CEC Bank a decis în octombrie închiderea a 15 conturi bancare deschise pe numele lui Horațiu Potra și a unor firme ale acestuia. Amintim, Horațiu Potra și mercenarii lui sunt suspectați de procurori că voiau să folosească arme de foc, arme albe, o dronă și bani ca să instige la comiterea de infracțiuni în proteste neautorizate, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești. Detalii AICI
Banca și-a motivat măsura invocând termeni din contract care îi permit să facă acest lucru atunci când identifică “riscuri semnificative”, precum riscuri de fraudă, de spălare a banilor, de finanțare a terorismului, conform datelor din instanță. Potra a dat în judecată CEC Bank și agenția sa din Mediaș și a cerut redeschiderea conturilor. Cererea i-a fost respinsă de instanță, dar decizia nu este definitivă.
În dosarul aflat la Tribunalul Sibiu apar numele firmelor GPH LEGION, Ralflore, AO Futuro, controlate de Potra. Disponibilul bănesc aflat în soldul creditor al conturilor deținute de entitățile reclamante depășesc, cumulat, suma de 500.000 euro.
Banca și-a motivat notificarea de denunțare unilaterală a contractului pe baza art. 3.3 din Termenii și Condițiile Generale, care prevede posibilitatea băncii de a închide conturile clientului în situația identificării unor riscuri semnificative, precum riscuri de fraudă, de spălare a banilor, de finanțare a terorismului sau alte riscuri legale, reputaționale ori operaționale.
La data de 08.10.2024, reclamanţii au formulat cerere de emitere a unei ordonanțe președințiale prin intermediul căreia solicită ca, până la soluționarea definitivă a dosarului de fond, să se dispună obligarea pârâtelor la deblocarea următoarelor a 15 conturi bancare.
Potra susține, în dosar, că banca nu a prezentat nicio probă clară sau document iustificativ care să ateste existența unor astfel de riscuri menționate anterior.
Potra a cerut ca instanța să suspende efectele deciziei bancare până la soluționarea litigiului pe fond. “Solicitarea noastră se limitează la suspendarea efectelor notificării de încetare și la continuarea relațiilor contractuale, fără a afecta analiza de fond a legalității măsurii adoptate de bancă”.
Horațiu Potra s-a plâns că CEC Bank i-ar fi blocat conturile fără nicio înștiințare și a invocat că prin această decizie riscă să i se blocheze afacerile, pentru că nu își poate plăti angajații și nici dările la stat. Potra a susținut și că în conturile de la CEC urmau să îi intre sume importante de bani de la parteneri de afaceri străini și că urmare a blocării conturilor nici măcar nu își mai poate verifica soldul.
Reprezentanții CEC Bank l-au contrazis în instanță pe Horațiu Potra și au explicat că acesta, precum și cele patru entități juridice au fost notificate oficial. Aceștia au mai precizat că nu este vorba despre o indisponibilizare a sumelor, Horațiu Potra având posibilitatea să retragă sau să transfere banii.
“În cauza dedusă judecăţii, reclamanţii justifică urgenţa prin faptul că blocarea conturilor bancare îi împiedică să acceseze fondurile necesare pentru efectuarea unor plăți esențiale și urgente cu utilităţile, salariile sau obligaţiile fiscale, aspect care generează un risc imediat și concret de neîndeplinire a obligațiilor financiare. Instanţa reţine, în primul rând, că sumele de bani existente în conturile curente nu sunt indisponibilizate, reclamanţii având posibilitatea de a solicita restituirea acestora sau de a transfera disponibilitățile bănești existente sau o parte dintre acestea în alte conturi bancare astfel încât să poată efectua plăţile scadente până la soluţionarea dosarului de fond”, se arată în documentele de instanță consultate de Economedia.
Tribunalul Sibiu a respins cererea de ordonanţă preşedinţială formulată, printr-o hotărâre din 27 noiembrie.
Citește și:
Despre acest subiect a scris inițial HotNews.ro, dar informațiile sunt publice, pe portalul ReJust.