Inteligența artificială este folosită de 72% dintre respondenții sondajului „AI at Work: Momentum Builds, but Gaps Remain” realizat de Boston Consulting Group, însă adevărata valoare a AI este capturată de un subgrup mai restrâns de companii care merg dincolo de simpla implementare a instrumentelor și își reproiectează fundamental fluxurile de lucru, potrivit raportului.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Sondajul arată că, deși adoptarea AI este puternică per ansamblu, doar 51% dintre angajații din prima linie o folosesc în mod regulat, un procent care a stagnat față de anul precedent.
Între timp, Sudul Global – Africa, America Latină și Caraibe, Asia (fără Israel, Japonia și Coreea de Sud) și Oceania (cu excepția Australiei și Noii Zeelande) – continuă să conducă în ceea ce privește adoptarea AI, cu India la 92% și Orientul Mijlociu la 87% afișând cele mai ridicate niveluri de utilizare constantă. Totuși, aceste două regiuni cu utilizare intensă înregistrează și cele mai mari temeri privind impactul automatizării, mult peste media globală de 41% dintre respondenți care se tem că rolul lor ar putea dispărea în următorul deceniu.
Trei factori esențiali pentru creșterea adoptării AI
- Instruire adecvată: Doar 36% dintre angajați consideră că au fost instruiți corespunzător în utilizarea AI;
- Acces la instrumentele potrivite: Peste jumătate dintre respondenți (54%) spun că ar folosi instrumente AI chiar dacă nu ar fi autorizate, în special cei din Generația Z și Millennials;
- Sprijin puternic din partea conducerii: Doar 25% dintre angajații din prima linie spun că liderii lor oferă suficiente îndrumări în ceea ce privește AI.
Ce fac companiile care investesc în implementarea AI?
- Investesc substanțial în instruire, management al schimbării și anticiparea evoluției rolurilor;
- Măsoară mai eficient valoarea generată de AI prin rezultate tangibile;
- Angajații economisesc mai mult timp în fiecare zi;
- Mai mult timp petrecut pe sarcini strategice și rezultate de calitate mai bună;
- Crește încrederea că AI îmbunătățește luarea deciziilor și implicarea angajaților.
Trei din patru angajați cred că agenții asistenți digitali inteligenți, capabili să gestioneze independent sarcini, vor fi esențiali pentru succesul viitor. Totuși, doar 13% spun că acești agenți sunt integrați în fluxurile de lucru și doar o treime înțeleg cum funcționează. Pe măsură ce familiarizarea crește, teama scade, iar angajații încep să-i vadă pe agenți mai degrabă ca parteneri de lucru, decât ca rivali.
Ce pot face companiile care vor să implementeze AI?
- Nu trebuie subestimată importanța instruirii;
- Este necesară alocarea de resurse, timp și sprijin din partea conducerii;
- Trebuie anticipat impactul asupra muncii, angajatului și forței de muncă;
- Este necesară construirea unor capabilități solide de upskilling și reskilling;
- Este importantă investiția în oameni pentru a remodela procesele de lucru și a valorifica AI;
- Este recomandată experimentarea riguroasă cu agenți AI pentru a accelera curba de învățare;
- Trebuie monitorizată valoarea generată de AI prin îmbunătățiri ale productivității, calității și satisfacției angajaților;
- Impactul și riscurile potențiale trebuie măsurate prin testare A/B, prin care într-un grup se implementează agenții AI, în altul nu, și apoi se compară rezultatele.