Problema decuplării prețului gazului de cel al energiei electrice se află pe masa de lucru a UE de aproximativ un an, scrie publicația italiană ANSA, citată de Rador.
În urma primei creșteri a prețurilor la materiile prime energetice, cauzată de redresarea economiei post-Covid, mai multe țări au început să experimenteze creșteri disproporționate ale facturii la energie electrică, în ciuda faptului că au o pondere marginală a gazelor în mixul energetic.
Un rezultat determinat de mecanismul dezvoltat în anii ’90 ai secolului trecut de UE în coroborare cu procesul de liberalizare a piețelor europene de energie.
Sistemul a funcționat bine timp de mai multe decenii, oferind energie la prețuri accesibile. În acelaşi timp a servit la scumpirea cărbunelui, favorizând eliminarea acestuia.
Criza Covid și războiul din Ucraina au schimbat însă radical scenariul. Mai multe capitale au subliniat că sistemul a fost bun pentru liberalizare, dar nu atât de bun pentru decarbonizare, deoarece percepe prea mult pentru sursele regenerabile. Deja în decembrie 2021, Italia, Franța și Spania, România și Grecia au cerut o reformă incisivă a regulilor pieței, inclusiv cuplarea gazului de electricitate. Alte nouă țări (Austria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Țările de Jos) au fost dispuse să ia în considerare schimbări, dar numai cu condiția să nu modifice structura existentă. Cele două poziții s-au confruntat direct și de la distanță luni de zile. Până în luna mai, când liderii UE au fost de acord cu o deschidere către revizuirea funcționării pieței europene de energie electrică.