Ce reguli ar trebui să respecte influencerii din România, în special în campanie electorală?

influenceri Sursa foto: pexels.com

În contextul alegerilor prezidențiale recente din România care au presărat emoții puternice și au strâns numeroase controverse referitoare la cât de mare a fost aportul influencerilor în campaniile electorale, compania de românească de Influencer Marketing MOCAPP a transmis în cadrul unui comunicat de presă câteva reguli practice pentru aceștia. MOCAPP subliniază că este esențial să se analizeze responsabilitatea și etica creatorilor de conținut în modelarea opiniilor publicului.

Cât de importantă este etica și transparența în activitatea influencerilor? 

Spre a face abatere de la dilema ultimilor ani „A fi sau nu a fi un job real?”, influencerii și-au atras simpatia sau antipatia publicului și au devenit adevărate voci ale societății, cu un grad de putere semnificativ în a influența opinile și comportamentele celor ce îi urmăresc, arată MOCAPP.

De-a lungul timpului, s-a pus problema responsabilităților de pe umerii lor, cum anume își influențează aceștia audiența, în special ce impact aduc ei asupra mentalității minorilor. În contexul alegerilor prezidențiale, accentul este pus din nou pe același lucru: responsabilitate. „În perioadele electorale, responsabilitatea acestora crește!”, arată MOCAPP.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Compania este de părere că principiile de etică și transparență sunt două chestiuni vitale acestor vremuri, iar  mesajele transmise trebuie să fie sunt oneste, echilibrate și conforme cu legislația în vigoare.

Există un cadru legal și etic pe cafe ar trebui să se bazeze activitatea în mediul online și în publicitatea electorală, respectiv:

  • Codul de practică în comunicarea comercială (Codul RAC) – prevede norme clare privind comunicarea transparentă și onestă.
  • Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii – interzice practicile înșelătoare și manipulatoare.
  • Legea nr. 158/2008 privind publicitatea înșelătoare și publicitatea comparativă – reglementează modul în care publicitatea trebuie să fie clar identificată și să nu inducă în eroare.
  • Legea 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale – stabilește cadrul pentru concurență corectă și practici comerciale etice.

Regulile care i-ar scoate pe influenceri din bucluc sau mai bine zis din a-i feri să fie „cancelați

Compania MOCAPP a redactat șase reguli practice pentru inflenceri:

  1. Transparența parteneriatelor comerciale

Influencerii trebuie să dezvăluie în mod clar orice colaborare plătită sau sponsorizată, inclusiv în context politic. Aceasta include utilizarea etichetelor adecvate (#publicitate, #sponsorizat) și menționarea explicită a parteneriatului.

  1. Respectarea legislației electorale și a politicilor platformelor online

Creatorii de conținut trebuie să fie conștienți de reglementările specifice privind publicitatea electorală și să evite încălcarea acestora. Platformele de social media interzic sau reglementează strict conținutul politic plătit, iar nerespectarea acestor politici poate duce la sancțiuni.

  1. Evitarea manipulării și dezinformării

Influencerii au responsabilitatea de a verifica informațiile înainte de a le distribui și de a evita răspândirea știrilor false sau a conținutului manipulator. Propagarea dezinformării poate avea consecințe grave asupra procesului democratic.

  1. Menținerea obiectivității și echilibrului

În cazul implicării în discuții politice, este recomandat ca influencerii să prezinte informațiile într-un mod echilibrat, evitând polarizarea și respectând diversitatea opiniilor din comunitățile lor.

  1. Consultarea cu specialiști sau agenții de profil

Înainte de a se angaja în campanii electorale sau politice, influencerii ar trebui să consulte experți în domeniu pentru a se asigura că respectă toate reglementările și standardele etice.

  1. Apel la responsabilitate în publicitatea online

MOCAPP recomandă adaptarea transparenței totale în comunicarea parteneriatelor și subliniază cât de important este ca influencerii să cunoască și să respecte atât regulile legislației cât și a platformelor pe care aceștia activează și a regulilor platformelor online. Compania încurajează promovarea unui conținut autentic și verificat care să contribuie la menținerea unui discurs public sănătos. Creatorii de conținut sunt îndemnați de MOCAPP să abordeze subiectele politice cu responsabilitate și profesionalism și să aibă în vedere impactul acestora asupra audienței.

„Profesioniștii din agenții, branduri și mass-media au un rol crucial în promovarea practicilor etice și transparente. Colaborarea strânsă între toți actorii implicați este esențială pentru a asigura un mediu online sănătos și pentru a preveni manipularea opiniei publice”, transmite compania.

MOCAPP este o companie care oferă servicii de influencer marketing. Compania a fost fondată de Florin Grozea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: