SpaceX, compania lui Elon Musk, a dominat rapid orbita Pământului cu rețeaua sa de sateliți Starlink, o realizare pe care istoricul spațial Jonathan McDowell o compară cu dominația spațială sovietică timpurie din perioada lui Serghei Koroliov, potrivit unei analize a publicației The Atlantic.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Când inginerii SpaceX au trimis primele prototipuri de satelit în spațiu ăn urmă cu câțiva ani, existau mai puțin de 2.000 de sateliți funcționali pe orbita Pământului. Astăzi, serviciul Starlink, care oferă internet din spațiu, a crescut până la peste 7.000 de sateliți, eclipsând concurenții și oferind acces la internet la nivel global.
„Este ceva unic”, a declarat McDowell, recunoscând controlul fără precedent al lui Musk asupra domeniului orbital.
Ambițiile lui Musk se extind dincolo de Pământ, termenii și condițiile de utilizare ale Starlink recunoscând „Marte ca planetă liberă și faptul că niciun guvern terestru nu are autoritate sau suveranitate asupra activităților marțiene”.
În prezent, Starlink deservește peste 5 milioane de abonați, vizând zone îndepărtate unde infrastructura tradițională de internet este deficitară. Aplicațiile sale variază de la furnizarea de conectivitate pe zborurile United Airlines până la asistarea medicilor din Gaza și a soldaților ucraineni de pe linia frontului.
Acest serviciu crucial i-a conferit lui Musk „o influență geopolitică fără precedent pentru un cetățean privat”, potrivit Kimberly Siversen Burke de la institutul de cercetare Quilty Space, permițându-i să „apese un buton și să decidă soarta unui război”.
Capacitățile de producție și lansare ale SpaceX sunt esențiale pentru dominația sa. Compania produce sateliți într-un ritm impresionant, iar racheta sa reutilizabilă Falcon 9 facilitează lansări frecvente.
Anul trecut, SpaceX a lansat cu succes 133 de rachete pe orbită.
Concurenții precum OneWeb din Europa și rețeaua de sateliți planificată de UE se luptă să țină pasul, proiectele lor confruntându-se cu întârzieri și probleme de costuri.
Guvernul SUA, deși recunoaște riscurile dependenței excesive de un singur furnizor, nu a diversificat încă în mod semnificativ furnizorii de internet spațial. Strategia anterioară a Pentagonului de a evita o astfel de dependență este acum incertă, mai ales având în vedere influența politică a lui Musk.
China, de asemenea preocupată de dominația lui Musk, dezvoltă propriile servicii de internet prin satelit.
Cu toate acestea, proiectul Kuiper al Amazon reprezintă o provocare semnificativă pentru Starlink, având în vedere planurile de lansare a mii de sateliți și de dezvoltare a unor terminale terestre competitive.
Musk continuă să extindă Starlink, încheind acorduri în țările în curs de dezvoltare și explorând serviciile de telefonie mobilă prin satelit. „Nu m-ar surprinde dacă în următorii 10 ani am ajunge la 100.000 de sateliți”, a spus McDowell.