Inovație sub presiunea ecologizării: Cehia se pregătește să utilize energia atomică în încălzirea centrală a marilor orașe

Centrala nucleara Dukovany - Wikipedia Petr Adamek Foto: Centrala nucleara Dukovany - Wikipedia / Petr Adamek

Cehia vrea să înlocuiască folosirea cărbunelui în termocentrale printr-o invenție: Teplator-ul reciclează deșeuri nucleare pentru producerea căldurii, scrie Deutsche Welle.

Republica Cehă are în aproape toate marile orașe de un sistem de centrale termoelectrice și de încălzire centrală. Majoritatea funcționează pe bază de cărbune. Dar renunțarea graduală la combustibilii fosili în Uniunea Europeană, pentru scăderea poluării, generează o problemă serioasă: cum poate fi asigurată pe termen lung încălzirea locuitorilor din ținuturile dependente de sistemul de încălzire centrală. Din punct de vedere tehnologic, trecerea de la cărbune la gaz este posibilă imediat – dar folosirea gazului va duce la scumpirea considerabilă a căldurii pentru populație.

O soluție revoluționară au prezentat recent cercetători de la Universitatea Tehnică Cehă (ČVUT) și de la Universitatea Boemia de Vest din Pilsen. Echipa de oameni de știință a dezvoltat o mică unitate pentru elemente nucleare folosite în centrale atomice, utilizând așa-numita căldură reziduală (din dezintegrarea radioactivă) a acestora pentru a încălzi apă. În curând, se vor pune bazele unei astfel de alternative ieftine la cărbune și gaz. Dispozitivul a primit numele de “Teplator”, în traducere aproximativă: generatorul de căldură. Produsul a fost deja brevetat, atât pentru concepție, cât și pentru construcție.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Șeful de proiect Radek Škoda, de la Institutul Ceh pentru Informatică, Robotică și Cibernetică, din cadrul Universității Tehnice Cehe, spune că proiectul este unul ieșit din comun mai ales pentru că implică refolosirea deșeurilor nucleare pentru producerea de căldură. Altfel, aceste deșeuri nucleare ar trebui răcite timp îndelungat pentru a putea fi apoi depozitate – este vorba de urmări ale procesului de producere a energiei nucleare.

La fel de mare ca un reactor de cercetare

“Doar din rezervele de deșeuri nucleare disponibile acum în Cehia am putea să aprovizionăm cu căldură toate marile orașe din țară pentru 30 de ani”, a adăugat Škoda pentru DW. “Tipul de elemente nucleare consumate care sunt utilizate în Teplator nu este folosit doar în centralele atomice cehești, ci și la uzina nucleară est-germană Greifswald, între timp închisă. Deșeurile nucleare de acolo ar putea fi utilizate de Teplator-ul nostru și ar fi posibil să asigurăm astfel căldura și pentru orașe germane ca Leipzig sau Halle”, a explicat Škoda. El estimează că Teplator poate produce căldură la jumătate de preț față de centralele pe gaz.

Potrivit lui Škoda, în cazul Teplator este vorba de o unitate nucleară de o mărime similară reactoarelor de cercetare, precum cele folosite în prezent și în zonele metropolitane din mari orașe precum Viena, Praga sau München. Teplator ar fi însă construit mult mai simplu, din punct de vedere tehnologic, decât mini-reactoarele nucleare răspândite în lumea întreagă, adaugă Škoda. “Problema principală la aceste reactoare mici este că ele generează curent electric, la fel ca marile centrale nucleare. Curentul din reactoare mici este însă foarte scump”, explică omul de știință. Un Teplator care produce “doar” căldură ar fi mult mai simplu conceput, potrivit lui Škoda.

Interes mare în Cehia

Dispozitivul creat de echipa lui Škoda funcționează la o presiune atmosferică normală și are în cel mai simplu mod de folosire temperatura de 100 de grade Celsius. Ceea ce înseamnă că are nevoie de soluții tehnice mai puțin complicate și de materiale mai puțin pretențioase, fiind mai ieftin decât mini-reactoarele uzuale.

Planul UE de renunțare la combustibilii fosili face ca interesul faţă de proiectul din Cehia să fie ridicat. Aproape toate marile companii energetice cehești care au o divizie de încălzire s-au arătat dispuse să preia modelul, a spus Škoda. “Ne aflăm deja în negocieri foarte concrete”, a adăugat el. Interes ar exista și în afara Cehiei. “Am discutat de exemplu la Helsinki. Orașul plănuiește restructurarea sistemului extins de încălzire centrală”, mai spune Škoda.


Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: