Ce destinații preferă românii pentru vacanța de vară? Consultant în turism: Sunt turiști care s-au dus în Antalya și acum preferă Spania/ O altă destinație care începe să atragă atenția românilor este Madeira

barcelona spania pexels sursa foto: Pexels

A început sezonul concediilor, iar românii își planifică vacanța de vară. Consultantul în turism Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al ANAT, a declarat pentru Economedia care sunt destinațiile preferate în perioada verii. Acesta spune că unii turiști se uită către alte destinații. Antalya este în continuare o destinație aleasă, însă sunt turiști care obișnuiau să meargă în Antalya, dar care anul acesta preferă destinații ca Spania.

„În România, destinația numărul unu pentru sezonul estival rămâne, firește, litoralul românesc, dar observ o creștere a sudului în continuare față de anul trecut mai ales pentru familiști, care vor liniște și mai puțină aglomerație. Dar pe lângă litoral se observă o creștere mare pentru stațiunile montane și balneare și pentru turismul rural, în special în zonele de deal și munte. Sunt turiști care vor să stea în zone mai liniștite, în natură și inclusiv în sezonul estival”, a declarat acesta.

La munte turiștii aleg Sinaia, Predeal, zona Bran Moeciu, dar și Băile Herculane sau Băile Felix sau zone de turism rural.

„Pentru litoralul românesc, o cameră pe noapte costă de la 250-300 de lei, de la 250 lei în sus. Camera de la 250 la unu, două stele sau o pensiune, și între 500 și 1.000 lei pe zi, pentru hoteluri de 4-5 stele. În plin sezon poate să fie între 400 și 600-700 lei, depinde foarte mult de hotel, de zonă. Pentru munte prețurile la pensiuni încep de la 150 lei camera și la un hotel de la 200 lei”, spune Traian Bădulescu.

Potrivit acestuia, alte destinații în România care au început să fie căutate și pe care oamenii le aleg pentru a scăpa de aglomerație sunt Borsec, Covasna, Miercurea Ciuc, unde sunt prețuri de la 200 la 350 lei pe noapte. Consultantul de turism spune că un motiv pentru care turiștii aleg aceste locuri nu pentru că sunt mai accesibile, ci pentru că le place faptul că sunt mai retrase și există multe zone unde pot face drumeții.

„Am mai observat tendința românilor de a călători mai mult și în orașele turistice precum Brașov, care e cel mai turistic oraș al țării, sau în orașe ca Sighișoara, Timișoara, Oradea”

În ceea ce privește destinațiile din străinătate, acestea rămân în principal aceleași: Bulgaria, Grecia și Turcia. Traian Bădulescu spune că, deși turiștii merg în continuare în destinații mai scumpe, așa cum este Antalya, ei au început să aleagă riviera Mării Egee: Bodrum-Marmaris-Kuşadasi, unde sunt prețurile mai mici. Acesta precizează că atmosfera e frumoasă pentru că sunt multe localități, se poate ajunge și cu autocarul sau cu automobilul pentru cei care nu vor să meargă cu avionul. „Si pe Grecia sunt din ce în ce mai mulți români care aleg Halkidiki, Thassos, destinații mai apropiate, unde sunt prețuri ceva mai bune”.

„Se observă o creștere pe Spania, sunt turiști care s-au dus în Antalya și acum preferă Spania pentru că găsesc altă cultură și acolo sunt hoteluri all inclusiv sau oricum de patru și cinci stele de mare calitate, așa cum este Tenerife. Egiptul și Tunisia sunt căutate și sezonul estival și înregistrează o creștere, chiar dacă în Egipt este in special foarte cald, dar a atras prin faptul că a fost o destinație prietenoasă și deschisă și în pandemie cu restricții minimale și sunt condiții aproape de Antalya. Multe resorturi de cinci stele inclusiv la preț mult mai bun”, mai precizează acesta.

Traian Bădulescu mai menționează că în acest an se mai poate observă o revenire a românilor și pentru alte destinații clasice Malta, Cipru, Italia. De asemenea, pe lângă Spania, o altă destinație care începe să atragă atenția turiștilor români este Portugalia, cu Madeira.

De asemenea, Traian Bădulescu spune că în perioada verii este momentul potrivit pentru city break în marile orașe europene deoarece este puțin mai accesibil față de alte perioade ale anului, așa cum este primăvara sau toamna când sunt foarte multe evenimente

„Dar o creștere mare pe circuit am observat-o pe circuite europene, Italia, Franța, chiar combinate mai multe țări: Italia cu Franța, Franța cu Spania și sunt turiști care își permit pentru că un circuit totuși costă de la 2000-2.500 euro în sus cu tot cu zbor. Mai sunt și turiști care aleg și America Latină, Statele Unite, Extremul Orient, circuite în Africa precum circuite safari în Kenia și Tanzania, de exemplu”, mai spune Traian Bădulescu.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *