Centru de excelență pentru transplanturi, în Cluj-Napoca. Proiect de 90 de milioane de euro, finanțat prin PNRR

spital, operatie Sursa foto: Pixabay

Consiliul Județean Cluj a scos la licitație în SICAP un contract de 466 milioane lei pentru realizarea unui spital nou care va funcționa ca un centru de excelență în transplanturi, proiect inclus în Planul Național de Recuperare și Reziliență. Întregul proiect ar urma să se facă în trei ani, de la semnarea contractului cu firma desemnată câștigătoare, iar construcțiile se vor întinde pe 42.000 de metri pătrați, pe un teren care se găsește în incinta Spitalului Clinic de Pneumonoftiziologie „Leon Daniello”, unde există deja ridicate o serie de fundații speciale. Spitalul este prevăzut cu 280 de paturi, pe mai multe departamente.

Tot proiectul este inclus în Planul Regional pentru Politici Sanitare 2021 – 2027 Regiunea Nord – Vest, aprobat de Ministerul Sănătății în 2020.

„Centrul se propune a fi realizat pe un teren în suprafaţă de 17.318 mp și are o suprafață totală desfășurată de 41.868,40 mp având un număr de 280 de paturi după cum urmează: • Departament Transplant Renal și Urologie – 104 paturi • Departament Pneumoftiziologie și Chirurgie Toracică – 80 paturi • Departament Transplant de Cord și Chirurgie Toracică – 40 paturi • Departament Gastroenterologie și Transplant Hepatic – 40 paturi • Anestezie – Terapie intensivă – 45 paturi • Spitalizare de zi – 16 paturi (din care 6 paturi pentru dializă) Nucleul clădirii va fi reprezentat de blocul operator- cel mai complex ca și structură – care grupează 12 săli de operație, în circuit închis. De asemenea va fi prevăzut cu heliport care să deservească atât centrul cât și toată zona medicală de urgență din municipiul Cluj-Napoca. Desfășurarea spațială a clădirii se va realiza pe 4 subsoluri, parter și 5 etaje supraterane”, este descrierea licitației.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Ofertele se desfac în 10 octombrie, departajarea lor se face pe bază de preț și ofertă tehnică.

În timp ce implementarea proiectelor pe PNRR pare să treneze în restul țării, Vestul se „mișcă” mai bine. În fapt, acum doar două săptămâni, un alt proiect de spital inclus în PNRR a fost scos la licitație. Primăria Oradea așteaptă oferte pentru un spital nou de 80 de milioane de euro, cu specializarea boli infecțioase și plămâni, care ar trebui să fie gata în cel mult trei ani de la începerea lucrărilor.

Potrivit anunțului postat pe SEAP, spitalul va avea un total de 218 de paturi (minim) pentru spitalizarea continuă a pacienților, ce vor putea fi suplimentate la 295 de paturi, în funcție de necesități, la care se adaugă 20 paturi în regim de spitalizare de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungînd la un total de 249 paturi minim – 326 paturi maxim.

Până în 2026 ar trebui să fie construite și dotate cu echipamente cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat, luna trecută, Ministerul Sănătății. MS a publicat și Metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate prin care vor fi selectate minimum 25 de obiective ce presupun construcţia şi dotarea de spitale, până în 2026, cu fonduri din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate este aferentă „Componentei 12 – Sănătate, Investiţiile 2.1 şi 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă”, incluzând echipamentele şi aparatura medicală din cadrul PNRR.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: