Centrul de date de 36 de milioane de euro de la Craiova va deveni operațional de luna viitoare

ClusterPower Data Center 1

Centru de date de la Mischii, de lângă Craiova, va deveni operațional de luna viitoare. Este vorba de cel mai mare centru de date din România şi unul dintre cele mai mari din Europa, dezvoltat de societatea Cluster Power. Primul modul va fi pus în funcţiune chiar de luna viitoare, urmând ca proiectul să continue şi în anii următori, scrie Rador.

ClusterPower a început în luna iulie 2021 lucrările la cel mai mare centru de date din România și primul centru de date de tip hyperscale din regiune, situat la Mischii. Parcul tehnologic pe care îl construiește ClusterPower se întinde pe o suprafață de 25.000 mp și va crea un centru de infrastructură de Inteligență Artificială one-stop-shop dezvoltat împreună cu liderul mondial Nvidia. Campusul va dispune de o infrastructură de calcul performantă, necesară dezvoltării de soluții digitale de ultimă generație, cu valoare adăugată ridicată. Siguranța în exploatare va fi realizată pe baza standardelor de securitate Tier III în parteneriat cu Uptime Institute. Eficiența energetică a centrului de date (PUE) va fi de 1.1, ceea ce va plasa parcul tehnologic în primele locuri din topul global al industriei.

Prima fază a proiectului presupune realizarea infrastructurii de utilități necesare funcționării echipamentelor IT, incluzând turnarea fundației, construirea centralei electrice și a primei unități din cele cinci care vor dota centrul de date. Centrul de date va deveni cel mai puternic punct de comunicații regional cu legătură prin fibră optică directă cu Frankfurt și Amsterdam și conexiune cu 750 de centre de date din lume. Lucrările primului modul sunt estimate să se încheie în decembrie 2021.

Proiectul beneficiază și de un ajutor de stat de 82 de milioane de lei.

  • Ce se dezvoltă la Craiova? “Vorbim, în fapt de un supercomputer. El e folosit ca un element necesar unei economii pentru a putea accesa proiecte majore, proiecte naționale, proiecte importante. Fără această unealtă nu ai putea să-ți faci calculele necesare”.
  • Ce înseamnă un astfel de centru de date? “Capacitatea primei etape presupune că se poate stoca cam de două ori toată baza de date meteo globală, de când se înregistrează meteo”.
  • Cine va putea beneficia de acest campus? “Noi vedem infrastructura pe care o construim ca fiind una cu o aplicabilitate largă, vorbim de un centru regional de mare capacitate, care are potențialul de a accelera digitalizarea mai multor domenii”.

Citește un interviu integral cu fondatorii ClusterPower AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *