Cel mai mare consum de gaze din această iarnă și importuri uriașe, ca să ținem pe căldură și Republica Moldova

Pe scurt

  • Consumul de gaze în România atinge cel mai ridicat nivel din acest sezon rece, cu un consum intern de 50 milioane metri cubi.
  • Importurile de gaze sunt de asemenea la un nivel ridicat, ridicându-se la 16 milioane de metri cubi, cu aprovizionări majore din Bulgaria și Ungaria.
  • Aproximativ 7 milioane de metri cubi sunt exportați către Republica Moldova, care depinde complet de livrările din România pentru încălzire.
  • Stocurile din depozite au scăzut sub 35%, ceea ce pune în pericol securitatea aprovizionării cu gaze și necesită importuri considerabile în viitor.
  • Cu extracție din depozite la 17 milioane de metri cubi și niveluri scăzute ale stocurilor, România se confruntă cu dificultăți în completarea depozitelor până la sfârșitul anului.
Articolul integral continuă mai jos
nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Avem azi cele mai mare consum de gaze din acest sezon rece, pe fondul valului de frig care s-a abătut peste România, iar importurile sunt și ele la valorile cele mai mari din acest an. Totalul surselor de gaz la dispoziția României este de 57,5 milioane lei iar importul este de 16 milioane metri cubi, în timp de exportul este de 7 milioane de metri cubi, de unde rezultă că avem un consum intern de 50 de milioane de metri cubi.

Exportul se face în totalitate către Republica Moldova, vecinii depinzând în totalitate de România pentru a se încălzi. Pleacă direct, pe sub Prut, 6,1 milioane de metri cubi și indirect, prin Ucraina, încă 1 milion de metri cubi, care sunt gaze pentru Transnistria.

La import, Bulgaria este țara prin care se face, în mare măsură, aprovizionarea noastră. Prin punctul Negru Vodă intră 13 milioane de metri cubi și mai intră prin punctul Giurgiu încă 1,1 milioane de metri cubi. Aducem și din Ungaria gaze – 1,9 milioane de metri cubi. Cu 16 milioane de metri cubi, importul reprezintă două treimi din producția internă, care este de 24,3 milioane de metri cubi.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Mai avem și extracție din depozite, la un nivel de 17 milioane de metri cubi iar aici și una dintre problemele majore ale țării, pentru că stocurile au scăzut sub 35%, din datele operatorilor de înmagazinare. Practic mai avem doar 1 miliard de membri cubi în depozite, de la 3,1 miliarde, cu cât am intrat în sezonul rece. Acest lucru nu este doar riscant în perspectiva securizării în aprovizionarea cu gaze până la sfârșitul acestui sezon rece, încă departe de noi, dar și pentru că furnizorii vor avea reale probleme în umplerea depozitelor în sezonul cald. Dacă, așa cum spune directorul Transgaz, Ion Sterian, depozitele se vor goli la sfârșitul lunii martie, atunci ele vor trebui umplute până în 31 octombrie, volumele necesare fiind considerabile, imposibil de asigurat din intern. Așadar, acest an ne va aduce importuri masive de gaze. Ca să avem un ordin de comparație, anul trecut ieșisem din iarnă cu depozitele pline la 50% și am reușit să le umplem la 1005. Acum, cu depozitele mai mult goale, efortul de a le umple va fi incomparabil mai dificil.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Poate autorul ” acontează ” 2% din gramatica limbii române și nu va mai scrie :Avem azi cele mai mare consum de gaze …..
    Sau :Ca să avem un ordin de comparație, anul trecut ieșisem din iarnă cu depozitele pline la 50% și am reușit să le umplem la 1005.
    Ori formulări de GÂGĂ :Importurile de gaze sunt de asemenea la un nivel ridicat, ridicându-se ……
    Și apropo , dacă 6,1 milioane metri cub merg pe sub Prut , restul pe unde merg ?
    Doamne Dumnezeule , cetățeanul acesta , autor cu pretenții , pare să nu aibă limite !
    Doamna Deacu , merită să-l premiați !
    În rest , numai de bine.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.