La numai o lună și jumătate după ce a cumpărat un parc eolian, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, își extinde achizițiile de „energie verde” și anunță că vrea să cumpere un proiect fotovoltaic din comuna Rătești, județul Argeș, de la unul din cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din România.
Astfel, Hidroelectrica intenționează să achiziționeze societatea Portland Renewables 1 SRL, dezvoltatoare a Proiectului Rătești – parc fotovoltaic situat în vecinătatea Autostrăzii A1 București-Pitești (km 86 al autostrăzii A1), pe un teren de 170 de hectare.
Hidroelectrica a lansat în SEAP un anunț de consultare a pieței prin care vrea să găsească servicii juridice pentru a pregăti, derula, negocia și finaliza tranzacția și pentru a perfecta contractul de vânzare-cumpărare pentru achiziția participațiilor aferente perimetrului tranzacției.
„În cadrul contractului, Prestatorul va asista și reprezenta, la cerere, Hidroelectrica pe întreaga perioadă de derulare a procesului de achiziție a societății Portland Trust Renewables 1 SRL, va realiza activitățile de due diligence juridic a societății selectate (structura RED FLAG REPORT), va face recomandări ferme și va analiza din punct de vedere juridic societatea Portland Trust Renewables 1 SRL, inclusiv activele deținute de acestea, și va asigura asistenţă Hidroelectrica în vederea luării de către aceasta a unei decizii finale în legătură cu oportunitățile de achiziții identificate. Prestatorul va recomanda, de asemenea, soluția optimă de realizare a tranzacției și va trasa liniile generale de încheiere a tranzacției, inclusiv în colaborare cu ceilalți consultanți selectați de Hidroelectrica, dacă va fi cazul. De asemenea, Prestatorul va asigura asistenţă juridică si reprezentare la negocierea contractelor, precum și a oricăror tipuri de întelegeri contractuale încheiate în scopul achiziției”, arată anunțul companiei.
Rolul prestatorului este acela de a asista, consilia și reprezenta Hidroelectrica în toate demersurile legate de realizarea tranzacției pentru achiziționarea societății selectate, astfel încât „proiectul să devină operațional”, potrivit anunțului.
Parcul fotovoltaic din Rătești, Argeș al Portland Trust Renewables 1 SRL are o putere instalată de 131,25 MW și a primit aviz tehnic de racordare (ATR) în data de 21 iulie 2020. Conform datelor Transelectrica, avizul este valabil până în vara acestui an, iar parcul va fi pus în funcțiune în 2022. El va fi racordat la rețeaua electrică de transport printr-o stație nouă cu nivelul de tensiune 220 kV la Rătești, aceasta urmând să fie legată la linia Bradu – Târgoviște.
Portland Trust Renewables 1 SRL este fosta Bucharest Business Park SRL și este controlată direct de un offshore cipriot, scrie profit.ro. Firma face parte din grupul Portland Trust, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din Europa Centrală și de Est. Grupul a fost fondat în 1997 de către omul de afaceri britanic Robert Neale, care deține funcția de director general în cadrul companiei. În 1999, o parte din Portland Trust a fost preluată de grupul American Apollo Real Estate Advisors, acum ARES Management, pentru a se putea extinde și a investi în proiecte mai ample. În România, compania a pus accent pe dezvoltarea unor clădiri de birouri la cele mai înalte standarde și a unui spațiu industrial. Portland Trust are birouri în Praga și București.
În februarie, Hidroelectrica a semnat un acord pentru a achiziţiona Parcul Eolian Crucea şi Steag Energie România de la Steag GmbH. Dezvoltat de STEAG şi comandat în 2014, Parcul Eolian Crucea este unul dintre cele mai moderne şi mai bine întreţinute parcuri eoliene terestre din România, având o capacitate instalată de 108 MW. Crucea Wind Farm este entitatea care deţine parcul eolian Crucea de 108 MW situat în judeţul Constanţa (România).
„Hidroelectrica se concentrează pe diversificarea producţiei prin adăugarea de capacităţi regenerabile de înalta calitate în portofoliul său, ca parte a strategiei de dezvoltare recent aprobată a companiei. Compania îşi reafirmă obiectivul de a rămâne 100% verde pe tot parcursul procesului de diversificare a portofoliului”, arăta atunci compania, într-un comunicat.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie regenerabilă din România, fiind principalul furnizor de servicii auxiliare şi având un rol important în legătură cu securitatea Sistemului Naţional de Energie (SEN). În 2019, Hidroelectrica a produs 15,2TWh din cele 209 centrale hidroelectrice în funcţiune, având o capacitate totală instalată de 6,4GW. Cu o cifră de afaceri de 873 milioane de euro, EBITDA de 613 milioane de euro şi un profit net de 290 milioane de euro, Hidroelectrica este cea mai mare şi cea mai valoroasă companie de stat din România.