DOCUMENT Principalele prevederi ale programului de investiții pentru primării „Anghel Saligny”. Ce obiective vor putea fi finanțate prin planul de 50 de miliarde lei

Carmen Radu aug. 11, 2021 1 comentarii
pndl, lucrari, constructii, muncitor

Rețele de alimentare cu apă, sisteme de canalizare, gaze sau drumuri publice sunt investițiile care vor putea fi finanțate prin programul de investiții pentru primării „Anghel Saligny” în valoare de 50 de miliarde de lei, arată un document consultat de Economedia.

Ordonanța de urgență pentru aprobarea programului național de investiții Anghel Saligny, un program de investiții pentru autoritățile locale, a fost discutată miercuri în primă lectură în ședința de Guvern. „Din punctul meu de vedere este inadmisibil ca astăzi, în 2021, să nu avem drumuri asfaltate în toate localitățile, să nu avem canalizare și apă, lucruri de bază pe care trebuia să le avem până acum făcute. Le vom face în acest mandat”, spunea premierul Florin Cîțu despre program, la finalul ședinței de Guvern.

Conform documentului consultat de Economedia, programul „Anghel Saligny” seamănă izbitor cu Programele Naționale de Dezvoltare Locală (PNDL) 1 și 2, cel puțin din punctul de vedere al obiectivelor de investiții care pot fi finanțate.

Categoriile de investiții care pot fi finanțate prin programul „Anghel Saligny”:

 • alimentări cu apă și stații de tratare a apei
 • sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate
 • drumurile publice
 • poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale
 • sisteme de distribuție a gazelor naturale și a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale

Categoriile de investiții care puteau fi finanțate prin PNDL 1 și 2:

 • Apă și canal
 • Drumuri comunale și poduri
 • Unități de învățământ
 • Unități sanitare
 • Alte domenii

Programul „Anghel Saligny” va avea drept beneficiari primăriile, la fel de PNDL, iar banii, respectiv 50 miliarde lei, vor fi alocați prin credite de angajament pentru perioada 2021-2028. Finanțarea programului se asigură de la bugetul de stat.

În cadrul programului se pot realiza obiective de investiții noi, precum și intervenții la construcțiile existente, precum lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparație, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinație, protejare, restaurare, conservare.

„Conform estimărilor făcute, la nivel național, 20.000 km de drumuri județene sunt nemodernizate și 27.000 km de drumuri comunale nemodernizate, fiind estimată o valoare de 50 miliarde lei pentru modernizarea acestor drumuri; 29% din unitățile administrativ-teritoriale sunt fără rețele de apă, iar 57% din unitățile administrativ-teritoriale sunt fără canalizare, fiind estimată o valoare de 80 miliarde lei pentru realizarea acestor obiective de investiții; 2.226 unități administrativ-teritoriale sunt fără rețele de distribuție de gaze naturale, iar pentru acest domeniu fiind depuse cereri în număr de 174 cereri, însumând o valoare de 2.642 milioane lei. Prin PNDL urmează să fie finalizate obiectivele de investiții din domeniile drumuri și apă și canal, în număr de 3.419 obiective de investiții cu o valoare finanțată de 22.994 milioane lei, dintr-un total de 6.204 cereri depuse, rămânând un număr de 2.785 de cereri nefinanțate, însumând 26.106 milioane lei. De asemenea, la Compania Națională de Investiții au fost depuse 554 solicitări pentru drumuri județene și drumuri locale, având o  valoare de 8.351 milioane lei”, arată nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit documentului, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, se aprobă normele metodologice de aplicare a programului, prin ordin al ministrului dezvoltării. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a normelor, beneficiarii vor depune cereri de finanțare.

Ministerul Dezvoltării va centraliza propunerile transmise în baza criteriilor de prioritizare și în limita creditelor de angajament prevăzute în legea bugetară anuală și va întocmi lista de obiective propuse spre finanțare, listă care se aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării.

Programarea, coordonarea și monitorizarea utilizării fondurilor se fac de către Ministerul Dezvoltării. La solicitarea ministerului, reprezentanți cu atribuții de control din aparatul propriu al Inspectoratului de Stat în Construcții efectuează controale pentru verificarea situației reale din teren, în raport cu datele transmise prin solicitări și documente.

Sursa foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru

Comentarii

 1. De unde se descarca tot programul asta in format pdf, nu ar trebui sa fie comunicare si transparenta decizionala din partea liberalismului romanesc?
  Asta nu e program de finantare, e o lista de dorinte. Cand scrii o ordonanta de urgenta cu verbul la diateza reflexiva cu pronumele reflexiv fără funcție sintactică, neanalizabil, de considerat împreună cu verbul nu poti sa te astepti la schimbari
  Sunt doar dorinte: se pot face x y z in loc acest program finanteaza executarea urmatoarelor domenii de activitate.
  Geniali juristii care au conceput acest text fara nici o valoare de executie, dar cu o mare valoare literara.
  De exemplu pe prima pagina este scris “Conform estimărilor facute, la nivel național,”. Pai bine guvernule pentru ce iei banii pe salarii? Nu trebuie sa stii exact? Nu trebuie sa finantezi o suma exacta pentru niste cifre concrete?
  Nu e un program care va aduce un plus valoare, e doar o serie de constatari de internet puse intr-un text literar caruia i-au dat denumirea de ordonanta si program de finantare.
  Alta formulare literar artistica:
  Articolul 1 punctul 7 “) În scopul utilizării eficiente a fondurilor alocate prin program, Ministerul
  Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei poate dezangaja, în vederea
  contractării, sumele rămase neutilizate în urma economiilor rezultate pe parcursul
  derulării contractelor de finanţare” Unde se fac economii de la buget? In Romania???? Tara in care costurile sunt umflate si produsul livrat este sub standardul minim? De fapt e vreo autoritate care verifica si trage la raspundere? Sunt reportajele cu investitiile prin PNDR care nu au lasat in urma lor decat paguba si nu s-a intamplat nimic.
  Daca membrii de partid care au primit banii ii prapadesc pe ce cred ei de cuviinta tot contribuabilul plateste paguba
  Art. 10 – (1) În cazul în care beneficiarii utilizează sumele transferate cu
  nerespectarea prevederilor legale sau contractuale, Ministerul Dezvoltării,
  Lucrărilor Publice și Administrației notifică beneficiarii cu privire la prevederile
  încălcate şi solicită restituirea în termen de 30 de zile calendaristice a sumelor
  decontate necuvenit.
  (2) În situaţia în care beneficiarii nu restituie sumele decontate
  necuvenit în termenul stabilit, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și
  Administrației solicită în scris Direcțiilor Generale Regionale ale Finanțelor
  Publice în a căror rază teritorială se află unitățile administrativ-teritoriale respective
  sistarea alimentării atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât şi cu sume
  defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.