Tumultul războiului s-a dovedit a fi profitabil pentru cele mai importante companii de petrol și gaze din lume, datele financiare arătând că 28 dintre cei mai mari producători au realizat profituri combinate de aproape 100 de miliarde de dolari în doar primele trei luni ale anului 2022, scrie The Guardian.
Susținute de prețurile petrolului care au crescut în urma turbulențelor cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia, marile afaceri din combustibili fosili s-au bucurat de o creștere în primul trimestru al anului, înregistrând profituri totale de 93,3 miliarde de dolari.
Shell a realizat un profit de 9,1 miliarde de dolari din ianuarie până în martie, de aproape trei ori mai mult decât a obținut în aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce Exxon a încasat 8,8 miliarde de dolari, de asemenea, o creștere de aproape trei ori față de 2021.
Chevron, una dintre cele mai mari companii americane și unul dintre cei mai mari producători și distribuitori de produse petroliere din lume, și-a crescut profiturile la 6,5 miliarde de dolari, iar BP, o companie petrolieră din Marea Britanie, sa bucurat de cele mai mari profituri din primul trimestru din ultimii zece ani, încasând 6,2 miliarde de dolari, Coterra Energy, o firmă din Texas, a avut cel mai mare profit relativ din cele 28 de companii, cu o creștere de 449% a profiturilor față de anul trecut, la 818 milioane de dolari.
Profiturile vertiginoase, într-un moment în care inflația a crescut în multe țări, au determinat mai multe companii să returneze acționarilor miliarde de dolari prin răscumpărări de acțiuni și dividende.
Cele 28 de mari companii de petrol și gaze au realizat un profit cumulat de 183,9 miliarde de dolari în 2021.