Ce europeni iau credite pentru locuințe mai ieftine

banca, credit, calcule, calculator Sursa foto: Pexels

Mulți oameni vor fi surprinși, dar este un fapt – ratele dobânzilor la creditele pentru locuințe în Bulgaria sunt în prezent printre cele mai scăzute din toată Europa. Și lucrurile stau astfel de luni de zile. Peste tot în jurul nostru fierbe și dă pe dinafară, dobânzile cresc vertiginos, în timp ce băncile din Bulgaria continuă să ofere credite ipotecare în condiții tentant de bune, scrie Seba, potrivit Agenției de presă Rador.

Datele comparative publicate recent privind piața creditelor pentru locuințe din Europa arată că în martie, în UE, doar în Malta dobânzile au fost mai mici. Potrivit statisticilor Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), pentru aceeași lună s-au acordat împrumuturi pentru o locuință nouă în leva la o rată medie a dobânzii de 2,54%. Și băncile din Germania au încheiat contracte ipotecare la o dobândă de aproximativ 3,8%. Comparația cu țările mai apropiate de Bulgaria, precum România și Polonia, relevă diferențe și mai drastice – acolo dobânzile ipotecare au fost de peste 8%, iar în Ungaria – până la 10,52 la sută.

În Europa, Banca Centrală Europeană și alte bănci centrale au majorat foarte mult ratele principale ale dobânzilor, pentru a combate inflația. Acest lucru duce la o creștere serioasă a costului împrumuturilor atât pentru întreprinderi, cât și pentru gospodării. În Bulgaria, datorită Consiliului Monetar, BNB nu poate avea influență prin ratele principale ale dobânzilor asupra dobânzilor de pe piață. Și din moment ce depozitele continuă să crească foarte mult, băncile au tot mai multe resurse pe care trebuie să le „pună în mișcare” pentru a le aduce venituri – adică să vândă credite. În această competiție, nimeni nu vrea să piardă clienți noi și nu se grăbește să majoreze dobânzile la credite. După cum a explicat recent faimosul specialist în finanțe Levon Hampartzoumian, „băncile se uită să vadă cine va clipi primul”.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În rest, de anul trecut, experți bulgari și străini, precum și BNB, preconizează o creștere inevitabilă a prețului creditelor și în Bulgaria. Cu toate acestea, anul 2023 a început cu scăderi continue. Abia acum a început să se resimtă o inversare a tendinței.

BNB tocmai a publicat cele mai recente statistici pentru piata creditelor – pentru luna mai. S-a înregistrat o creștere a ratei medii a dobânzii la creditele ipotecare în leva pentru gospodării, deși ușor – cu 0,06% până la 2,6% (împrumuturile în euro sunt mai scumpe, întrucât ratele dobânzilor acestora sunt legate de indicii pieței europene, care au fost în creștere deja de multe luni).

Pe fondul dobânzilor record scăzute, creditele noi pentru locuințe au înregistrat o creștere de aproape 17% pe an.

BNB încă mai are câteva instrumente pentru a influența ratele dobânzilor și rata de împrumut. Pentru a răci hiperactivitatea creditară a băncilor, Banca Centrală a decis deja ca de la 1 iunie să majoreze de la 5 la 10% cuantumul rezervelor minime pe care băncile sunt obligate să le pună deoparte. De la 1 iulie va mai avea loc un astfel de pas de înăsprire – creșterea rezervelor de la 10 la 12 la sută.

BNB retrage lichidități de la bănci și prin intermediul rezervelor de capital. Scopul este ca băncile să fie pregătite pentru momentul în care creșterea dobânzilor la creditele acordate va începe să îngreuneze clienții și ponderea creditelor neperformante va începe să crească în portofoliile băncilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: