Ce țări au decis să extindă restricțiile de cereale ucrainene, după ce Bruxellesul a refuzat să mai prelungească interdicția

ucraina, rusia, grau, cereale, criza alimentara, razboi, blocaj, productie Sursa foto: STRINGER / AFP

Polonia, Slovacia și Ungaria sunt țările care au anunțat că vor extinde interdicţia asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură, scrie Agerpres.

„Vom extinde această interdicţie, în pofida refuzului lor, în pofida refuzului Comisiei Europene”, a confirmat premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Reuters. „O vom face pentru că este in interesul fermierului polonez”, a adăugat el.

Guvernul polonez a transmis deja în mod repetat că, indiferent de decizia Comisiei Europene, va prelungi unilateral această interdicţie, provocând proteste din partea guvernului ucrainean, care a ameninţat că se va adresa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

De asemenea, guvernul slovac a indicat într-un comunicat că a „decis să interzică importul lor la nivel naţional până la sfârşitul anului”.

Și Ungaria a anunțat că impune o interdicţie naţională de import pentru 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume şi mai multe produse din carne şi miere, potrivit unui decret guvernamental publicat vineri, relatează Reuters. Interdicţia intră în vigoare din 16 septembrie.

„Ungaria îşi va închide frontierele pentru 24 de produse ucrainene”, faţă de patru până acum, cu scopul de a “proteja interesele agricultorilor noştri”, a anunţat pe Facebook ministrul agriculturii, Istvan Nagy, citat de AFP.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie urma să expire pe 15 septembrie.

Sursa foto: STRINGER / AFP

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *