Cehia invită o companie din Rusia la discuții pentru construirea unui nou reactor nuclear, în ciuda recomandării serviciilor secrete și protestelor opoziției

Carmen Radu mart. 26, 2021 0 comentarii
Centrala nucleara Dukovany - Wikipedia Petr Adamek

Ministerul Industriei din Cehia a decis să invite patru companii, inclusiv una din Rusia, pentru a se precalifica la oferta de construire a unui nou reactor la centrala nucleară de la Dukovany, în ciuda recomandărilor serviciilor secrete de a exclude companiile din Rusia și China, transmite Agerpres.

O decizie finală privind firmele cărora li se va permite să participe la licitaţie va fi luată după alegerile parlamentare din luna octombrie.

CEZ, compania controlată în proporţie de 70% de statul ceh, deţine unitatea de la Dukovany, şi gestionează construirea acestui proiect, estimat la cel puţin şase miliarde de euro, cu o capacitate de 1.200 Megawaţi. Pentru a se concentra asupra acestei investiții, CEZ a ieșit de pe mai multe piețe regionale, inclusiv din România.

Serviciul de informaţii din Cehia şi-a exprimat opinia ca la această licitaţie să nu fie invitate firme din China şi Rusia, o opinie care contravine declaraţiilor preşedintelui Milos Zeman şi ale directorului general de la CEZ, Daniel Benes, care s-au declarat favorabili participării Rusiei. Serviciile de informații cehe au arătat în rapoartele oficiale din ultimii ani Praga a devenit o țintă pentru interesele economice și politice ale Rusiei și Chinei, iar participarea la un proiect de asemenea anvergură ar ridica probleme de securitate națională.

Spre deosebire de președintele Milos Zeman, majoritatea partidelor de opoziţie, care potrivit sondajelor de opinie au şansa de a prelua puterea la alegerile programate pentru luna octombrie, au făcut presiuni pentru ca cele două ţări să nu fie invitate la licitaţie.

Guvernul de la Praga a fost de acord să nu invite China, dar vrea să păstreze grupul rus Rosatom, văzut ca un candidat puternic pentru construcția reactorului, având sprijinul preşedintelui pro-rus Zeman.

Alţi potenţiali licitatori sunt grupul sud-coreean KHNP, compania franceză EdF şi firma americană Westinghouse.

Evaluarea rundei de precalificare, în care firmele descriu structura ofertelor şi problemele legate de lanţul de aprovizionate şi de securitate cibernetică, se va încheia în noiembrie, apoi va fi anunţată decizia privind firmele care participă la licitaţie, a explicat ministrul Industriei, Karel Havlicek.

CEZ a dat asigurări că firmele invitate nu vor primi informaţii care să le permită să lucreze la oferte, iar licitaţia ar putea demara în decembrie.

CEZ a fost nevoit să anuleze o primă procedură de licitaţie pentru construirea unui nou reactor, organizată în 2014, din cauza lipsei de sprijin guvernamental şi în acest context vrea să evite un al doilea eşec. Opoziţia a blocat în Parlament un proiect de lege care prevedea împrumuturi de stat şi achiziţii de energie electrică de la noul reactor în termeni favorabili pentru CEZ.

Foto: Centrala nucleara Dukovany - Wikipedia / Petr Adamek

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *