Cea mai mare confederație patronală din România, despre noul pachet de taxe: Ajustări fiscale semnificative se pot face doar într-un program pe termen lung, nu de pe astăzi pe mâine

Radu Burnete

Ajustări semnificative ale cadrului fiscal nu se pot face decât într-un program pe termen lung și cu un cadru predictibil, nu de pe astăzi pe mâine, afirmă Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, în contextul așteptatei ordonanțe de urgență privind modificarea regimului fiscal în România.

El susține că există propuneri în draftul de ordonanță publicat pe surse care îngrijorează mediul de afaceri.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Solicităm Guvernului și Ministerului Finanțelor să publice cât mai repede în consultare publică pachetul de măsuri pe care îl au în vedere chiar și dacă nu este final și vor mai exista discuții în cadrul coaliției de guvernare. Este imposibil pentru o organizație de dimensiunea Concordia,  partener social care reprezintă multe sectoare ale economiei, să ofere un răspuns argumentat tuturor acestor propuneri dacă ele se schimbă de la o zi la cealaltă și la noi ajung doar <<pe surse>>. Vedem multe propuneri care ne îngrijorează”, afirmă Burnete.

Potrivit lui, statul trebuie să reducă și cheltuielile, dacă el depășesc veniturile.

„Solicitarea noastră nu se referă doar la măsurile fiscale, ci și la toate măsurile de reducere și eficientizare a cheltuielilor statului. Așa cum am spus deja în repetate rânduri, statul trebuie să facă primul pas și să reducă cheltuielile dacă ele depășesc atât de mult veniturile, iar ajustări semnificative ale cadrului fiscal nu se pot face decât într-un program pe termen lung și cu un cadru predictibil, nu de pe astăzi pe mâine. Nu în ultimul rând solicităm coaliției de guvernare să facă publice toate datele legate de deficit, datorie publică și discrepanța dintre cheltuieli și venituri care duc la concluzia unui pachet de măsuri fiscale de amplitudinea și urgența celui care se vehiculează”, a declarat Radu Burnete, directorul executiv al Confederației.

Măsurile fiscale care apar într-un proiect de OUG prezentat de Economedia, G4Media și alte publicații nu sunt finale, iar unele dintre propuneri au fost deja respinse în coaliție, din cauza impactului bugetar, au declarat pentru G4Media surse din PNL.

Sursele citate susțin că forma proiectului de ordonanță de urgență este neactualizată.

Draftul de ordonanță privind noile măsuri fiscale pentru acoperirea găurilor bugetare prevede mai multe măsuri criticate deja dur de mediul de afaceri: impozit de 3% pentru microîntreprinderi cu venituri de peste 300.000 de lei, impozit pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare.

De asemenea, draftul prevede că scutirea de impozit pe venit pentru IT-iști se aplică doar pentru veniturile de sub 10.000 lei.

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor prevăzute în proiectul de OUG sunt:

a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2;
b) 3%, pentru microîntreprinderile care:
1. realizează venituri peste 300.000 lei;
2. desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a softului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.

Prevederile intră în vigoare la data de 1 octombrie 2023.

Citește toate prevederile din OUG pe Economedia

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nu ar fi fost rau sa puneti si cresterile de taxe de la PFA printre variante, ne afecteaza cel mai tare pe toti cei care avem PFA…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.