Cel mai mare perdant al hotărârii privind monopolul deținut de Google pentru căutările online ar putea fi Mozilla Foundation și browserul său web Firefox

browser Mozilla Firefox Sursa foto: pixabay.com

“Google este un monopolist și a acționat ca atare pentru a-și menține monopolul”. Cu aceste cuvinte rostite luni de judecătorul american Amit Mehta, Google a suferit o înfrângere istorică într-un caz antitrust din partea Departamentului de Justiție al Statelor Unite. Judecătorul a decis că gigantul tehnologic a menținut în mod ilegal un monopol prin plățile anuale de miliarde de dolari pe care le face partenerilor pentru a-și asigura poziția de motor de căutare implicit pe browserele web și telefoanele mobile populare. Argumentul este că, odată cu blocarea acestor poziții dominante, ceilalți concurenți din sectorul căutărilor și al publicității în căutare nu au nicio șansă de a concura eficient.

Hotărârea a generat imediat speculații cu privire la impactul asupra Apple, care primește până la 20 de miliarde de dolari de la Google în fiecare an în schimbul plasării motorului de căutare în centrul atenției pe iPhone-urile sale prin intermediul browserului web Apple Safari.

Dar, deși Apple ar suferi cu siguranță o lovitură puternică dacă hotărârea este menținută, Apple este o companie mare, diversificată, cu multe surse de venit. Acesta nu este cazul unui alt partener al Google aflat în zona de impact a hotărârii de luni: Mozilla, organizația tehnologică non-profit care produce browserul web Firefox, notează Fortune.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Atunci când utilizatorii Firefox introduc un termen de căutare în browser, interogarea este direcționată automat către motorul de căutare al Google. Acordul este vital pentru Mozilla. Conform declarației financiare 2021-2022 a Fundației Mozilla, care este cea mai recentă publicată, 510 milioane de dolari din veniturile sale de 593 de milioane de dolari au provenit din plățile de căutare ale Google.

Dacă acest număr de 510 milioane de dolari ar dispărea complet, Mozilla va avea o problemă serioasă.

Mozilla face o figură curajoasă pentru moment și nu abordează direct amenințarea existențială pe care pare să o reprezinte hotărârea.

“Mozilla a susținut întotdeauna concurența și alegerea online, în special în căutare”, a declarat luni un purtător de cuvânt pentru Fortune. “Analizăm îndeaproape decizia instanței, luând în considerare potențialul său impact asupra Mozilla și modul în care putem influența pozitiv următorii pași… Firefox continuă să ofere o gamă largă de opțiuni de căutare și ne menținem angajamentul de a servi preferințele utilizatorilor noștri, promovând în același timp o piață competitivă.”

Pentru Mozilla, care a devenit cunoscută la sfârșitul anilor 1990 ca un proiect comunitar menit să conteste dominația Microsoft pe piața browserelor web prin Internet Explorer, decizia de luni este cel mai recent eșec în încercarea de a-și găsi relevanța pe o piață dominată de companiile Big Tech. Mozilla a concediat aproximativ 60 de angajați la începutul acestui an și și-a văzut CEO-ul demisionând.

Criticii hotărârii judecătorului vor sublinia impactul potențial devastator asupra Mozilla pentru a susține că hotărârea antitrust va avea consecințe neintenționate asupra actorilor mai mici din industria tehnologiei, mai notează Fortune. Alții ar putea susține că Mozilla nu a făcut suficient cu aceste profituri pentru a-și diferenția browserul Firefox sau că ar putea încheia o înțelegere cu un alt motor de căutare, precum Bing, dacă înțelegerea cu Google dispare complet.

Oricum ar fi, Google va face apel, astfel încât ar putea urma o luptă lungă. Și mai urmează să cadă o piesă de domino: judecătorul se va pronunța cu privire la remediul sau remediile – în esență, sancțiunile pentru modelul de afaceri – cu care se va confrunta Google.

Mark Mahoney, analist de cercetare la Evercore ISI, le-a menționat luni seară într-o notă de cercetare:

“Remediul exact este esențial și, până acum, este greu să alegi un cal câștigător dintr-o serie de rezultate”, a scris el. “i) interzicerea plății de la Google cu totul, ii) o plafonare a valorii taxelor pentru acordurile de distribuție, iii) împingerea Apple să pună în aplicare un “ecran de alegere”, sau iv) altceva? În orice caz, ne așteptăm la cel puțin încă 6 luni până la un an înainte de a cunoaște soluțiile exacte (sau mai mult dacă judecătorul decide să suspende faza de remediere în așteptarea recursului.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: