Ce poți face în mini-vacanța de Paște în Apuseni / Proprietar de pensiune: Cei care oferă ceva în plus, cum ar fi ciubăr cu apă încălzită, saună, SPA au mai mulți clienți

Apuseni Foto Romulus Oprișcan

Munții Apuseni ar putea reprezenta o variantă de petrecere a mini-vacanței de Paște, pentru cei care nu și-au făcut încă planuri pentru această perioadă.

În zona Arieșeni, Albac, Poiana Vadului sau Scărișoara (județul Alba) dar și mai departe, spre Cluj, sunt sute de pensiuni care oferă locuri de cazare la prețuri pornind de la 80 de lei pe noapte.

Prețurile pot merge în sus până la câteva sute de lei, în funcție de dotări și activități, masă, calitatea cazării și zonă. Ofertele lor sunt disponibile pe siteurile specializate, însă sunt mult mai mici decât anii trecuți.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Adrian Degan de la agenția turistică Focus Tour Alba Iulia, spune că în general sunt preferate pachetele de câte 4 nopți.

  • ”Se merge în principal pe cazare în această perioadă, fără masă tradițională, dar sunt multe pensiuni care oferă facilități pentru gătit inclusiv în aer liber: cuptor, grătar. Sunt locuri destul de multe în zonă, lumea nu a mai fost așa interesată ca anii trecuți” spune Adrian Degan.

Acesta mai adaugă că prețurile pentru asemenea pachete ajung la 5-600 de lei în varianta de bază, doar cu cazare (pentru două persoane).

La 800-1.000 de lei, gazdele plusează cu o serie de servicii suplimentare, cum ar fi ciubere cu apă încălzită, ATV-uri sau sesiuni de echitație pentru copii.

Incidența cazurilor de COVID în majoritatea acestor localități este sub 1,5 la mia de locuitori (Arieșeni – 1,23, Albac – 0).

Proprietarii pensiunilor spun că lumea e mai puțină decât anii trecuți, iar prețurile sunt ceva mai mici.

  • ”Nu prea s-a înghesuit lumea, să știți. De fapt, în toată perioada asta a fost greu. Pensiunile care oferă ceva în plus, cum ar fi ciubăr cu apă încălzită, saună, SPA sau alte facilități au mai avut clienți. Cele care se rezumă la cazare, nu prea. Oamenii vor altceva, așteaptă să le oferi activități, distracție. Așteptăm sezonul ăsta nou, om vedea…” spune Marius Trif, proprietarul unei pensiuni.

Ce se poate vizita în zona Munților Apuseni

Munții Apuseni oferă foarte multe posibilități de petrecere a timpului în aer liber. Se pot face drumeții, se poate merge cu bicicleta, cu calul sau, pe anumite trasee, cu ATV-ul.

Peșterile Ghețarul de la Scărișoara, Poarta lui Ionele, Ghețarul Vârtop, Peștera Urșilor, Huda Orbului, Coiba Mare și Coiba Mică, Cascada „Vălul Miresei”, Cheile Galbenei, Focul Viu, Detunatele sau Lacul Tarnița sunt printre cele mai cunoscute obiective turistice din zona extinsă a Apusenilor.

Unele dintre acestea nu sunt amenajate și se află în zone mai izolate, însă oferă experiențe extraordinare, fără taxă de intrare și fără aglomerație.

Activitățile pot fi programate rapid, în funcție de zona de cazare.

Obiceiuri de Paște, în Munții Apuseni

În zonă se păstrează încă obiceiuri tradiționale prilejuite de Paște. Spre exemplu, la Bistra se ține “Toaca Paştilor” sau “Prăgşorul”.

În trecut, feciorii satului mergeau în pădure, căutau un lemn de paltin cu rezonanţă şi făceau o toacă, pe care mai apoi o atârnau în curtea bisericii din localitate.

În ultimii ani, obiceiul s-a modificat puţin. Toaca nu se mai face în fiecare an, ci este adusă cea existentă deja în turla bisericii. Este bătută şi păzită de 12 tineri necăsătoriţi, numiţi “crai”.

În Vinerea Mare, tinerii, după ce s-au spovedit şi s-au împărtăşit, instalează toaca în curtea bisericii şi încep organizarea pazei, amplasând şi nişte ţevi speciale “de puşcat”, un fel de artificii artizanale.

“Craii” bat toaca şi puşcă din ţevi până luni dimineaţă, perioadă în care, dacă toaca este furată, trebuie să o răscumpere de la hoţi şi totodată să suporte organizarea balului organizat în a doua zi de Paşti.

De asemenea, în noaptea de Înviere, “Mormântul Domnului” este păzit simbolic de “crai”, garda schimbându-se de mai multe ori în timpul nopţii.

Duminică seară, în ziua de Paşti, este ales în curtea bisericii “primul crai”, care, după tradiţie, este feciorul ce urmează să se căsătorească în acel an.

În anii trecuți, turiștii participau la aceste obiceiuri, însă acum autoritățile locale vor anunța condițiile în care se vor desfășura, precum și numărul maxim de participanți, în funcție de evoluția cazurilor noi de COVID în zilele următoare.

Foto: Romulus Oprișcan

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: