Cel mai mare furnizor de energie din Germania: Criza gazului rusesc va pune la încercare solidaritatea UE

Germania, steag Sursa foto: Pixabay
Solidaritatea UE va fi pusă la grea încercare în această iarnă dacă livrările de gaze rusești vor fi întrerupte, a avertizat Markus Krebber, șeful companiei germane de utilități RWE, afirmând că va fi „haos” pe întreg continentul dacă blocul nu acționează acum pentru a stabili reguli privind împărțirea energiei, transmite Financial Times.

„Adevărata mea teamă este că solidaritatea europeană va fi supusă unor presiuni semnificative dacă nu rezolvăm situația înainte de a se întâmpla”, a declarat Markus Krebber. 

El a adăugat că țări precum Germania și Olanda, care vor importa gaze prin intermediul unor nave de transport, ar putea fi acuzate că acaparează combustibilul dacă întreprinderile și gospodăriile nu vor fi tratate în mod egal în toate statele membre.

„Nu sunt atât de îngrijorat de faptul că nu putem ajunge la un acord, dar este mai bine să discuți procedurile de urgență când încă mai ai timp”, a declarat Krebber miercuri pentru Financial Times.

Cel mai mare furnizor de energie electrică din Germania s-a numărat printre furnizorii de utilități afectați de o reducere drastică a livrărilor de gaze de la compania rusă Gazprom, ceea ce a forțat Berlinul să implementeze un plan de urgență în cadrul căruia centralele electrice pe cărbune vor fi reactivate pentru a umple golul. În prezent, RWE primește doar 40% din gazul pe care l-a contractat de la Rusia.

Comentariile lui Krebber ilustrează temerile din UE cu privire la faptul că ar putea fi necesară raționalizarea livrărilor de gaze în această iarnă. Agenția Internațională pentru Energie a avertizat săptămâna aceasta că Europa trebuie să se pregătească pentru o întrerupere completă a gazelor rusești, deoarece Moscova ripostează la sancțiunile impuse după invazia din Ucraina.

Joi, Germania a făcut un pas mai aproape de raționalizare, declanșând etapa a doua a planului său de urgență privind gazele naturale și avertizând că va avea dificultăți în a umple depozitele necesare pentru a face față cererii mai ales din timpul iernii, dacă nu se restabilește aprovizionarea din Rusia.

Un „plan de solidaritate” paneuropean pentru livrările de gaze urmează să fie elaborat de Comisia Europeană, iar diplomații de la Bruxelles se așteaptă ca acesta să fie gata până la sfârșitul lunii iulie.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *