Cătălin Niţă, Director Federaţia Patronală Petrol şi Gaze: Proiectul de modificare a legii offshore ar putea fi adoptat în această sesiune parlamentară/ “Noutatea este că acesta se referă și la perimetrele on shore de mare adâncime

investitii mare offshore Sursa foto: Pixabay

Proiectul de modificare a legii offshore ar putea fi adoptat în actuala sesiune parlamentară, adică până la final de iulie, spune Cătălin Niţă, Director Executiv, Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), prezent la o conferință News.ro

“Beneficiile resurselor din Marea Neagră le știm cu toții, dar s-a schimbat paradigma, discutăm nu în contextul Green Deal-ului european, de decarbonare, ci despre securitatea enrgetică a Europei, despre siguranța asigurării cu gaze naturale a industriei și a cetățenilor. România rămâne un pion important pe această tablă de șah geopolitică regională. Suntem dintre cei care avem resurse de gaze descoperite în abundență”, a menționat Niță. Acesta a spus că România ar trebui chiar să înceapă să se gândească să furnizeze securitate energetică pe piețele din jurul nostru – Republica Moldova, Bulgaria, “dacă ne permit cantitățile”.

În ceea ce privește proiectul legii offshore, textul a fost îmbunătățit, a spus Niță.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Noutatea este că acesta se referă și la perimetrele on shore de mare adâncime, noi am văzut această necesitate din partea statului. Ne bucurăm că statul caută variante în toate părțile, pentru a produce gaz. Acest proiect de lege probabil va facilita investiții și în partea de onshore de mare adâncime. Știm că există interes din partea operatorilor și invesitorilor să acceseze și astfel de perimetre”, spune reprezentantul industriei.

Federația a propus și “mici amendamante” la proiectul de lege.

“Văd un orizont de timp de aprobare a acestui proiect de lege în această sesiune parlamentară, până la final de iulie”, a spus Niță.

“Legea oricum s-ar fi modificat, statul avea în plan acest lucru. De această dată, în contextul războiului din Ucraina, contextul geopolitic a determinat statul să își ia câteva măsuri de precauție – apare dreptul de preemțiune al statului pe cantitate de gaze, această privire spre perimetrele de țărm”, a sesizat Niță.

Luna trecută, coaliția de guvernare a elaborat proiectul legii offshore, pentru deblocarea investițiilor la Marea Neagră. Investitorii vor împărți veniturile cu statul în proporție de 40-60% (36-64%, cu toate taxele), ei vor plăti un impozit suplimentar în cazul în care prețul gazelor crește, dar doar când trece de pragul 85 lei/MWh, față de pragul de 45 lei/MWh prevăzut inițial, iar condițiile actuale vor rămâne nemodificate pe toată durata exploatării, conform documentului obținut de Economedia. În plus, noul proiect reglementează și exploatările onshore.

Citește aici documentul: Proiect Lege Offshore

.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: