Ce politici au adoptat statele din UE pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor la energie. Unde se situează România

Energie electrica sursa foto: ANRE

Think tank-ul Bruegel a publicat o analiză a măsurilor adoptate de statele membre ale Uniunii Europene pentru a proteja consumatorii în fața creșterii masive a prețurilor la energie și gaze.

Scopul acestei analize este de a urmări și prezenta un tablou de bord al măsurilor adoptate de statele membre la nivel național pentru protecția consumatorilor.

Analiza nu a luat în calcul măsurile la nivel infra-național sau supranațional. Deși măsurile la nivel regional pot avea un impact sensibil pentru consumatori, așa cum este cazul în Belgia, în majoritatea țărilor din UE măsurile sunt stabilite la nivel național. Pe termen lung, țări precum Italia și Spania pledează pentru o acțiune comună la nivelul UE în sensul implementării de stocuri strategice și achiziții la nivel comunitar de gaze naturale. Alte țări, precum Cehia și Ungaria, cer regândirea mecanismului de tranzacționare a cotelor de emisii iar Franța propune reformarea mecanismului de formare a prețurilor pr piața energiei.

Analiza think-tank-ului clasifică măsurile adoptate de 17 state membre și de Regatul Unit în șase tipuri de politici de răspuns la avansul prețurilor energetice. Toate măsurile au fost discutate, propuse sau aplicate din septembrie 2021, când criza energetică era deja în derulare. Institutul definește măsurile ca fiind ‘discutate’ atunci când actori ai societății, precum partidele politice, au discutat public măsurile, fără însă implementarea formală a acestora. Termenul de măsuri ‘propuse’ se referă la măsurile anunțat public de oficiali guvernamentali de rang înalt, precum miniștrii. În fine, măsurile ‘implementate’ se referă la măsurile care sunt deja puse în practică.

 


Măsurile, detaliate, pot fi consultate pe site-ul institutului Bruegel.

sursa foto: ANRE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *