Cele mai tranzacționate mărfuri

transportator, camion, sofer, trafic, masini Sursa foto: Pixabay

Alegerile investitorilor din România s-au orientat către materiile prime care au beneficiat de o dinamică favorabilă în acest an astfel că, pe lângă cele considerate clasice precum aurul sau petrolul, care s-au regăsit în preferinţele investitorilor din România, s-au observat şi mărfuri exotice, arată o analiză XTB România, citată de Agerpres. În top trei se regăsesc două materii prime: gazele naturale şi soia. În plus, cele două clasamente sunt completate de cafea.

“Comparând acest tip de active din punct de vedere al numărului de tranzacţii realizate şi al valorii nominale tranzacţionate observăm că în top trei se regăsesc două materii prime: gazele naturale şi soia. În plus, cele două clasamente sunt completate de cafea, în cazul numărului de tranzacţii, şi zahărul, în ceea ce priveşte valoarea nominală”, se arată în analiza elaborată de Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varşovia.

Potrivit acestuia, anul 2021 a debutat într-o manieră extrem de optimistă, care l-ar putea ajuta să fie plasat într-o poziţie privilegiată în cărţile de economie, prezentând un context favorabil. “Astfel, investitorii au beneficiat de o atitudine exuberantă, un optimism ‘exagerat’, care a fost determinat de aşteptările unei redresări puternice a economiei globale ca urmare a redeschiderii, dar şi de niveluri masive de lichiditate în pieţele de capital. Având în vedere că indicii bursieri şi acţiunile se aflau deja la maxime istorice, investitorii au căutat noi instrumente către care să îşi transfere capitalul, dar care să se afle la preţuri ‘accesibile’. Această tendinţă a trezit o mişcare ascendentă pentru majoritatea materiilor prime”, explică Radu Puiu.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Totodată, cererea pe termen scurt de gaze naturale din SUA poate fi afectată negativ de scăderea temperaturilor. Stocurile de gaze naturale cresc mai lent decât media pe 5 ani.

“Oferta limitată contribuie la un asemenea scenariu. Aprovizionarea este aproape de minimul pe 5 ani pentru perioada curentă. În plus, gazul natural rămâne supravândut de speculatori. Oferta depăşeşte cererea, ceea ce este de obicei cazul pentru perioada de vară. Nivelurile stocurilor înainte de perioada rece vor fi esenţiale. Preţurile gazelor naturale s-au retras după recentele creşteri abrupte”, mai arată analiza.

Pe de altă parte, modelele sezoniere indică o posibilă mişcare laterală care s-ar putea extinde până în prima săptămână a lunii septembrie. În plus, acest lucru sugerează că mişcări ascendente mai ample ar putea începe în perioada toamnă-iarnă.

Potrivit sursei citate, Agenţia Internaţională a Energiei prognozează prezenţa unor stocuri mai mici la începutul sezonului de încălzire decât anul trecut. Previziunile instituţiei indică faptul că stocurile de gaze naturale ar putea atinge minimul pe 5 ani în ianuarie 2022. Producţia americană de gaze naturale rămâne stabilă, dar exporturile de GNL (gaze naturale lichefiate) sunt în creştere.

“În ceea ce priveşte soia, previziunile recente mai slabe pentru pieţele asiatice au stimulat incertitudinea referitoare la exporturile SUA. De asemenea, slăbiciunea realului brazilian creşte competitivitatea culturilor sud-americane. În plus, precipitaţiile aşteptate în regiunile de producţie de porumb şi soia îmbunătăţesc perspectivele pentru producţia din acest an (recoltarea începe în câteva săptămâni).”, se menţionează în analiză.

Totodată, soia şi porumbul au suferit scăderi de preţ puternice după ce Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA a recomandat un conţinut mai scăzut de biocombustibil în amestecul de combustibili. În ciuda precipitaţiilor recente, datele din Statele Unite au arătat o deteriorare a calităţii culturilor de soia şi porumb. Modelele sezoniere sugerează că s-ar putea apropia o scădere a preţurilor la soia. Un nou sezon de vânzare pentru porumb şi soia începe în septembrie, iar China continuă să arate o cerere puternică.

Pe de altă parte, preţurile cafelei continuă scăderea pe fondul ştirilor despre îngheţul din Brazilia. Piaţa se aşteaptă ca impactul vremii nefavorabile să fie limitat, mai ales că aceste condiţii nefavorabile sunt aşteptate într-o singură regiune.

Alegerile investitorilor din România s-au orientat către materiile prime care au beneficiat de o dinamică favorabilă în acest an.

XTB este unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate şi o companie de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia. Cu birouri în peste 10 ţări incluzând Marea Britanie, Polonia, Germania şi Franţa, XTB este, de asemenea, reglementată de cele mai importante autorităţi de supraveghere din lume inclusiv FCA şi KNF.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: