Cehia: Guvernul a aprobat legislaţia care permite taxarea marilor companii multinaţionale

Redacția aug. 17, 2023 0 comentarii
bani calcul taxe

Guvernul ceh a aprobat legislaţia care permite taxarea marilor companii multinaţionale, care tind să-şi înregistreze profiturile în ţările cu impozite reduse, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Legea afectează firmele ale căror venituri anuale depăşesc 750 milioane de euro (817,05 milioane de dolari) în cel puţin doi din ultimii patru ani. Obiectivul este ca multinaţionalele să plătească un impozit pe profit de minim 15%.

“Ne vom alătura ţărilor care refuză să permită ca profiturile corporaţiilor să fie deturnate spre paradisuri fiscale”, a afirmat ministrul de Finanţe, Zbynek Stanjura, în timpul unei conferinţe de presă televizate.

Proiectul trebuie aprobat de Parlament şi semnat de preşedinte pentru a deveni lege.

Ministerul de Finanţe se aşteaptă ca noua taxă să majoreze anual veniturile bugetului de stat cu 4-6 miliarde de coroane cehe.

Cu excepţia Canadei, ţările care practică un impozit pe servicii digitale au convenit să amâne aplicarea acestui impozit, cel puţin pentru încă un an, în condiţiile în care un acord cu privire la impozitarea multinaţionalelor, care să înlocuiască impozitul pentru servicii digitale, a fost amânat, a anunţat în iulie Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Peste 140 de ţări urmau să înceapă să implementeze anul viitor un acord, convenit în 2021, care revizuieşte regulile vechi de decenii cu privire la modul în care guvernele taxează companiile multinaţionale, reguli care sunt considerate depăşite în contextul în care giganţi digitali precum Apple sau Amazon înregistrează profiturile în ţări cu fiscalitate redusă.

Majorarea impozitului minim pe profit, de la 11% la 15%, ar urma să aducă 220 de miliarde de dolari la nivel global pentru guvernele care au nevoie mare de lichidităţi după pandemia de COVID-19 şi criza costului vieţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *