Cei mai influenți jucători din domeniul tehnologiei din Europa. Un român joacă un rol esențial în stabilirea regulilor pentru sectorul tech

antreprenoare, femeie, business, tech Sursa foto: Pixabay

Publicația europeană Politico a realizat clasamentul anual al celor 28 de jucători din spatele revoluției tehnologice din Europa. În plus față de numărul 1 general, lista este împărțită în trei categorii – creatorii de reguli, cei care încalcă regulile și vizionarii – fiecare reprezentând un tip diferit de putere.

Dacă anul trecut discuția s-a concentrat pe omniprezența tehnologiei în viața noastră de zi cu zi, anul acesta conversația se bazează pe găsirea unui echilibru viabil — între securitate și confidențialitate, între inovație și durabilitate și între asumarea riscurilor și responsabilitate, spune Politico.

Pe măsură ce pandemia de coronavirus a cedat (în cele din urmă) să fie în centrul atenției, accentul s-a mutat pe invazia Ucrainei de către Rusia, care va continua să aibă ramificații pentru orice, de la securitate cibernetică la cazare pe termen scurt, de la dezinformare la creșterea startup-urilor. Uniunea Europeană a prezentat, de asemenea, planuri de anvergură pentru a controla conținutul online și a preveni practicile abuzive ale firmelor Big Tech – și, făcând acest lucru, și-a susținut argumentele pentru a fi liderul global în reglementarea tehnologiei.

Acum este o perioadă de solicitări fervente pentru protejarea drepturilor de confidențialitate, utilizarea atentă (dacă nu limitată) a datelor personale ale oamenilor și dezvoltarea prudentă a inteligenței artificiale. De asemenea, consumatorii au multe de luat în considerare, deoarece opțiunile „cumpărați acum, plătiți mai târziu” schimbă modul în care oamenii plătesc pentru bunuri, iar un proiect de euro digital în curs de dezvoltare ar putea transforma modul în care europenii folosesc serviciile financiare.

În acest context, Politico a realizat lista anuală Tech 28, care răspunde la câteva întrebări simple: cine va juca cel mai mare rol, în bine sau în rău, în politica tehnologică în anul următor?

Numărul 1 global, considerată de Politico cea mai puternică persoană din tehnologie, este Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne. S-ar putea ca Johansson să nu aibă imaginea de vedetă pe care alți comisari o dețin prin dimensiunea și greutatea diferitelor lor portofolii, dar ea a reușit să pună o amprentă asupra abordării Europei față de tehnologie într-un mod care și i-a pus pe directorii din industrie la picioare.

Pe locul doi în clasament se regăsește și un român, în categoria creatorilor de reguli. Este vorba despre europarlamentarul român Dragoș Tudorache, care împarte locul cu europarlamentarul italian Brando Benifei. În timp ce Uniunea Europeană este în curs să stabilească primul regulament de inteligență artificială din lume, acest duo de parlamentari s-a aflat în centrul unora dintre cele mai controversate și mai sensibile negocieri care ar putea duce la interzicerea recunoașterii faciale și a scorului social.

O pereche de miniștri digitali naționali din UE – Volker Wissing din Germania și Alexandra van Huffelen din Țările de Jos – se remarcă, chiar dacă valoarea unor astfel de roluri este încă pusă sub semnul întrebării.

Un rol special îl primește Mikhailo Fedorov, ministrul digital ucrainean, care este numit „cel care încalcă regulile”. După ce l-a ajutat pe Volodymyr Zelenskyy să fie ales, fostul director de marketing digital și-a transformat ministerul în punctul zero pentru războiul digital împotriva Kremlinului. Echipa sa a recrutat mii de experți cibernetici ucraineni și străini atât pentru a combate atacurile rusești, cât și pentru a viza posibilele vulnerabilități ale Kremlinului, astfel încât Kievul să poată trece la ofensivă.

Fintech-ul suedez de plăți Klarna condus de Sebastian Siemiątkowski „încearcă pe tot posibilul să fie coșmarul băncilor din întreaga lume”, după cum spune el însuși. În ultima sa rundă de finanțare, Klarna a fost evaluată la 45,6 miliarde de dolari și rivalizează cu unele dintre cele mai mari bănci din Europa.

Francesca Bria, președinte al Fondului național de inovare italian, dorește să transforme Italia într-un exemplu vedetă de inovare bazată pe investiții.

Beeban Kidron, avocat și fondator pentru drepturile digitale ale copiilor, 5Rights Foundation, din Regatul Unit, pledează pentru drepturile digitale ale copiilor.

Ugo Vallauri, de la Proiectul Restart, vă întreabă de ce ați cumpăra un iPhone nou când ar trebui să îl puteți repara pe cel vechi.

Lista completă a celor 28 cei mai influenți oameni din tech poate fi citită aici.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *