Cel mai mare parc fotovoltaic în dezvoltare din România s-a vândut către companii israeliene. Și Hidroelectrica intrase în cursa pentru cumpărarea proiectului

Redacția aug. 9, 2021 0 comentarii
panouri solare, fotovoltaice

Cel mai mare parc de panouri fotovoltaice în dezvoltare din România, aflat în Rătești, județul Argeș, a fost vândut către companiile israeliene specializate în energie regenerabilă Econergy și Nofar Energy. Compania românească Hidroelectrica intrase de asemenea în cursa pentru a cumpăra acest proiect.

„PeliPartners a asistat Portland în procesul de vânzare al celui mai mare parc de panouri fotovoltaice în dezvoltare din România, cu o capacitate de producție autorizată de peste 153 MW și o suprafață totală estimată de peste 165 ha, aflat în Rătești, județul Argeș, către Econergy și Nofar Energy. Procesul este structurat ca tranzacție de tip share deal, iar finalizarea acestuia este anticipată pentru finalul lunii octombrie 2021”, arată un comunicat de presă al casei de avocatură PeliPartners.

Prețul tranzacției și alte detalii nu au fost dezvăluite.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a anunțat încă din luna martie că vrea să cumpere acest proiect fotovoltaic din comuna Rătești.

Parcul fotovoltaic din Rătești, Argeș al Portland Trust Renewables 1 SRL are o putere instalată de 131,25 MW și a primit aviz tehnic de racordare (ATR) în data de 21 iulie 2020. Conform datelor Transelectrica, avizul este valabil până în vara acestui an, iar parcul va fi pus în funcțiune în 2022. El va fi racordat la rețeaua electrică de transport printr-o stație nouă cu nivelul de tensiune 220 kV la Rătești, aceasta urmând să fie legată la linia Bradu – Târgoviște.

Nofar Energy a fost înființată în Israel în 2011, fiind specializată în fotovoltaice și stocare. În decembrie 2020, compania și-a lansat IPO pe bursa de la Tel Aviv, la o valoare care a poziționat-o drept a treia cea mai mare companie de energie regenerabilă din Israel, din punct de vedere al valorii pieței.

Econergy este de asemenea o companie israeliană din sectorul energiei verzi. Compania derulează în prezent cea mai mare listare din sectorul energiei regenerabile și una dintre cele mai semnificative listări din Israel în 2021.

Portland Trust Renewables 1 SRL este fosta Bucharest Business Park SRL și este controlată direct de un offshore cipriot, scrie profit.ro. Firma face parte din grupul Portland Trust, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din Europa Centrală și de Est. Grupul a fost fondat în 1997 de către omul de afaceri britanic Robert Neale, care deține funcția de director general în cadrul companiei. În 1999, o parte din Portland Trust a fost preluată de grupul American Apollo Real Estate Advisors, acum ARES Management, pentru a se putea extinde și a investi în proiecte mai ample. În România, compania a pus accent pe dezvoltarea unor clădiri de birouri la cele mai înalte standarde și a unui spațiu industrial. Portland Trust are birouri în Praga și București.

Sursa foto Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.