România urmează să demareze procedurile de retragere din Banca Internaţională de Investiţii, a anunţat azi guvernul României. Este vorba despre o bancă fondată în urmă cu mai bine de 50 de ani de către fostele state comuniste și a cărei apartenențe a fost pusă sub semnul întrebării de-a lungul timpului de numeroase ori. Acțiunea agresivă a Rusiei, care a lansat război în țara vecină, Ucraina, a deschis calea înspre o altă posibilă mișcare, fiindcă România mai e membră într-o altă “bancă rusească”. Este vorba despre Banca Internaţională de Cooperare Economică (BICE), instituţie financiară internaţională cu sediul la Moscova, Federaţia Rusă.
Banca Internațională de Cooperare economică e “punte între est și vest”, conform descrierii de pe site – BICE promovează integrarea între țările din Est si Vest. Banca promovează schimburile comerciale externe, oferind clienților săi diferite servicii de cash management.
BICE, instituție financiară înființată în 1963, care operează sub un acord inter-guvernmental, e înregistrată la secretariatul ONU și are doar opt țări membre: Bulgaria, Vietnam, Mongolia, Polonia, Rusia, România, Slovacia, Cehia.
Banca are un capital de 400 de milioane de dolari, adică nesemnificativ la nivel mondial, ca instituție financiară. BII are un capital de numai 424,87 milioane de euro. Spre comparație, capitalul social al Băncii Europene de Investiții este de 248,8 miliarde de euro, după cum arăta o analiză Economedia AICI
Proiecte cheie BICE, conform celui mai recent raport, din 2021:
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat azi că România trebuie să se retragă şi din Banca Internaţională de Cooperare Economică, după ce Guvernul a precizat că a demarat procedurile pentru retragerea din Banca Internaţională de Investiţii.
”Pe lângă BII mai este şi BICE. Acestea sunt cele două bănci din care România trebuie să se retragă”, a spus Cîțu.