Ce scheme de ajutor de stat va finanța guvernul în 2024

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Guvernul va finanța în continuare anul viitor schemele de ajutor de stat începute în 2023, printre care și IMM Invest Plus și a componentelor acesteia, scheme pentru sprijinirea investițiilor în dezvoltare regională și stimularea investițiilor cu impact major în economie, potrivit Raportului privind situația economică, parte din Legea bugetului pentru 2024.

Programul „Ajutoare de stat pentru finanţarea proiectelor de investiţii”, include scheme de ajutor de stat care se aplică atât întreprinderilor mari cât şi IMMurilor, având ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea realizării de investiţii,  creării de noi locuri de muncă, precum şi modernizarea sau dezvoltarea IMM-urilor. 

Programul cumulează: 

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

a) scheme de ajutor de stat administrate de Ministerul Finanțelor 

b) scheme de ajutor de stat administrate de alte autorități, respectiv, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii S.A. – IFN  (FNGCIMM), Fondul de Garantare a Creditului Rural I.F.N. S.A. (FGCR), Fondul Român de Contragarantare S.A. (FRC) și Autoritatea Rutieră Română (ARR), pentru care M.F.  are calitatea de ordonator principal de credite privind angajarea, lichidarea și  ordonanțarea cheltuielilor, instituite prin:

– O.U.G. 42/2020 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 110/2017 privind  Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMANIA,  precum și pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității  IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-1, cu  modificările și completările ulterioare; 

– O.U.G. nr. 24/2022 privind aprobarea și finanțarea unor programe de garantare  în domenii prioritare pentru economia românească, cu modificările și completările  ulterioare; 

– O.U.G. nr. 99/2022 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS și a componentelor acesteia – IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM  PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION și RURAL INVEST, cu modificările și  completările ulterioare; 

– H.G. nr. 667/2022 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru  compensarea creșterii prețului la combustibil pentru alimentarea motoarelor, ca  urmare a conflictului armat din Ucraina, precum și modificarea anexei nr. 2 la H.G.  nr. 370/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, pentru care efectuarea plății ajutorului de stat s-a realizat până la 31.07.2023.

Valoarea totală a ajutorului de stat plătit conform acestei scheme de ajutor de stat este de 209.809 mii lei (din care 55.807 mii lei în perioada ianuarie – aprilie 2023) în limita bugetului total maxim estimat al schemei de 300.000 mii lei.

Schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor în dezvoltare regională și crearea de locuri de muncă

O altă schemă în Raportul privind situația economică, parte din Legea bugetului pentru 2024, se va derula în perioada 2024-2027:  2.1. H.G. nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat  pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin  crearea de locuri de muncă, cu modificările și completările ulterioare.

Schema de ajutor de stat a avut în vedere finanțarea sub formă de sume nerambursabile, în limita intensității maxime admise, a costurilor salariale, înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, ca urmare a creării de minimum 100 de locuri de muncă determinate de realizarea unei investiții inițiale. 

Prin această schemă s-a intenționat încurajarea participării active a întreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni şi redresarea  economiei româneşti, prin realizarea de investiții şi crearea de noi locuri de muncă. 

Bugetul maxim al schemei este de 2.700 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 milioane euro. Bugetul mediu anual al schemei este de 450 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 100 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării. 

Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 1.700.

„Până la 21.11.2023, în baza acestei scheme de ajutor de stat, au fost aprobate  spre finanțare 72 proiecte de investiții, care vor genera 15.123 noi locuri de muncă,  pentru care a fost aprobat un ajutor de stat în valoare de 1.424,42 milioane lei, din  care s-au plătit deja 165,42 milioane lei (din care 23,69 milioane lei în perioada  ianuarie – noiembrie 2023) pentru cheltuielile salariale aferente locurilor de muncă  nou create. Proiectele de investiții aflate în proces de implementare vor contribui la  bugetul de stat prin plata unor contribuții în valoare de 3.265,44 milioane lei”, potrivit raportului.

Schemă de ajutor de stat  având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie

Schema de ajutor de stat H.G. nr. 807/2014 a avut în vedere finanțarea investițiilor realizate de întreprinderi în active corporale și necorporale de înaltă tehnologie în valoare de minimum 4,5 milioane lei. 

Conform raportului, până la 21.11.2023, în baza acestei scheme de ajutor de stat, au fost aprobate spre finanțare 174 proiecte de investiții, în valoare de 19.820,6 milioane lei, pentru care a fost aprobat un ajutor de stat în valoare de 7.340,8 milioane lei (din care  989,55 milioane lei în cursul anului 2023). Valoarea ajutorului de stat plătit până la această dată este de 3.068,28 milioane lei (din care 753,43 milioane lei în perioada  ianuarie – noiembrie 2023) aferent cheltuielilor eligibile efectuate potrivit acordurilor pentru finanţare emise. 

Proiectele de investiții aflate în proces de implementare vor avea un impact semnificativ în economie prin crearea a 25.038 locuri de muncă și plata unor contribuții la bugetul de stat în valoare de 9.272,46 milioane lei. 

IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct și Innovation

O.U.G. nr. 24/2022 privind aprobarea și finanțarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească, cu modificări și completări ulterioare Administratori pentru programele IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct și Innovation au fost desemnate FNGCIMM respectiv, FRC și FGCR iar furnizor de  ajutor de stat este Ministerul Finanțelor. Plata ajutorului de stat se va efectua până la 31.12.2024, inclusiv. 

În raport se prezintă în continuare programele prevăzute de O.U.G. nr. 24/2022: 

1. Conform prevederilor art. 2, alin. (1) a fost aprobat programul IMM Prod  pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor realizate de către IMM-uri,  inclusiv start-upuri, din zona urbană. Schema de ajutor de stat are ca obiectiv deblocarea accesului la finanțare al beneficiarilor care se confruntă cu dificultăți generate de pandemia de COVID-19.

Bugetul schemei de ajutor de stat aferente Programului Imm Prod este 268,545 milioane lei pentru un număr de 2.550 de beneficiari. 

Un alt program este Rural Invest, pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor realizate de către beneficiarii eligibili care își localizează producția în mediul rural și urban mic, pentru încurajarea dezvoltării afacerilor în aceste zone.

Bugetul schemei de ajutor de stat aferente Programului Rural Invest este 530,583 milioane lei pentru un număr estimate de 4.286 de beneficiari. 

Programul Garant Construct destinat proiectelor privind îmbunătățirea eficienței energetice, investiții în domeniul energiei verzi și aliniere la obiectivele de mediu implementate de IMM-uri  din sectorul construcțiilor și unități administrativ teritoriale. 

Programul cuprinde 2 Subprograme: pentru susținerea proiectelor de investiții pentru IMM-uri din sectorul construcțiilor și al doilea, de susținere a proiectelor de investiții de scară mică pentru unitățile administrativ teritoriale. 

Bugetul schemei de ajutor de stat aferente Programului Rural Invest este 495,573 milioane lei pentru un număr estimat de 4.165 de beneficiari. 

Programul Innovation în vederea sprijinirii capacității de inovare, susținerii activităților la export ale IMMurilor cu activitate în domenii de comerț și servicii, cu cifra de afaceri mai mică de 1 milion de euro, care activează în industria exportatoare, nepoluantă. 

Bugetul schemei de ajutor de stat aferente Programului Innovation este 214,55 milioane lei pentru un număr de 1.835 de beneficiari. 

În perioada 2022-20235, în baza acestei scheme de ajutor de stat, conform solicitării administratorilor au fost plătite 68 decizii de plată care însumează 310,02 milioane lei.

Conform prevederilor O.U.G. nr. 99/2022, Guvernul României continuă sprijinirea IMM-urilor prin aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS (cu 6 programe componente), pentru care Ministerul Finanțelor este furnizor de ajutor de stat, iar  atribuțiile de administrare sunt delegate pe următoarele componente: 

1. IMM INVEST ROMANIA, componentă administrată de FNGCIMM; 

2. AGRO IMM INVEST, componentă administrată de FNGCIMM și FGCR; 

3. IMM PROD, componentă administrată de FNGCIMM; 

4. GARANT CONSTRUCT componentă administrată de FNGCIMM și FRC; 

5. INNOVATION, componentă administrată de FRC; 

6. RURAL INVEST, componentă administrată de FGCR. 

Bugetul schemei de ajutor de stat sub formă de grant este de maximum 1.930.018.000 lei, acordat din bugetul MF- Acțiuni generale. 

Prin implementarea schemei de ajutor de stat se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 24.786 de beneficiari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: