Surse. Ce măsuri pregătește coaliția de guvernare în criză energetică: Preț fix pentru consumatorii casnici care depășesc pragul de 255kwh/ Se elimină plafonul de 400 de lei pentru lemne de foc. Gaze azere nu avem

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

Consumatorii casnici care nu se încadrează în consumul lunar de energie stabilit pentru plafonare ar putea beneficia de un preț fix, indică discuțiile din cadrul coaliției legate de tema energiei, conform unor surse guvernamentale familiare cu subiectul. Se pregătesc și alte noutăți, în plină criză energetică și în contextul unei inflații care împovărează bugetele românilor.

Până la finalul lunii noiembrie, coaliția va trebui să vină cu OUG pe semi-reglementare. În acest context, guvernanții au stabilit că pentru consumatorii casnici rămân valabile valorile de 0,68 lei/kWh si 0,80, pentru plafonare, și se va găsi un preț fix pentru cei 700.000 de consumatori casnici care nu se încadrează la un consum lunar de până în 255kwh.

Amintim, OUG 119/2022 prevede două trepte de consum, în funcție de care se definesc categoriile de plafonare, pe baza consumului mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021. Categoria 1: consumul mediu lunar/loc de consum realizat în anul  2021 a fost între 0-100 kWh inclusiv. În acest caz, consumatorii casnici beneficiază de o plafonare a prețului final facturat la energia electrică de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus. Categoria 2: consumul mediu lunar/loc de consum realizat în anul 2021 s-a situat între 100,01 – 300 kwh. În acest caz, pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh, se plătește prețul final plafonat de maximum 0,8 lei lei/kWh, cu TVA inclus, iar consumul care depășește 255 kWh se facturează fie la prețul din contractul de furnizare al fiecărui consumator, fie ca sumă dintre componenta de achiziție a energiei, componenta de furnizare și tarifele reglementate (se aplică prețul cel mai mic dintre cele două, deci cel mai avantajos pentru consumatorul final de energie).

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Membrii coaliției au mai discutat și despre faptul că e nevoie de reglementări pentru accesarea unor sume importante – România are 2,5 miliarde de euro de cheltuit din fondul de coeziune pentru sărăcie energetică, creare de locuri de muncă, IMM-uri și persoane vulnerabile. Trebuie făcute însă scheme de ajutor ca să putem cheltui acei banii.

În ceea ce privește mult așteptatul gaz din Azerbaidjan… nu îl avem. Turcia nu și-a dat acordul pentru tranzit, au fost informați oficialii români.

Amintim că, în septembrie, Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Azerbaidjan, a declarat la București că Azerbaidjanul face tot ce-i stă în putinţă să furnizeze gaze României, însă există cel puţin 10 ţări europene care cer gaze acum statului caspic

Sunt noutăți și pentru consumatorii care depind de lemne: După ce guvernul a aprobat plafonarea la 400 lei a preţului pe metrul cub de lemn de foc, coaliția vrea acum eliminarea pragului de 400 de lei și va veni cu o formula nouă de compensare pentru gospodăriile care se incalzesc cu lemne de foc. De asemenea, se interzice exportul de lemne de foc.

Bugetul pentru 2023 are în vedere o creștere economică pentru anul viitor de 2,6%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Am sa las pe Hristos sa faca dreptate ptr totdeauna. Omul e ingenunchiat de atatea pacate si indepartare de Cel ce da si ia viata. De Inviere ptr om e iepuras cu petreceri, bauturi si chiolhanuri. In Nasterea Domnului e Craciun tot cu betii si desfrau. Nimic despre El.
    Insa timpul venirii lui Dumnezeu se apropie, sa vedeti voi pe unde scoateti camasa…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.