Centralele care transformă gazul în formă lichidă pentru a aproviziona Europa. Poate fi gazul american într-adevăr o alternativă la gazul rusesc?

GNL gaze naturale lichefiate Sursa foto: Linkedin / MOL

Pe coasta Louisianei, în Statele Unite, centralele de gaze lucrează la capacitate maximă, cu obiectivul de a furniza gaz lichefiat Europei ca alternativă la gazul rusesc, scrie Euronews Italia, citată de Rador.

Aceste centrale transformă gazul în formă lichidă pentru a-i reduce volumul, astfel încât să poată fi transportat pe nave mari către Bătrânul Continent.

„Ceea ce vedeți în spatele meu este un petrolier GNL, o navă care transportă gaz natural lichefiat pentru a facilita transportarea acestuia. Vom avea tot mai multe nave de acest tip în porturile noastre franceze și europene pentru a asigura securitatea energetică a Europei”, afirmă Eric Festa, directorul activităților industriale GNL ale Total Energies.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Anul acesta, Statele Unite s-au angajat să mărească aprovizionarea cu gaze către Europa cu 15 miliarde de metri cubi.

„În primele trei luni ale anului 2022, importurile din Statele Unite au atins deja nivelurile de anul trecut: de aceea, pe parcursul anului, probabil vom tripla sau chiar cvadrupla importurile de gaz lichefiat american”, reiterează Festa.

Dar poate fi acest gaz american într-adevăr o alternativă la gazul rusesc? Analiștii se așteaptă să fie doar pe termen scurt și mediu și doar parțial, pentru că, în ciuda creșterii, cu greu va compensa 10% din livrările rusești.

Mai mult, gazul lichefiat are dezavantaje: transportul cu vaporul este mai scump și sunt necesare instalații de regazificare pentru a readuce combustibilul în starea gazoasă.

Aceste centrale sunt concentrate în sudul Europei și, în special, în Spania, unde există șapte uzine care reprezintă 25% din capacitatea de regazificare a Uniunii Europene.

Totuși, Germania, una dintre țările cele mai expuse gazului rusesc, nu are nicio uzină și intenționează să construiască rapid două.

Între timp, șeful diplomației europene, Josep Borrell, mizează pe puterea blocului comunitar pentru a face față situației.

„Avem capacitatea de a repompa furnizările de gaz și de a le distribui între noi, pentru că nu este un tranzit cu sens unic: în cadrul rețelei europene, gazele pot circula dintr-o țară în alta”, spune Borrell.

Președintele american, Joe Biden, promite mai multe ajutoare Europei.

„Colaborăm cu alte națiuni precum Coreea, Japonia, Qatar și altele pentru a susține efortul nostru de a ajuta aliații europeni amenințați de Rusia cu gaze și șantaj.

Nevoile lor energetice vor fi satisfăcute în alte moduri: agresiunea nu va învinge, amenințările nu vor învinge”.

Țările cele mai dependente de gazul rusesc din Europa de Est și Balcani caută urgent furnizori alternativi pe o piață foarte restrânsă: Uniunea Europeană negociază, printre altele, cu Qatar, Norvegia și Azerbaidjan.

Amenințarea s-a conturat odată cu reducerea livrărilor rusești de gaz către Polonia și Bulgaria: unele orașe poloneze se confruntă deja cu livrări intermitente de gaze, în urma sancțiunilor impuse de autoritățile poloneze furnizorilor de energie care au legături cu Rusia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: