CEZ a finalizat vânzarea activelor din România pentru 4,74 miliarde lei

parcul eolian cez Sursa foto: CEZ Romania/Facebook

Grupul ceh de utilităţi CEZ informează că vânzarea anumitor active care au legătură cu producţia şi distribuţia de electricitate din România către fondul de investiţii Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) s-a finalizat la data de 31 martie 2021, după plata preţului convenit.

Pe 23 octombrie 2020, CEZ Group anunţa vânzarea activelor sale din România către fondurile administrate de MIRA. Activele implicate în tranzacţie constau în şapte companii, inclusiv reţeaua de distribuţie a energiei electrice, furnizarea de electricitate şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa de la Fântânele – Cogealac.

„În urma îndeplinirii tuturor condiţiilor, acţiunile au fost transferate cumpărătorului (Macquarie Infrastructure and Real Assets) şi a fost plătit preţul integral de achiziţie”, se arată în raportul de activitate pe primul trimestru publicat marţi de CEZ. „Venitul din vânzarea activelor, în valoare de 24,6 miliarde coroane, va ajuta la scăderea datoriilor, va fi utilizat pentru investiţii de dezvoltare în Cehia şi ţările stabile şi va permite acordarea unui dividend mai mare pentru acţionari”, se mai arată în documentul menţionat.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Ondrej Safar, directorul general al CEZ România, estima că vânzarea operaţiunilor din România s-ar putea finaliza în prima jumătate a acestui an, după obţinerea aprobărilor de la autoritatea de concurenţă de la Bruxelles şi de la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). După această tranzacţie, grupul CEZ va rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie şi servicii energetice.

Comisia Europeană a aprobat la începutul acestui an preluarea de către fondul de investiţii Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited a anumitor active care au legătură cu producţia şi distribuţia de electricitate din România, deţinute de grupul ceh CEZ.

„Comisia a ajuns la concluzia că această achiziţie nu ridică îngrijorări în ceea ce priveşte concurenţa, deoarece nu va produce nicio suprapunere a activităţilor companiilor”, se arată în comunicatul executivului comunitar.

MIRA este cel mai mare administrator de infrastructură din lume şi este parte a Macquarie Group, o companie australiană de top 10 din punct de vedere al capitalizării de piaţă. În prezent, portofoliul său de investiţii cuprinde 12,4 GW de capacităţi de energie regenerabilă şi reţele de distribuţie a energiei electrice în Australia, Austria, Finlanda, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: