CEZ a finalizat vânzarea activelor din România către australienii de la Macquarie

Carmen Radu mart. 31, 2021 0 comentarii
parcul eolian cez

Procesul de vânzare a activelor româneşti deţinute de grupul CEZ către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) a fost încheiat miercuri, informează CEZ Group.

Tranzacţia include şapte companii româneşti, inclusiv reţeaua de distribuţie a energiei electrice, furnizarea de electricitate şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, de la Fântânele – Cogealac.

Astfel, șapte companii româneşti (Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power şi CEZ România) îşi schimbă astfel acţionarul începând cu data de 31 martie 2021.

În ce priveşte tranzacţia, toate operaţiunile şi contractele vor rămâne valabile şi neschimbate pentru clienţi, angajaţi şi parteneri de afaceri, precizează CEZ România.

Conform acordului cu cumpărătorul, finalizarea tranzacţiei, inclusiv plata preţului achiziţiei, era planificată pentru 31 martie 2021.

Acordul achiziţiei a fost semnat anul trecut, în luna octombrie, iar tranzacţia a fost aprobată de către Comisia Europeană – Direcţia Generală de Concurenţă şi de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării din România.

„Este nevoie de o infrastructură mai puternică şi mai sustenabilă de energie pentru a facilita electrificarea în creştere a României şi tranziţia sa către o economie cu emisii scăzute de carbon. Afacerea în domeniul infrastructurii esenţiale din acest portofoliu va juca un rol important în transformarea sistemului energetic din România şi aşteptăm cu nerăbdare să ne implicăm în dezvoltarea ei continuă”, a spus Leigh Harrison, director al MIRA EMEA.

Motivul ieșirii CEZ din România

În 2019, premierul ceh Andrej Babis a reușit să provoace o schimbare radicală a strategiei grupului CEZ: concentrarea resurselor financiare ale companiei în piața internă, pentru construirea noilor reactoare nucleare, cu prețul ieșirii din Bulgaria, Romania, Turcia și Polonia (parțial). O decizie ce nu convine deloc companiei, după cum a explicat Bloomberg într-o analiză detaliată care arată cum investitorii minoritari ai CEZ au fost speriați de presiunile premierului ceh. De ce se ferește conducerea CEZ de proiectul pentru construirea noilor reactoare? Pentru că regulile europene de pe piața energiei nucleare sunt extrem de stricte și induc costuri uriașe, marja de manevră în ceea ce privește garanțiile de stat este foarte mică. În plus, proiectele sunt atât costisitoare, cât și riscante din punct de vedere al rezultatelor financiare și riscă să slăbească poziția companiei pe termen scurt și mediu. Miercuri, Cehia a anunțat că vrea să înlocuiască folosirea cărbunelui în termocentrale printr-o invenție: un dispozitiv numit Teplator, care reciclează deșeuri nucleare pentru producerea căldurii, scrie Deutsche Welle.

Cine sunt australienii de la Macquarie

Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) este unul dintre cei mai importanţi manageri de active alternative din lume. La 30 septembrie 2020, MIRA administra aproximativ 125 miliarde euro în active care sunt esenţiale în dezvoltarea sustenabilă a economiilor şi comunităţilor, incluzând 147 de afaceri în portofoliu, aproximativ 500 proprietăţi imobiliare şi 4,8 milioane de hectare de terenuri agricole. În prezent, MIRA are în portofoliul său de investiţii 12,5 GW în capacităţi de energie regenerabilă şi 200.000 kilometri de reţele de distribuţie a energiei electrice din Australia, Austria, Finlanda, Spania şi Statele Unite ale Americii.

MIRA este parte din Macquarie Asset Management, ramura de management al activelor Macquarie Group, un grup financiar care oferă clienţilor soluţii de administrare şi finanţare a activelor, servicii bancare, de consultanţă şi de riscuri şi capitaluri pentru datorii, capitaluri proprii şi mărfuri. Fondat în 1969, Macquarie are 16.356 angajaţi în 31 pieţe. În data de 30 septembrie 2020, Macquarie gestiona active în valoare de 339,9 miliarde euro.

Sursa foto: CEZ Romania/Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.