Cerere de insolvență pentru Nordis Management, un important dezvoltator imobiliar: ”Am fost consternați, cererea a fost retrasă”/  Nordis are mai multe procese pe rol pentru datorii și neîndeplinirea obligațiilor

G4Media mai 9, 2022 1 comentarii
nordis, cladiri, mamaia

Pe numele Nordis Management, firma-fanion a grupului onomim, a fost depusă în data de 5mai o cerere de intrare în insolvență, creditorul Eko Trade Business SRL invocând neplata unei datorii. Grupul Nordis este unul dintre dezvoltatorii imobiliari importanți de pe piața românească, cu proiecte în București, Constanța și Brașov.

Într-un răspuns pentru G4Media, reprezentanții grupului au declarat că solicitarea Eko Trade Business SRL a fost o ”eroare” și că vineri, 6 mai, aceștia au redactat și trimis către instanță o adresă în care anunță că își retrag acțiunea.

Nu este, însă, singura dispută juridică în care este angrenat Grupul Nordis în acest moment. Pe rolul instanțelor există mai multe procese, în diferite stadii, în care persoane fizice se plâng de faptul că nu și-au primit apartamentele promise, iar societăți comerciale revendică diferite sume de bani în urma relațiilor contractuale pe care le-au avut cu firme din Grupul Nordis.

În replică, Grupul a transmis că ”Soliditatea businessului nostru este fermă, situația financiară a companiei este mai mult decât stabilă, iar continuarea dezvoltării proiectelor noastre este în linie dreaptă.”

Referitor la cererea de intrare în insolvență depusă de Eko Trade Business SRL, care, conform portalului instanțelor, a primit termen pentru 8 septembrie 2022, Nordis Management SRL a transmis G4Media: ”Am fost consternați de publicarea acestei cereri din partea unui furnizor cu care nu avem neînțelegeri comerciale. Luând legătura cu reprezentanții acestei companii, am aflat că dintr-o eroare, acesta a depus, în mod greșit, o cerere de judecare a insolventei companiei noastre, pe care a și retras-o de altfel în aceeași zi. (…) Ca să clarificăm și situația, în speță este vorba despre un furnizor de marketing, de mici dimensiuni cu care compania noastră a încheiat contractul de colaborare în urmă cu peste un an. Această companie a continuat să ne factureze pe o serie de livrabile, deși contractul nostru expirase, livrabile și costuri cu care noi nu am fost de acord după expirarea contractului. Deși ne-am simțit îndreptățiți legal să îi tragem la răspundere pentru această situație, am decis să încheiem acest diferend cât mai rapid.”

Contactați de G4Media, reprezentanții Eko Trade Business SRL au confirmat retragerea acțiunii, dar nu au invocat vreo ”eroare”. Ei au declarat că ”regretăm situația creată prin promovarea cererii (…) Nordis Management SRL a achitat toate debitele restante (…) colaborarea dintre cele două societăți continuă, acesta rămânând un partener de încredere al societății noastre. (…) Neplata debitelor restante s-a datorat unor neînțelegeri referitoare la derularea rapoartelor juridice între cele două societăți, care, în acest moment, sunt clarificate.”

Acțiunea depusă joi face parte dintr-un șir din ce în ce mai lung de procese intentate recent în care firme din grup, cum ar fi Nordis Management SRL sau Nordis Best Construct SRL, au calitatea de pârât, dosarele având ca obiect ”ordonanță de plată”, ”obligația de a face” ”încuviințarea executării silite” sau ”hotărâre care să țină loc de act de vânzare-cumpărare”.

În cea mai mare parte este vorba de datorii către firme care au avut relații contractuale cu Grupul Nordis sau persoane care nu și-au primit la termenul convenit apartamente acontate în proiectele dezvoltate de Grupul Nordis.

Astfel, pe 14 martie 2022, într-un dosar de de la Judecătoria Sectorului 1 s-a dispus: ”Încuviinţează executarea silită a titlului executoriu reprezentat de promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare autentificată sub nr. 1445 din data de 02.09.2021 de Notar Public Onea Lucia, prin toate formele de executare prevăzute de lege, la cererea creditorilor D.S.A. şi D.D.F., împotriva debitoarei NORDIS MANAGEMENT S.R.L., pentru recuperarea creanţei scadente ce rezultă din titlul executoriu, de plată a sumei de 340.000 Euro, echivalent în lei, calculată la cursul BNR+1% din suma achitată (…)”.

La aceeași instanță, B.I.G., persoană fizică, cere, printr-o acțiune de ordonanță de plată, 35.000 euro + 119.092,08 LEI, iar C.D. 173.404,94 lei într-un dosar și 135.952 lei în altul. Tot la această judecătorie, soții C.C și C.S. au revendicat 7.000 euro și 1.316 lei, dar la primul termen au renunțat la proces.

Societatea Felbermayr Kran SRL cere aproape 50.000 de lei de la Nordis Best Construct SRL, iar Cristimar Ella Import Export SRL 197.613,12+13.102,78 lei, pe lista societăților care au dat în judecată această firmă mai fiind Le Grand G & G SRL, IR Service SRL, Pergola Lux SRL și Consolight Com SRL.

Într-un alt dosar, o societate care a cumpărat un apartament de la Nordis Management din viitorul proiect din Mamaia, obligându-se să furnizeze la schimb 280 de uși pentru apartamentele din aceste blocuri, a solicitat și a obținut de la Tribunalul București, în octombrie 2021, rezoluțiunea promisiunii bilaterale de vânzare, urmând să primească și banii pentru uși – 246.568 lei. La instanță, juristul firmei reclamante a povestit că, pe de o parte, Nordis nu a preluat ușile care erau gata încă din martie 2020, iar, pe de altă parte, nu a venit la notar să semneze contractul de vânzare-cumpărare pentru apartamentul care făcea parte din tranzacție.

La Curtea de Apel București, R.A.M. a obținut, pe 9 martie 2022, o sentință definitivă prin care magistrații au dispus instituirea sechestrului judiciar pe două apartamente din proiectul edificat de Nordis în Mamaia, imobile pentru care acesta a semnat promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare pe 14 februarie 2019.

Pentru primul apartament, cumpărătorul a plătit 57.143 euro din preţul total de 60.000 euro şi 4.762 euro din preţul total al locului de parcare, de 5.000 euro, iar pentru al doilea – 25.714 euro din preţul total de 27.000 euro şi 4.762 euro din preţul total al locului de parcare, tot de 5.000 euro.

Data pentru semnarea contractului de vânzare-cumpărare a fost stabilită pentru 27 mai 2021, apoi schimbată la 30 mai 2021, dar Nordis Management nu și-a îndeplinit obligația, astfel că, pe 27 octombrie 2021, R.A.M. a notificat Nordis, printr-un executor judecătoresc, să se prezinte peste cinci zile la un notar pentru semnarea actelor.

Nordis nu s-a prezentat, astfel că R.A.M. a introdus, pe lângă dosarul de sechestru, o acțiune cu obiect ”hotărâre care să țină loc de act de vânzare-cumpărare” motivând că ”societatea pârâtă desfăşoară o amplă campanie publicitară în scopul vânzării în piaţa imobiliară a imobilelor apartamente dezvoltate în cadrul proiectului imobiliar Nordis Residence – Mamaia Beach din care fac parte şi imobilele promise spre vânzare reclamantului, are bănuiala rezonabilă că promitentul-vânzător intenţionează înstrăinarea către terţi cumpărători inclusiv a imobilelor promise spre vânzare reclamantului şi pentru care, aşa cum a arătat, a plătit preţul aproape integral”.

Referitor la aceste procese, Grupul Nordis a transmis că ”În acest moment pe rolul instanțelor se judecă un număr foarte mic de procese legate de Nordis. Suntem totuși unul dintre cei mai mari dezvoltatori din România și e firesc ca la un moment dat, dintre peste 2.000 de promisiuni de vânzare și peste 800 de furnizori și prestatori interni și externi și implicațiile financiare de câteva sute de milioane de euro, să mai existe și neînțelegeri comerciale.

Deși este regretabil, nu înseamnă că putem accepta uneori să plătim sume de bani dacă anumite lucrări nu au fost executate la standardul agreat în contract. Multe dintre aceste procese au fost inițiate chiar de către noi. Asta face ca astăzi din peste 2.800 de contracte comerciale să avem un număr de 19 litigii în care avem calitatea de pârât, adică un procent de 0,6% din total contracte, cu siguranță o medie extrem de scăzută în zona de business.”

”Soliditatea businessului nostru este fermă, situația financiară a companiei este mai mult decât stabilă, nu avem credite bancare, iar continuarea dezvoltării proiectelor noastre este în linie dreaptă. (…) sub nicio formă nu se pune problema ca stabilitatea financiară și mai ales proiectele Nordis să fie afectate în vreun fel. Vă asigurăm că lucram la fel de intens ca și până acum pentru a livra celor peste 2.000 de cumpărători locuințele”, au mai precizat cei de la Nordis.

Conform datelor oficiale, Nordis Best Construct aparține lui Emanuel Poștoacă și Vladmir Răzvan

Ciorbă, cei doi fiind și asociații care au 87% din Nordis Management.

Grupul Nordis are proiecte imobiliare în nordul Bucureștiului, Mamaia, Sinaia și Brașov. Cele mai recente date contabile disponibile arată că, în 2020, Nordis Management a avut o cifră de afaceri de 44,9 milioane lei și un profit net de 8,2 milioane lei, iar Nordis Best Construct o cifră de afaceri de 1,7 milioane lei și pierderi nete de 4,7 milioane lei.

Sursa; captură nordis

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *