Cele mai bine plătite joburi în 2022: IT-ul este în continuare vedetă / e-commerce, marketing online, dar și retailul, domeniile care vor continua să strălucească în acest an

Bogdan Badea, CEO eJobs

IT-ul va rămâne în continuare în topul celor mai mari salarii și anul acesta, cu un salariu mediu net, pe industri,de 6.000 lei. Însă, sunt poziții în care se câștigă chiar și peste 4.000-5.000 euro, în funcție de angajator.

În ceea ce privește domeniile către care se vor îndrepta românii în 2022, IT-ul va fi prima alegere pentru că în continuare deficitul de talente în acest sector e uriaș, iar oferta de candidați e la o treime din cerere.

De asemenea, vor continua să strălucească toate domeniile care au luat avânt în ultimii 2 ani: e-Commerce, Marketing online, dar și Retailul și Industria alimentară, care au angajat masiv în toată această perioadă.

Bogdan Badea, CEO-ul eJobs, a vorbit într-un interviu acordat Economedia despre cum va arăta piața muncii anul acesta, care sunt cele mai bine plătite joburi, spre ce domenii se îndreaptă viitorii angajați și daca 2022 va fi anul în care salariile vor fi la vedere.

Economedia: Care au fost domeniile în care s-a angajat cel mai mult în 2021? La ce trenduri să ne așteptăm in 2022?

Bogdan Badea: 2021 a fost un an al recordurilor, atât din punctul de vedere al ofertei de joburi, cât și al aplicărilor. Vorbim de cel mai mare număr de aplicări din ultimii 10 ani pe eJobs, peste 12,6 milioane, dar și de un nivel al joburilor similar cu cel prepandemic, când piața era în plin boom: aproape 365.000 de joburi noi au fost scoase la bătaie anul trecut la noi în platformă.

Domeniile pentru care s-au căutat cei mai mulți angajați în 2021 au fost Retail, Prestări servicii, Transport/Logistică, Industria alimentară și IT/ Telecom, iar cele care au atras cele mai multe aplicări din partea candidaților: Retail, Prestări Servicii, Call Center/BPO, IT/Telecom și Financiar/Banking.

Cât privește trendurile pentru 2022, ne așteptăm la o piața și mai competitivă. Vom vedea creșteri atât pe numărul de joburi, nu ne-ar surprinde să depășim nivelul de 400.000, cât și pe numărul de aplicări, probabil vom închide anul cu peste 13.000.000, căci se va resimți tot mai mult și la noi trendul din SUA și Europa de Vest, despre care s-a tot vorbit, the Great Resignation.

Ne așteptăm să vedem candidați și mai curajoși ca în 2021, și mai siguri pe ei, care vor fi tot mai pretențioși atunci când vine vorba de oferta de angajare. De partea cealaltă, a companiilor, se va accentua și mai mult competiția pentru talente, angajatorii vor face investiții mari în brandul de angajator, pentru că le va fi tot mai greu să atragă candidați și să-și fidelizeze angajații. Pentru că piața e din nou în favoarea candidaților, mai mult ca sigur vom vedea creșteri de salarii în majoritatea domeniilor.

E: Ce domenii vor prinde avânt anul acesta? Se vor îndrepta românii si către alte joburi diferite sau noi?

B.B: IT-ul va continua să fie vedeta și în 2022, pentru că în continuare deficitul de talente în acest sector e uriaș – oferta de candidați e la o treime din cerere. De asemenea, vor continua să strălucească toate domeniile care au luat avânt în ultimii 2 ani: e-Commerce, Marketing online, dar și Retailul și Industria alimentară, care au angajat masiv în toată această perioadă. Boom-urile din ultimii ani din tot ce înseamnă zona de Imobiliare, Construcții și Retail s-au reflectat și ele într-o ofertă de joburi pe măsură pe tot ce înseamnă ingineri, livratori, șoferi și nu numai.

În 2022 se vor îndrepta mai mult ca sigur către joburi care bifează cât mai multe dintre criteriile importante pentru ei: salariu, stabilitate și flexibilitate.

E: Spre ce locuri de muncă și domenii sunt cei mai reticenți romanii și care ar fi motivul?

B.B: HoReCa se confruntă în continuare cu o mare criză de imagine – angajații nu mai au încredere în stabilitatea acestui sector, motiv pentru care cei mai mulți dintre ei au migrat către domenii mai stabile și mai prospere. Acest lucru se reflectă și într-o criză mare de forță de muncă pe acest sector. Există în continuare o reticență crescută din partea candidaților și pe tot ce înseamnă domenii care de ceva vreme stagnează la noi ca Industria Textilă sau Agricultură.

De asemenea, sunt alte domenii care sunt atractive pentru ei, însă nu în România – vedem deja că această competiție din Europa accentuează și mai mult criza de muncă pe anumite sectoare, unde salariile sunt mult mai atractive în afară – IT, Transporturi etc.

E: Care vor fi cele mai bine plătite joburi în 2022 și care este salariul mediu? 

B.B: IT-ul va rămâne cu siguranță fruntaș și în topul celor mai mari salarii anul acesta. Vorbim de un salariu mediu net, pe industrie, de 6.000 de lei, dar avem poziții unde se câștigă chiar peste 4.000-5.000 de euro, dacă nu mai mult. Ce a mai făcut pandemia a fost să democratizeze accesul IT-iștilor români la joburi, odată ce toată lumea a început să lucreze remote, ceea ce a dus, în mod firesc și la creșteri salariale pentru a putea face față competiției.

În acest moment, un IT român poate avea job în Europa de Vest sau chiar în State, un salariu în linie cu aceste piețe, dar să-și desfășoare activitatea remote, din România, la costul vieții de aici, ceea ce se traduce printr-un câștig la final de lună mult mai mare decât dacă s-ar fi relocat în țara respectivă, unde costul vieții e mai ridicat, cum se întâmpla înainte de pandemie.

Topul domeniilor cu cele mai mari salarii medii nete arată în felul următor:

  • IT Software – 6.000 lei,
  • Management – 5.000 lei,
  • Project Management – 5.000 lei,
  • IT Hardware – 4.100 lei,
  • Proiectare civilă/industrială – 4.095 lei.

E: Ce se va întâmpla cu oamenii care fac reconversie profesională? Ce recomandări de domenii aveți pentru 2022?

B.B: Recomandarea pentru cei care vor să facă o reconversie profesională în 2022 e să aibă curaj în primul rând, pentru că e nevoie de foarte mult curaj pentru a face o schimbare atât de mare. Apoi, le recomand să aleagă domeniul uitându-se la problemă din mai multe unghiuri. E important să se reorienteze către unul stabil, de viitor – de asta vedem tot mai mulți oameni migrând spre IT & domeniile conexe – , dar la fel de important e să se gândească foarte bine și ce le-ar plăcea să facă de aici înainte.

Pentru că o reconversie profesională e oricum dificilă și ar fi păcat să se reconvertească spre ceva ce le aduce doar satisfacție materială. Nu mai suntem în era în care jobul trebuie să-ți aducă un venit bun și atât, e important să-ți bifeze și alte nevoi: de recunoaștere, de apreciere și mai ales să-ți placă. E suficient de dificil să faci o reconversie profesională, șansele s-o faci de două ori sunt minime, așa că ar fi bine să-ți și placă noul domeniu sau job.

E: În ceea ce privește munca de acasă, vor dori majoritatea companiilor să îi aducă pe angajați la birou?

B.B: E clar că atât companiile, cât și angajații resimt lipsa interacțiunii față în față și că toate aceste ecrane au dus la erodarea conexiunilor din echipe. La fel de clar însă e că angajații nu vor renunța curând la libertatea și flexibilitatea pe care le-au câștigat odată cu pandemia.

Va predomina și în 2022 munca hibrid, iar companiile care vor obliga angajații să se întoarcă la birouri nu vor avea foarte mult succes ba din contră, mai mult ca sigur se vor trezi cu foarte multe demisii, așa cum am văzut că s-a întâmplat și în 2021 cu companiile care au forțat reîntoarcerea între niște parametri prea rigizi.

Când oferi angajaților libertate, pe lângă faptul că îi învestești și cu un grad ridicat de încredere, se mai întâmplă un paradox de multe ori: tocmai sediile companiilor care nu au obligat pe nimeni să se întoarcă un anumit număr de zile sau de la o anumită dată sunt și cele mai animate în aceste momente pentru că angajații lor, deși nu sunt obligați s-o facă, aleg să vină la birou, să-și revadă colegii. În astfel de companii cultura organizațională e una bazată pe încredere reciprocă, unde oamenii nu doar livrează și performează, ci se și simt bine. Aceste companii vor reuși nu doar să-și fidelizeze angajații pe termen lung, ci și să-i transforme pe cei valoroși în adevărați ambasadori de brand.

E: Se vor transparentiza salariile în acest an?

B.B: Se fac tot mai mulți pași în această direcție. Încă de anul trecut, din iulie, când am lansat Salario, comparatorul de salarii care îți spune cum ești plătit față de medie, am avut în minte piața echitabilă pe care ne-o dorim cu toții. În mai puțin de 6 luni, au fost peste 200.000 de români care au dorit să afle unde se situează salariul lor, ceea ce ne reconfirmă un mesaj important: românii vor să știe că munca lor e valorificată corect. Trebuie să înțelegem mai devreme sau mai târziu că nu e nimic tabu în a ști cât câștigă colegul pe aceeași poziție sau dintr-un alt departament. E cât se poate de firesc să știu dacă aș putea face mai mulți bani pentru ceea ce știu și pot oferi unei companii și să fie alegerea mea dacă o voi face aici sau la alt angajator care îmi va oferi salariul pe care-l merit. Nu vorbim despre afișarea publică a fluturașilor de plată, cum se practică în alte țări, dar credem că transparența măcar pe intervalele salariale nu ar avea decât beneficii atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *