Cercetătorii de la UBB publică harta interactivă cu acoperirea vaccinală. Coordonator proiect: “Vaccinul reprezintă acum singura soluție viabilă pentru creșterea economică”

foto harta vaccin Sursa imagine: FSEGA-UBB; Covid impact monitor

 

Cercetătorii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au dezvoltat o hartă interactivă care arată rata de acoperire vaccinală la nivelul fiecărei localități din România, aceasta fiind actualizată zilnic. Autoritățile din România publică date privind vaccinarea pe localități, dar harta dezvoltată de cercetătorii UBB oferă la rândul său unele avantaje care ușurează modul de culegere, de interpretare și de înțelegere a datelor actuale, spun economiștii. Coordonatorul proiectului de monitorizare a efectelor pandemiei în România ne explică de ce este important indicatorul “vaccinare” și pentru mediul de afaceri.

Harta interactivă poate fi consultată AICI și este realizată ca parte a proiectului de cercetare cu tema COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor, care monitorizează în timp real evoluția pandemiei, respectiv starea economică a țării, oferind în același timp previziuni pe termen scurt și mediu privind pandemia și performanța economică a României.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Conform celor mai recente date prezentate de harta interactivă, există diferențe semnificative între mediile urban și rural în ceea ce privește rata de vaccinare, dar și diferențe importante între județele țării, județele din regiunea Nord-Est având cele mai mici niveluri de vaccinare în comparație cu celelalte regiuni ale României, arată reprezentanții echipei de cercetare.

Coordonatorul proiectului de cercetare, prodecanul FSEGA, Szász Levente, explică pentru Economedia.ro importanța acestui indicator pentru mediul de afaceri. “La nivelul întregii economii, majoritatea previziunilor optimiste, care calculează o creștere a PIB-ului de peste 6%, pornesc de la un scenariu în care nu vom mai avea un val grav al pandemiei în toamnă sau cel mult un val care permite totuși continuarea activităților economice în majoritatea sectoarelor economice, cu anumite reguli de distanțare, dar totuși netulburate. La nivelul sectoarelor economice sunt multe servicii – precum în turism, HoReCa, educație, cultură/artă, divertisment – în care companiile și organizațiile depind de existența unei modalități de a organiza activitățile în siguranță maximă. În ceea ce privește aceste aspecte, vaccinul reprezintă în momentul de față singura soluție viabilă pentru creșterea economică generală, dar mai ales pentru sectoarele de servicii care implică prezența și interacțiune intensă a clienților și personalului angajat de aceste companii”, subliniază Szász.

Ce aduce nou harta?

Autoritățile din România publică de asemenea date (și hărți) privind situația vaccinărilor pe localități, amintesc reprezentanții UBB, care spun totuși că instrumentul dezvoltat de cercetătorii de la facultatea din Cluj oferă mai multe avantaje care ușurează modul de culegere, de interpretare și de înțelegere a datelor actuale. Harta creată de cercetătorii de la FSEGA aduce informații integrate, spun inițiatorii proiectului, adică toate informațiile relevante legate de localitățile din România sunt afișate în același loc, nefiind necesară consultarea mai multor documente care conțin datele oficiale legate de campania de vaccinare. Harta este una interactivă, facilitează o interpretare vizuală ușoară și are și oferă și un motor de căutare a localităților pe baza denumirii acestora.

Noile analize vin în completarea hărții interactive lansate la finalul lunii martie 2021 care, pe lângă ratele de vaccinare, arată rata de incidență cumulată a cazurilor noi de coronavirus pentru fiecare localitate din România, scenariile de restricții care s-au aplicat în funcție de rata de incidență, respectiv modul de derulare a școlii (online sau față în față) în fiecare localitate. De menționat că datele publicate pot să aibă un decalaj de câteva zile și sunt preluate de la autoritățile publice, în momentul în care acestea devin disponibile. Spre exemplu, în 3 iunie găsim disponibile date referitoare la 31 mai.

Rezultatele complete ale proiectului de cercetare sunt actualizate zilnic și pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii


  1. regiunea Nord-Est având cele mai mici niveluri de vaccinare”
    Cum interpretăm asta aici?
    Cel mai mic ritm de industrializare?
    De dezvoltare!
    De investitii!
    De atractivitate penteu investitori!

    Nici la natalitate nu prea mai e!

    Si atunci ce se intelege din asta?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.