CEC Bank a preluat pachetul majoritar de acțiuni la Fondul de Garantare a Creditului Rural, de la BRD, BCR și Raiffeisen

bani agricultura foto

CEC Bank a finalizat preluarea pachetului de 99,993% din capitalul social al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) de la BRD Groupe Societe Generale, Banca Comercială Română și Raiffeisen Bank.

Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN S.A. are ca obiect de activitate asumarea de angajamente de garantare și emiterea de garanții, inclusiv pe seama fondurilor publice puse la dispoziție în principal de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în scopul susținerii producției agricole și piscicole de către fermieri și procesatorii de produse agricole, a investițiilor în agricultură, acvacultură precum și implementarea proiectelor co-finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală și Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime.

„În implementarea mandatului dat de Ministrul Finanțelor, CEC Bank urmărește să sprijine în mod direct clienții care își desfășoară activitatea în agricultură și mediul rural, cu produse de finanțare și garantare sustenabile și competitive. Agricultura și dezvoltarea rurală reprezintă domenii strategice prioritare pentru CEC Bank, banca alocând anual resurse importante pentru susținerea afacerilor din acest sector. Achiziționarea participației majoritare a FGCR se înscrie în liniile strategice care ghidează activitatea CEC Bank și care sunt în strânsă corelare cu politicile guvernamentale și europene care au ca obiectiv dezvoltarea sustenabilă a acestui sector, având în vedere importanța acestuia pentru securitatea alimentară și pentru susținerea economiei în ansamblul său”, a declarat Bogdan Neacșu, director general al CEC Bank.

Prin această achiziție, CEC Bank urmărește să își intensifice sprijinul acordat agriculturii și dezvoltării rurale.

Conform băncii, activitatea FGCR poate fi dezvoltată atât ca tipologie, cât și ca volum, astfel încât rolul său să devină tot mai important în rândul clienților. Acest lucru se poate realiza inclusiv prin implicarea FGCR în proiecte de garantare cu susținere europeană, care nu sunt accesibile în acest moment pentru fondurile de garantare cu capital privat și care ar stimula finanțarea în condiții favorabile de risc și cost atât pentru clienți, cât și pentru instituția de garantare.

CEC Bank a înregistrat, anul trecut, o creștere a soldului creditelor în agricultură cu circa un miliard de lei. În portofoliul de credite al CEC Bank, agricultura ocupă locul 2 ca expunere, iar 1 din 5 credite acordate de bancă are ca destinație acest sector economic.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *