Cerealcom Bacău a preluat, la licitație, active de peste 2,6 milioane de euro ale fabricii de ulei Mândra din Bârlad, aflată în reorganizare

mandra Sursa foto: CITR

Cerealcom Bacău, parte a PAMBAC, a cumpărat o parte dintre activele fabricii de ulei Mândra, fondată în 2011, aflată în reorganizare, în valoare de 13,15 milioane lei (peste 2,6 milioane euro). PAMBAC este unul dintre cele mai mari grupuri românești din agribusiness-ul local cu o cifră de afaceri totală de aproximativ 740 milioane de lei în 2021.

„Tranzacționarea activelor către grupul Pambac, un brand românesc de tradiție, este în linie cu misiunea noastră de a descoperi investitori care cred în Romania și care pun în valoare activele achiziționate, cu scopul de a genera mai departe valoare în economie. Achiziția pachetului de active, aflat în patrimoniul societății Mândra SA, de către o companie cu experiență în domeniu și dorință de dezvoltare indică premisele unor investiții rapide și eficiente în modernizare, retehnologizare, optimizare și extinderea capacitățlor de stocare. Deși  este un context dificil, vedem că agricultura joacă un rol esențial și ne bucurăm că investițiile în acest sector continuă, iar noi am putut contribui la acest proces. Totodată, prin ceea ce facem credem în afacerile românești și rămânem la convingerea de a le da  o nouă șansă celor aflate în impas. Privind în viitor, găsesc extrem de important să contribuim fiecare la consolidarea economiei, cu responsabilitate, cu obiective îndraznețe şi cu o atitudine proactivă. Oportunitățile există, trebuie doar să profităm de ele, pentru că dacă nu o facem noi,  altcineva o va face cu siguranţă”, declară Flavius Drăghici, Manager de Vânzări CITR.

Pachetul de active, vândut de administratorul judiciar al Mândra SA, include baze de depozitare pentru cereale în Târgu Frumos (județul Iași) și Roșiești (județul Vaslui), dar și un siloz pentru cereale și FNC (fabrică de nutrețuri concentrate) în Tecuci (județul Galați). Activele sunt amplasate în zone cu agricultură intensivă, și au acces la infrastructură, atât rutieră, cât și feroviară.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Vânzarea pachetului de active a fost realizată prin licitație, iar prețul final a depășit cu peste 50% prețul de pornire, după ce companii importante din agribusiness la nivel local și national au manifestat interes și au luat parte la licitație.

Un alt activ industrial din patrimoniul Mândra SA, Fabrica de ulei din Bârlad, cu o capacitate de circa 2.500 tone/lună, așteaptă investitori, fiind scoasă la vânzare în cadrul unei proceduri de negociere directă. Mândra SA Bârlad provine din fosta Întreprinderea de Ulei Republica Bârlad și a luat ființă ca fabrică de ulei, în 1911 pe teritoriul actual, ca urmare a inițiativei marelui industriaș român Nicolae Malaxa, având la început doar prese hidraulice acționate cu abur produs de o locomotivă. Fabrica a fost pusă în funcțiune în anul 1911.

După ce a fost naționalizată în anul 1948, fabrica a beneficiat continuu de modernizări și extinderi, de la secții de rafinare la mărirea capacității de producție și depozitare. Actuala linie de rafinare a fost pusă în funcțiune în anul 1997.

Valoarea tranzacțiilor realizate în ultimii 3 ani de CITR este de peste 280 milioane euro, din care peste 8 milioane doar de la începutul acestui an. Cele mai multe valorificări în ultimii 3 ani au implicat următoarele categorii de bunuri: mobile (12%), imobile (81%) și afaceri la cheie (7%).

CITR coordonează în medie 82 tranzacții pe lună, însă numărul procedurilor de vânzare organizate este mult mai mare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: