Ce țări au avut cele mai mari și cele mai mici prețuri din Europa la energie electrică și gaze naturale/ România, printre țările UE cu cele mai mari creșteri în prima parte din 2023

Energie electrica curent Sursa foto: Pixabay

Prețurile înainte de impozitare ale energiei electrice și ale gazelor naturale au crescut vertiginos după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, dar acum sunt în scădere. Deși ușor mai mari decât în a doua jumătate a anului 2022, prețurile finale pentru clienți, inclusiv taxele, au atins vârful în prima jumătate a anului 2023, potrivit unei analize a Euronews.

Costurile energiei electrice și ale gazelor, care au cunoscut o creștere bruscă după invazia rusă în Ucraina, se stabilizează acum în Europa, după ce au atins un vârf în prima jumătate a anului 2023. În timp ce prețurile înainte de impozitare sunt în scădere, unele țări au înghețat deja măsurile de sprijin pe care le-au oferit gospodăriilor, ceea ce a dus la creșterea prețurilor de consum.

UE pare să fie mai pregătită pentru iarna din acest an, acum că a înlocuit în mare parte energia rusească, dar merită remarcat faptul că există disparități între prețurile energiei electrice și ale gazelor naturale între țările individuale, atât în interiorul, cât și în afara blocului.

Care sunt țările cu cele mai mari și cele mai mici prețuri din Europa și cu cât au crescut prețurile energiei electrice și ale gazelor naturale de când a început invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022?

În prima jumătate a anului 2023, prețurile medii ale energiei electrice pentru gospodării, inclusiv toate taxele, în UE au crescut de la 25,3 euro/100 kWh la 28,9 euro/100 kWh, comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

Prețul mediu al gazelor naturale a crescut, de asemenea, de la 8,6 euro/100 kWh la 11,9 euro/100 kWh în aceeași perioadă. Acestea sunt cele mai mari prețuri înregistrate de Eurostat, biroul oficial de statistică al UE.
Dacă ne uităm la variațiile procentuale de la un an la altul, prețurile energiei electrice în UE au crescut cu 14,5% în prima jumătate a anului 2023, iar cele ale gazelor naturale au crescut cu 37,9%. Aceste cifre sunt mai mici decât în a doua jumătate a anului 2022, când variațiile procentuale de la un an la altul au atins vârful.

Conform Eurostat, cifrele sugerează că prețurile la electricitate și gaze naturale se stabilizează în UE, chiar dacă prețurile finale la consumator cu taxe sunt ușor mai mari decât în a doua jumătate a anului 2022: prețurile înainte de taxe la electricitate și gaze naturale sunt în scădere, însă țările își retrag parțial măsurile de sprijinire a prețurilor la energie, ceea ce explică creșterea.

În prima jumătate a anului 2023, prețurile energiei electrice cu taxe incluse pentru consumatorii casnici din Spațiul Economic European (SEE) au variat de la 11,4 euro/100 kWh în Bulgaria la 47,5 euro/100 kWh în Țările de Jos. Țările de Jos au fost urmate de Belgia (43,5 euro), România (42 euro) și Germania (41,3 euro).

În nouă state membre ale UE, prețurile energiei electrice au fost mai mari decât media UE.

Întrucât Franța are cea mai mare pondere de energie nucleară în mixul său de energie electrică (68,9 % în 2021) din UE, prețurile sale la electricitate au fost semnificativ mai mici decât media UE, cu 23,2 EUR pentru 100 kWh în prima jumătate a anului 2023.

Nu a fost cazul Belgiei, unde ponderea energiei nucleare în producția de electricitate a fost de 50,6%. Belgia s-a clasat pe locul al doilea în topul celor mai mari prețuri la electricitate.

Ce țări din UE au avut cea mai ieftină energie electrică

Dacă se iau în considerare și țările candidate la UE, Turcia a înregistrat cel mai mic preț al energiei electrice, cu 8,4 euro pentru 100 kWh. Cele șase țări de la coada clasamentului erau toate candidate la UE, iar prețurile au fluctuat foarte puțin între ele.

În prima jumătate a anului 2023, prețurile medii la gazele naturale pentru gospodării au fost cele mai mici în Ungaria (3,4 euro pentru 100 kWh), Croația (4,1 euro) și Slovacia (5,7 euro) și cele mai mari în Țările de Jos (24,8 euro), Suedia (21,9 euro) și Danemarca (16,6 euro).

Media UE a fost de 11,9 euro. Prețurile la gaze au fost mai mari în opt state membre ale UE decât media UE, ceea ce sugerează că gospodăriile din aceste țări au plătit mult mai mult. În prima jumătate a anului 2023, Țările de Jos au avut cele mai mari prețuri la electricitate și gaze din UE, 24,8 euro pe pentru 100 kWh, urmată de Suedia (21,9 euro), Danemarca (16,6 euro), Austria (15,6 euro), Irlanda (14,7 euro), România (14,3 euro), Portugalia (14,1 euro) și Germania (12,3 euro).

Prețurile la electricitate și gaze au crescut în aproape toate țările UE

Prețurile energiei electrice pentru gospodării au crescut în 22 de țări din UE în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu prima jumătate a anului 2022, potrivit datelor Eurostat, iar prețurile la gaze au urcat în 20 din cele 24 de state membre ale UE.

De ce au explodat prețurile energiei electrice în Olanda cu aproape 1000%?

Olanda a înregistrat cea mai mare creștere de la un an la altul a prețurilor la electricitate pe țară, cu 953%. Potrivit Eurostat, această creștere extraordinară este legată de mai mulți factori: nu numai că măsurile de scutire fiscală din 2022 au fost întrerupte în 2023, dar, în același timp, impozitele pe electricitate pentru gospodării s-au dublat.

Cu toate acestea, guvernul urmează să integreze un plafon de preț care va reduce prețurile la toate nivelurile destul de semnificativ în 2023.

Țările de Jos au fost urmate de Lituania (88%), România (77%) și Letonia (74%).

Pe de altă parte, prețurile la electricitate au scăzut în cinci state membre ale UE, Spania înregistrând o scădere semnificativă de 41%, urmată de Danemarca cu 16%.

Prețurile la gaze au urcat cu peste 100% în unele țări

Prețurile gazelor naturale au crescut substanțial în mai multe țări din Europa, urcând cu peste 100% în Letonia, România și Austria. Acestea au fost urmate de Olanda (100%), Turcia (92%) și Irlanda (73%).

Țările UE Italia, Estonia și Croația au înregistrat scăderi mai mici de 1%. Macedonia de Nord, țară candidată la aderarea la UE, a înregistrat cea mai mare scădere la nivel global, de 14%. Toate aceste modificări se bazează pe monedele naționale.

Importurile de energie ale UE din Rusia au scăzut dramatic

Eurostat a înregistrat o schimbare dramatică în ceea ce privește cantitatea de energie pe care UE a importat-o din Rusia de când aceasta a lansat războiul împotriva Ucrainei. O creștere uriașă a surselor regenerabile de energie, precum și gazele din Norvegia și SUA, au contribuit la compensarea scăderii dramatice a energiei rusești.

Cea mai mare schimbare poate fi observată în cazul gazelor naturale. Importurile de gaze naturale ale UE din Rusia reprezentau aproape 50% din total înainte de război. Acest lucru a scăzut semnificativ în 2022, până la 12% în octombrie.

Rămâne de văzut dacă recenta izbucnire a războiului dintre Israel și Hamas va avea un efect similar, de durată, asupra aprovizionării cu energie și a prețurilor europene.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *