Ce este programul Anghel Saligny, care riscă să rupă coaliția? Proiectul de 50 de miliarde de lei promis de premierul Cîțu primarilor din PNL înainte de congres, dar respins de USR PLUS

G4Media sept. 1, 2021 0 comentarii
bani, euro

Programul Anghel Saligny a devenit mărul discordiei în coaliție, după ce premierul Florin Cîțu a anunțat că îl va trece prin guvern în ciuda opoziției miniștrilor USR PLUS. Proiectul care ar putea provoca ruperea coaliției este unul cu miză uriașă pentru premierul Cîțu, care le-a promis primarilor PNL, în plină campanie electorală, că va adopta acest proiect.

Premierul Cîțu a vorbit în premieră de un program de investiții pentru baronii locali în luna iulie, după ce contracandidatul său la șefia PNL, Ludovic Orban, ceruse continuarea PNDL – controversatul program pentru investiții locale inventat de PSD. Cei doi candidați la șefia PNL sunt în plină campanie electorală internă.

Rețele de alimentare cu apă, sisteme de canalizare, gaze sau drumuri publice sunt investițiile care vor putea fi finanțate prin programul de investiții pentru primării „Anghel Saligny” în valoare de 50 de miliarde de lei, după cum a scris în premieră Economedia.ro.

Ordonanța de urgență pentru aprobarea programului național de investiții Anghel Saligny, un program de investiții pentru autoritățile locale, a fost discutată pe 11 august în primă lectură în ședința de Guvern, fiind însă respins categoric de USR PLUS. „Din punctul meu de vedere este inadmisibil ca astăzi, în 2021, să nu avem drumuri asfaltate în toate localitățile, să nu avem canalizare și apă, lucruri de bază pe care trebuia să le avem până acum făcute. Le vom face în acest mandat”, spunea premierul Florin Cîțu despre program, la finalul ședinței de Guvern.

Conform documentului consultat de Economedia, programul „Anghel Saligny” seamănă izbitor cu Programele Naționale de Dezvoltare Locală (PNDL) 1 și 2, cel puțin din punctul de vedere al obiectivelor de investiții care pot fi finanțate.

Programul „Anghel Saligny” va avea drept beneficiari primăriile, la fel ca PNDL, iar banii, respectiv 50 miliarde lei, vor fi alocați prin credite de angajament pentru perioada 2021-2028. Finanțarea programului se asigură de la bugetul de stat.

O analiză Expert Forum (EFOR) a proiectului de ordonanță de urgență pentru începerea programului de investiții ”Anghel Saligny” arată similarități mari cu vechiul Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL), potrivit Economedia.ro.

Programul Anghel Saligny reia multe dintre mecanismele de implementare ale PNDL și prelungește unele dintre problemele identificate în rapoartele Curții de Conturi și cele independente, arată Expert Forum, care se referă atât la modul de elaborare a noului program anunțat de premier, cât și la modul de punere în practică.

Analiza EFOR arată că modul de elaborare a programului repetă pașii urmați de guvernele PSD, care au fost criticate pentru implementarea primelor etape ale PNDL. ”Elaborarea unui nou program fără a rezolva probleme instituționale și fără a analiza riscurile apărute în programele trecute este hazardată. Deși implementarea unor programe de dezvoltare locală este esențială, acest fapt nu justifică graba și problemele pe care le aduce propunerea actuală. Solicităm, așadar, oprirea acestui proiect de OUG și dezbaterea la nivel public a aspectelor menționate în acest document”, arată EFOR. (Foto: Pexels.com)

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *