Câte locuri de parcare inteligentă are România? Sunt doar 1% din parcările înregistrate la nivel național

parking poza 1 Foto: Primăria Cluj-Napoca, Facebook

Numărul locurilor de parcare inteligentă din România a crescut cu aproximativ 2400 în ultimii doi ani, arată o analiză Vegacomp Consulting, firmă activă pe piața de soluții “smart city”. Topul este condus, la foarte mare distanţă, de Cluj-Napoca.

Autorii studiului descriu termenul de “parcare inteligentă” ca loc sau grup de locuri de parcare care este monitorizat și care comunică bidirecţional un set de date – status ocupare, plată.
Un „Loc de parcare digitalizat” e un loc de parcare ce poate oferi un set de informații. Printre acestea: datele geografice georeferenţiate – GIS, aflat pe o hartă digitală – în format OGC – Open Geospatial Consortium WMS – Web Map Services, kml, kmz, shapefile, sau in cloud. Acestea oferă și alte informații sau facilități: arată starea de ocupare – ocupat sau liber – în timp real, prin diferite tipuri de senzori; acceptă plată electronică – monitorizare în timp real dacă este achitată taxa de utilizare; oferă alte opţiuni, precum rezervare, blocare de la distanţă, imagini video, mesaje audio etc.

Prin folosirea soluțiilor “smart”, timpul necesar găsirii unei parcări poate fi redus cu până la 43%, iar traseul poate fi scurtat cu 30%, notează autorii studiului. Volumul de trafic poate scădea cu 8% dacă se folosesc soluții smart destinate managementului parcărilor, conform studiului Smart Parking publicat de Global System for Mobile Communications, citat de cei de la Vegacomp.

“Din răspunsurile primite (de la primării, n.red.), reiese că avem în Romania anului 2021 un procent de aproximativ 1% din totalul locurilor de parcare reprezentat de cele inteligente – 12.154, în creștere de la cele doar 9.742 de locuri din 2020”, arată raportul.

Clasamentul locurilor inteligente de parcare este condus tot de Cluj–Napoca, cu 7.705 anul acesta,
față de 6.834 în 2020. Podiumul este completat de Craiova, cu aceleași 1.026 locuri, Iași, intrare nouă
direct pe locul 3, cu 970, iar locul al patrulea este adjudecat de Sectorul 6 al Capitalei, cu 648.

 

Sursa imagine: Analiza Vegacomp

 

România are aproximativ 1,2 milioane de locuri de parcare publice, dintre care peste 755.000 sunt locuri de parcare rezidenţiale, în mediul urban, arată analiza Vegacomp Consulting.  Tariful pentru parcările de reședinţă variază între 30 și 120 lei în localităţile mici, respectiv 70 și 200 lei în orașele mari. Lider la veniturile totale generate din utilizarea parcărilor și amenzi e Cluj-Napoca, Oradea, “cu tradiție în gestiunea eficientă a parcărilor”, conduce topul veniturilor obținute din amenzi, iar Brașovul conduce la numărul de locuri publice de parcare dedicate persoanelor cu dizabilități. Bucureștiul, cu sectoarele sale cumulate, are cele mai multe parcări. Mai multe date găsiți AICI

 

Foto: Primăria Cluj-Napoca, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *