Cel puțin 1 miliard de dolari din fondurile clienților lipsesc de la firma de criptomonede FTX, care și-a cerut ieri falimentul (Reuters)

FTX

Cel puțin 1 miliard de dolari din fondurile clienților au dispărut de la firma de criptomonede FTX, care ieri a depus o cerere de faliment în Statele Unite, potrivit a două persoane familiarizate cu acest subiect.

Fondatorul firmei, Sam Bankman-Fried, a transferat în secret 10 miliarde de dolari din fondurile clienților de la FTX către compania de tranzacționare a lui Bankman-Fried, Alameda Research, au declarat persoanele respective pentru Reuters.

O mare parte din acest total a dispărut de atunci, au spus aceștia. O sursă a estimat suma lipsă la aproximativ 1,7 miliarde de dolari. Cealaltă a spus că diferența a fost între 1 și 2 miliarde de dolari.

Deși se știe că FTX a mutat fondurile clienților la Alameda, fondurile lipsă sunt raportate aici pentru prima dată.

Gaura financiară a fost dezvăluită în documentele pe care Bankman-Fried le-a împărtășit cu alți directori superiori duminica trecută, potrivit celor două surse. Înregistrările au oferit o descriere actualizată a situației de la acel moment, au spus acestea. Ambele surse au ocupat poziții de conducere la FTX până săptămâna aceasta și au declarat că au fost informate despre finanțele companiei de către personalul de top.

FTX, cu sediul în Bahamas, a depus vineri o cerere de faliment, după ce, la începutul acestei săptămâni, a fost înregistrată o avalanșă de retrageri ale clienților. Un acord de salvare cu compania rivală Binance a eșuat, precipitând cea mai importantă prăbușire de profil din ultimii ani în domeniu.

În mesajele de text trimise la Reuters, Bankman-Fried a declarat că “nu este de acord cu caracterizarea” transferului de 10 miliarde de dolari.

“Nu am transferat în secret”, a spus el. “Am avut o etichetare internă confuză și am interpretat-o greșit”, a adăugat el, fără a detalia.

Întrebat despre fondurile lipsă, Bankman-Fried a răspuns: “???”

FTX și Alameda nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Într-un tweet de vineri, Bankman-Fried a declarat că “reconstituie” ce s-a întâmplat la FTX. “Am fost șocat să văd cum lucrurile s-au desfășurat în felul în care s-au desfășurat la începutul acestei săptămâni”, a scris el. “Voi scrie, în curând, o postare mai completă cu privire la desfășurarea lucrurilor.”

În centrul problemelor FTX s-au aflat pierderile de la Alameda, despre care majoritatea directorilor FTX nu știau, a relatat anterior Reuters.

Retragerile clienților au crescut duminica trecută, după ce Changpeng Zhao, directorul general al gigantului exchange criptografic Binance, a declarat că Binance își va vinde întreaga participație în tokenul digital al FTX, în valoare de cel puțin 580 de milioane de dolari, “din cauza dezvăluirilor recente”. Cu patru zile înainte, publicația CoinDesk a raportat că o mare parte din activele de 14,6 miliarde de dolari ale Alameda erau deținute în acest token.

În acea duminică, Bankman-Fried a avut o întâlnire cu mai mulți directori în capitala Bahamas, Nassau, pentru a calcula de câtă finanțare externă avea nevoie pentru a acoperi deficitul FTX, au declarat cele două persoane care au cunoștință despre finanțele FTX.

Bankman-Fried a confirmat pentru Reuters că întâlnirea a avut loc.

Bankman-Fried le-a arătat mai multe foi de calcul șefilor echipelor de reglementare și juridice ale companiei care au arătat că FTX a mutat aproximativ 10 miliarde de dolari în fonduri ale clienților de la FTX la Alameda, au spus cele două persoane. Foile de calcul arătau câți bani a împrumutat FTX către Alameda și pentru ce au fost folosiți, au spus acestea.

Documentele au arătat că între 1 și 2 miliarde de dolari din aceste fonduri nu au fost contabilizate printre activele Alameda, au spus sursele. Foile de calcul nu indicau unde au fost mutați acești bani, iar sursele au spus că nu știu ce s-a întâmplat cu ei.

În cadrul unei examinări ulterioare, echipele juridice și financiare ale FTX au aflat, de asemenea, că Bankman-Fried a implementat ceea ce cele două persoane au descris ca fiind o “ușă din spate” în sistemul de contabilitate al FTX, care a fost construit cu ajutorul unui software personalizat.

Aceștia au declarat că “backdoor-ul” i-a permis lui Bankman-Fried să execute comenzi care puteau modifica înregistrările financiare ale companiei fără a alerta alte persoane, inclusiv auditorii externi. Această configurație a însemnat că mișcarea fondurilor de 10 miliarde de dolari către Alameda nu a declanșat semnale de alarmă în ceea ce privește conformitatea internă sau contabilitatea la FTX, au spus ei.

În mesajul său text către Reuters, Bankman-Fried a negat implementarea unei “portițe ascunse”.

Comisia pentru valori mobiliare și burse din SUA investighează modul în care FTX.com a gestionat fondurile clienților, precum și activitățile sale de împrumut de cripto-monede, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă care are cunoștință despre această anchetă. Departamentul de Justiție și Commodity Futures Trading Commission investighează de asemenea, a precizat sursa.

Falimentul FTX a marcat o răsturnare de situație uimitoare pentru Bankman-Fried. Tânărul de 30 de ani înființase FTX în 2019 și a condus-o să devină una dintre cele mai mari burse de cripto-monede, acumulând o avere personală estimată la aproape 17 miliarde de dolari. FTX a fost evaluată în ianuarie la 32 de miliarde de dolari, printre investitori numărându-se SoftBank și BlackRock.

Criza a avut reverberații în lumea criptomonedelor, prețul principalelor monede prăbușindu-se. Iar prăbușirea FTX atrage comparații cu prăbușirile anterioare ale unor afaceri majore.

Vineri, FTX a declarat că a predat controlul companiei lui John J. Ray III, specialistul în restructurare care s-a ocupat de lichidarea Enron Corp – unul dintre cele mai mari falimente din istorie.

 

sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *