Ce prime au acordat în acest an companiile de stat. Transgaz a dublat adaosul de Crăciun, față de anul trecut, deși Guvernul a promis austeritate / Prime de peste 3.000 lei la Oil Terminal

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Mai multe companii de stat au acordat și în acest an prime, bonusuri și „adaosuri” de Crăciun, deși Guvernul a promis inițial să reducă cheltuielile, inclusiv în cadrul instituțiilor subordonate, pentru a menține deficitul sub control. Cu toate acestea, până și Guvernul a decis în cele din urmă să amâne austeritatea pentru bugetari după alegeri, așa că doar mediul privat duce povara în 2024.

Economedia a întrebat mai multe companii de stat ce bonusuri/bonusuri de performanță/prime/prime de succes/prime de performanță/adaosuri (adaos de Crăciun)/suplimente sau venituri suplimentare sub orice alt nume acordă compania/instituția pentru anul 2023.

Transportatorul național de gaze Transgaz, controlat de statul român prin Ministerul Energiei, a acordat în luna decembrie a anului curent, un adaos de Crăciun în valoare de 1.000 lei net/angajat, dublu față de anul trecut. Numărul total al angajaților Transgaz este de 4.000, astfel că suma totală se ridică la 4 milioane de lei. Compania spune că adaosul a fost acordat conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă în vigoare. Amintim că Transgaz este una dintre companiile de stat exceptate de la „ordonanța austerității”. Recent, compania a lansat o licitație să cumpere 735 de telefoane mobile pentru angajați, din care 80 de iPhone-uri de ultimă generație.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis că a acordat tichete cadou de 680 lei per salariat (din care valoarea de 300 lei/ persoană este neimpozabilă), unui număr de 6.998 de salariați, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, conform Contractului Colectiv de Muncă (CCM). Astfel, suma totală se ridică la circa 4,75 milioane de lei.

Referitor la bonusuri de performanță, primele de succes, de performanță, adaosuri sau venituri suplimente sub orice altă formă, CNAIR a menționat că nu acordă acest gen de bonificații personalului din cadrul companiei.

Oil Terminal a transmis că a acordat în anul 2023, cu ocazia sarbatorii de Craciun, în baza Contractului Colectiv de muncă și cu încadrarea în Bugetul de Venituri si Cheltuieli, o primă de Craciun în valoare de 3.150 lei/salariat pentru un număr de 1.019 salariați și un Cadou de Moș Crăciun în valoare de 800 lei/copil pentru un număr de 521 copii.

Transportatorul național aerian Tarom a transmis că, deoarece trece printr-un amplu proces de restructurare, „pentru anul 2023 compania nu a prevăzut nici un fel de suplimente sau venituri suplimentare, fie ele bonusuri sau prime sau adaosuri de orice natură”.

Compania Națională „Poșta Română” a transmis că nu are prevăzută pentru luna decembrie 2023 acordarea de prime de Crăciun sau alte prime.

STB Societatea de Transport București a transmis că a acordat anul acesta atât prime de fidelitate și prime de pensionare, cât și cadouri în bani pentru femei cu ocazia zilei de 8 Martie și pentru copiii salariaților cu ocazia Crăciunului, în conformitate cu prevederile Contractului Colectiv de Muncă.

Conform companiei, în anul 2023 au fost acordate următoarele drepturi, în valoare totală de 6.612.138 lei:
prime de fidelitate și de pensionare pentru 723 salariați, în sumă totală de 5.581.338 lei;
cadouri în bani cu ocazia zilei de 8 Martie (150 lei/ salariată) în sumă totală de 372.300 lei;
cadouri în bani cu ocazia sărbătorii de Crăciun (150 lei/copil) în sumă totală de 658.500 lei.

Complexul Energetic Valea Jiului a transmis că a acordat un adaosul pentru Crăciun de 300 lei/salariat, pentru 2.003 beneficiari, totalizând o valoare de 600 mii lei. Compania spune că adaosul a fost acordat în baza Contractului Colectiv de Muncă.

Compania Națională „Loteria Română” a transmis că a acordat prime pentru aproximativ 2.456 de angajați, în sumă totală de 7.584.198 lei brut, conform Contractului Colectiv de Muncă.

Nuclearaelectrica a transmis că acordă prime pe criterii meritocratice, conform politicii de salarizare, dar că sumele nu pot fi dezvăluite.

„Potrivit politicii de salarizare a companiei, recunoasterea performantei se realizeaza numai pe criterii meritocratice, iar sumele ce pot fi acordate fac parte din politica salariala, fiind atat informatii cu caracter comercial, cat si informatii cu caracter financiar, care constituie date cu caracter personal ce ii privesc pe angajatii societatii, asadar sunt exceptate de la dezvaluire potrivit art. 12 lit. d) din Legea nr. 544/2001. SNN nu acorda prime sau bonusuri in afara politicii de salarizare”, arată compania.

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a transmis că nu s-au acordat și nu se vor acorda prime de Crăciun pentru anul 2023. Antena3 scria însă, că doar unii dintre salariați vor primi anumite prime. Mai precis, anumiți membrii ai consiliului de administrație vor primi sume cuprinse de 3.000 de lei, 5.000 de lei, 7.000 de lei, 10.000 de lei şi chiar 15.000 de lei, cu un total al sumelor acordate ca prime de Crăciun în valoare netă este de 229.540 lei.

Exim Banca Românească a transmis că nu a acordat prime la finalul anului 2023.

Metrorex a transmis că acordă ajutoare sociale, cu încadrare în limita de 5%, așa cum au fost prevăzute în Bugetul de Venituri și Cheltuieli aprobat pentru anul 2023. Pentru anul 2023, compania a transmis că nu acordă premii sau prime de Crăciun.

Compania Municipală Termoenergetica a transmis că nu a acordat bonusuri de performanță, prime, prime de succes/prime de performanță. În schimb, conform contractului colectiv de muncă, acordă o serie de ajutoare sociale salariaților săi, pentru diverse evenimente, cum ar fi: ajutoare de înmormântare, ajutoare de boală sau accidente de muncă, ajutor naștere copil, ajutor pentru încălzirea locuinței, decontarea contravalorii biletelor de odihnă/tratament, precum și tichete cadou pentru Ziua internațională a femeii, sărbătorile de Crăciun și Sărbătorile Pascale. În perioada ianuarie-octombrie 2023, valoarea tichetelor cadou care s-au acordat pentru 1.092 de copii și 1.261 femei, a fost de 2.798.700 de lei. De biletele de odihnă au beneficiat 1622 de salariați, respectiv 2.249.222 lei, în timp ce de suma alocată în medie pentru o perioadă de 3 luni, pentru ajutorul de încălzire de care au beneficiat aproximativ 3.300 de salariați a fost de 3.511.321 de lei. Valoarea tichetelor de masă, de care au beneficiat aproximativ 3.367 de persoane (numarul de persoane diferă în funcție de prezența la serviciu) a fost de 19.189.330 de lei. Suma alocată pentru ajutoarele de boală, naștere, deces, respectiv pensionare, de care au beneficiat 368 de persoane, a fost de 3.105.104 de lei. Suma totală alocată este de aproximativ 31 de milioane de lei (30.853.677 lei) și reprezintă 10,67% din totalul cheltuielilor de personal și de 1,54% din totalul cheltuielilor companiei.

Electrica a transmis că „informațiile solicitate au un caracter confidențial și nu pot fi făcute publice”.

Romarm a transmis că nu au fost acordate bonusuri, prime de performanță sau prime de Crăciun.

Romaero a transmis că nu acordă prime sau bonusuri pentru anul 2023.

Instituții precum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu au răspuns solicitării Economedia până la publicarea acestui articol. Nici companii precum Transelectrica, Hidroelectrica, Romgaz, CFR sau Romsilva nu au răspuns.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Este neinteresant ce prime si-au dat. Au dat fiindca au facut profituri foarte mari pe seama taxelor de transport care s-au marit in 2023. Profituri care vor intra in buzunarul guvernului caruia ii convin preturile uriase la gaz in Romania.
    Pretul pentru end-user casnic este mai mare decit media UE, Romania se afla pe locul 8 dupa pretul gazelor. Puteti vedea in graficul din link ca avem pret mai mare decit state cu economii puternice care importa gaz masiv.
    https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:F1Natural_gas_prices_for_household_consumers.png
    Este scandalos sa pui in sarcina oamenilor de rins sa iti sustina bugetul dezastruos.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.