Cea mai mare producție de energie fotovoltaică înregistrată vreodată. Consumul general este la pământ

casa panouri solare fotovoltaice Sursă foto:Pixabay

Azi, după prânz, în România s-a înregistrat cea mai mare producție de energie fotovoltaică din istorie – 1.179 MW, putere instantanee. Energia foto a fost pe locul trei în topul surselor de producție, după ape și nuclear, pe un consum și o producție foarte scăzute, de doar puțin peste 5.000 MW.

Ca și inexistente, termocentralale pe gaz și cărbune au ajunsă să producă fiecare sub 500 MW, rămânând doar cu opțiunea de a face ceva bani pentru supraviețuire pe piața de echilibrare, unde sunt prețuri foarte mari, pentru că în piața liberă nu mai au loc de regenerabili. Atât foto cât și eolianul au prioritate prin lege în Sistemul Energetic Național. Fiind atât de ieftini, subvenționați fiind prin sistemul certificatelor “verzi”  fac ca, foarte, greu, cei mai scumpi producători, așa cum sunt termocentralele, să mai vândă ceva. În această perioadă, singura șansă a termocentralelor este să prindă ceva pe echilibrarea sistemului, la cererea Dispecerului Energetic Național, unde într-adevăr prețurile sunt uriașe.

Cu energia foto la maxime istorice, suntem și net exportatori. Înainte să fie soarele sus, de dimineață, eram net importatori. Pe orele cu soare, energia ieftină se duce către Bulgaria și Ungaria.

Sursă foto:Pixabay

Comentarii

  1. Si preturile cresc , paradoxul Romānesc sau nesimțirea distribuitorilor . Un raspuns din partea ANRE se poate ,dar unul cinstit nu gargarā .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *