ChatGPT deschide ușa către săptămâna de lucru de patru zile, spune un laureat Nobel

ChatGPT, Inteligenta Artificiala Sursa foto: Pexels

Revoluția ChatGPT deschide ușa către o săptămână de patru zile, oferind un impuls major de productivitate pentru o serie de locuri de muncă, potrivit lui Chris Pissarides, profesor de economie şi ştiinţe politice la London School of Economics şi deţinător al unui premiu Nobel în economie obţinut în 2010, scrie Bloomberg.

Christopher Pissarides – profesor la London School of Economics, specializat în impactul automatizării asupra muncii – a declarat că piața muncii se poate adapta suficient de repede la chatbots susținute de inteligența artificială. Observația sa atenuează îngrijorările potrivit cărora progresele rapide ale tehnologiei ar putea aduce pierderi masive de locuri de muncă.

“Sunt foarte optimist că am putea crește productivitatea”, a spus el într-un interviu acordat în cadrul unei conferințe la Glasgow. “Am putea crește bunăstarea noastră în general de la locul de muncă și am putea să ne luăm mai mult timp liber. Am putea trece cu ușurință la o săptămână de patru zile”.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Chatbots, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI și Bard de la Google, au fost salutate ca o tehnologie potențial transformatoare care ar putea provoca un boom al productivității, dar care ar putea expune și sute de milioane de locuri de muncă.

Pissarides a investigat anterior impactul automatizării asupra locurilor de muncă prin intermediul Pissarides Review into the Future of Work and Wellbeing. El a primit Premiul Nobel pentru economie pentru activitatea sa privind fricțiunile de pe piața muncii.

Pissarides a declarat că tehnologia ar putea lua în continuare o turnură răuvoitoare, cum ar fi utilizarea pentru supraveghere sau invadarea vieții private. Dar el a spus că ar putea face o “mare diferență” în ceea ce privește productivitatea dacă este folosită bine.

“Ar putea elimina o mulțime de lucruri plictisitoare pe care le facem la locul de muncă … și apoi ar putea lăsa doar lucrurile interesante pentru ființele umane”, a spus el. Tranziția pentru lucrători va fi mai puțin dureroasă din cauza adoptării mai lente de către companii, în ciuda faptului că tehnologia “se mișcă rapid”, a adăugat el.

Unii sunt îngrijorați de impactul pe care această tehnologie l-ar putea avea asupra societății. Liderii din domeniul tehnologiei, inclusiv Elon Musk, au semnat luna trecută o scrisoare deschisă în care au cerut o pauză în ceea ce privește antrenarea sistemelor puternice de inteligență artificială.

“Pur și simplu nu există nicio limită la cât de multă muncă ar putea genera omenirea dacă ar vrea cu adevărat să lucreze”, a spus Pissarides. “Va dura mult timp pentru a avea un impact real, iar în acest timp oamenii se vor adapta. Ceea ce aveți nevoie în această ajustare este, practic, perfecționarea”.

Observațiile sale vin în urma unui raport Goldman Sachs care a estimat că 300 de milioane de locuri de muncă sunt expuse la nivel global la Inteligența Artificială, cum ar fi ChatGPT. Economiștii băncii au susținut, de asemenea, că aceasta ar putea fi transformatoare pentru productivitate și creșterea PIB-ului.

“Estimăm că Inteligența Artificială,ar putea crește în cele din urmă PIB-ul global anual cu 7%.”, au afirmat economiștii Goldman într-un raport de luna trecută.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: