dar primul sondaj pe acest subiect lansat de industrie a venit cu un procent deloc de neglijat: 9,5% dintre respondenți preconizau o reducere a echipei din România. De asemenea, multe dintre companii exprimau “un anumit grad de precauție” în ceea ce privește veniturile și proiectele.

Pe de altă parte, peste 60% dintre companii au spus că vor să angajeze, lucru explicabil prin deficitul enorm de specialiști, existent deja și perpetuat de la un an la altul. “Speranța noastră, ca asociație patronală, este ca acest sentiment de precauție să fie unul dintre scenariile pesimiste ale industriei și, la final de 2023, după ce tragem linie, bilanțul să arate foarte bine”, a spus Corina Vasile, Director Executiv ANIS.

Sursa: ANIS

Unul dintre elementele care au ferit România de “cutremurul” concedierilor: Cheltuielile cu personalul sunt “competitive”

Pe una dintre cele mai active piețe IT din țară – Cluj, Transilvania – nu s-a resimțit “cutremurul” din piața gobală tech.”Companiile IT din România sunt, în continuare, unele dintre cele mai vizibile în ceea ce privește inițiativele inovatoare, contribuțiile esențiale la procesul de transformare digitală și, nu în ultimul rând, contribuțiile în taxe și impozite plătite bugetului național. Noi, la Cluj IT Cluster, nu am simțit niciun fel de tendință de restrângere a activității la companiile din ecosistemul nostru. Dimpotrivă, vedem multe oportunități, multe companii care doresc să ni se alăture și care sunt în căutare de forță de muncă, printre altele. Chiar dacă o încetinire a creșterii este posibilă – și așteptată sau anticipată de unii, eu cred că în perioada următoare nu vom vedea concedieri colective sau reduceri drastice ale activității la companiile IT românești“, spune Andrei Kelemen, CEO Cluj IT Cluster.

Acesta pune în context concedierile.

“Reducerile de personal operate de marile companii IT din lume, mai ales la cele de peste Oceanul Atlantic, trebuie privite cu mare atenție și în niciun caz nu trebuie să cădem în capcana generalizărilor. Sunt corporații care își reconsideră activitatea pe anumite linii de business, se reorientează ținând cont și de tendințele din piață și da, anumite departamente din aceste corporații au mai mult de suferit în termeni de forță de muncă, comparativ cu altele. Personal, cred că este o repoziționare după perioada din pandemie când multe corporații au încercat să compenseze eficiența mai scăzută prin creșterea numărului de angajați, profitând și de faptul ca munca de acasă a devenit un element de atracție pentru multe persoane care altfel nu vedeau neapărat o oportunitate profesională în sectorul de IT. Aș adăuga și faptul că majoritatea concedierilor sunt mai degrabă din departamente non-IT sau de tip suport, deci nu din rândul inginerilor sau experților tehnici. De aceea nu mă aștept să vedem efecte directe – cel puțin în perioada imediat următoare – la reprezentanțele din România ale acestor companii. De altfel, aici, în România, cheltuielile cu personalul ale companiilor respective rămân în continuare competitive. Așa după cum subliniam și anterior, vedem că se menține deficitul de forță de muncă în acest sector, iar companiile au oferte de locuri de muncă multe și variate”, spune Kelemen.

 

Perspectivă din piața locală de IT: În România avem “situații punctuale”, nu concedieri în masă

Valul de concedieri din IT la nivel internațional a creat câteva “unde” și în România, mai ales în cazul companiilor globale cu sedii în țara noastră, spune Cătălin Șomfălean, CEO Innobyte. Companie e activă în zona de dezvoltare software specializată în eCommerce și e parte din grupul Life Is Hard, una dintre puținele companii Tech listate la Bursa de Valori București (piața AeRO).

“Una dintre principalele cauze (ale concedierilor, n.red.) este multitudinea de locuri de muncă create în pandemie, când nevoia de specialiști era foarte ridicată. Sunt câteva companii de IT din România care au anunțat disponibilizări pe motivul reorganizării activității și a echipelor sau eficientizarea echipelor, însă nu putem vorbi de concedieri în masă, ci de situații punctuale”, a spus Șomfălean.

Pe de altă parte, există în continuare o cerere crescută de programatori pe piața internă, dar și pe cea externă. “Ofertele de locuri de muncă din străinătate pentru programatorii români au crescut semnificativ în ultimii 2 ani. Românii sunt apreciați pentru nivelul tehnic ridicat de companii din țări precum Germania, Elveția sau chiar Statele Unite. Dacă înainte de pandemie companiile internaționale targetau în mod special blue collars, acum vizează intens white collars, printre care și developeri. Chiar dacă sunt situații punctuale în care specialiști din IT sunt concediați de o firmă, aceștia vor fi absorbiți rapid de piața locală sau globală“, consideră CEO-ul Innobyte. Acesta spune că în cazul companiei pe care o conduce nevoia de recrutare persistă. “Avem în continuare poziții deschise. Intenționăm să ne mărim echipa cu cel puțin 20% în 2023”, completează Șomfălean.

Acesta admite însă că o serie de elemente – criza economică, războiul din Ucraina și inflația – au avut efecte în piață și se vor resimți și în perioada următoare. Toate industriile au fost afectate la un anumit nivel, însă sunt sectoare în care impactul a fost mai aspru precum în construcții, auto sau retail.

“Industria de software din România crește constant și aduce contribuții relevante la bugetul de stat. Proiectele firmelor de IT sunt direct impactate de forța de muncă, iar pe piața autohtonă rămâne în continuare un deficit de specialiști. Estimările pentru proiectele de IT rămân optimiste. Companiile membre ANIS (Asociația Patronală a Industriei Software din România), din care face parte și Innobyte, estimează că investițiile clienților în proiecte IT în 2023 vor crește”, spune Șomfălean. Acesta menționează că și pentru sectorul în care activează,  eCommerce, perspectivele rămân optimiste.

“Pulsul” situației în piața muncii: Jucători din piața de Recrutare au remarcat o scădere la început de an

Peste 5.000 de locuri de muncă au fost postate, în primele două luni ale anului, de angajatorii din IT pe platforma eJobs, ceea ce plasează acest domeniu pe locul al 7-lea în topul celor mai mari angajatori din România, arată datele sintetizate  pentru Economedia. S-a remarcat la început de an o “ușoară scădere față de anul trecut”, când, cu mai mult, de 6.000 de joburi noi postate în același interval de timp (1 ianuarie – 20 februarie), IT-ul se afla pe locul al 4-lea în clasament.

“România nu a fost foarte afectată de valul de concedieri de la nivel internațional, însă, comparativ cu anul trecut, vedem un număr mai mic de joburi nou scoase în piață pentru candidații din IT”, au spus reprezentanții EJobs.

Târgul de Cariere este unul dintre cele mai ample evenimente de recrutare la Cluj, care mizează mult pe sectorul Tech și care în acest an a avut loc în luna martie. I-am întrebat și pe acești organizatori de evenimente cum s-a prezentat sectorul IT în acest sezon.

“În continuare, sunt multe poziții deschise în domeniul IT, dar în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut se observă o ușoară scădere a numărului de joburi în acest domeniu”, spune Maria Petruța, PR Târgul de Cariere. “Referitor la evenimentul nostru, numărul participanților este mai mare decât la ediția din toamnă, este aproape dublu, fapt care denotă o cerere mai mare pe piața muncii”, a completat aceasta.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: