Cheltuielile de consum din SUA au crescut în august, dar inflația scade puterea de cumpărare

SUA, statele unite, america

Cheltuielile de consum din SUA au crescut în august, dar cheltuielile ajustate la inflaţie din luna anterioară au fost peste aşteptările iniţiale, consolidând aşteptările că avansul economic a încetinit în trimestrul al treilea, pe fondul numărului mai mare de infecţii cu noul coronavirus, transmite Reuters.

Raportul publicat vineri de Departamentul pentru Comerţ, care arată că inflaţia s-a menţinut ridicată în august, semnalează riscul ca cheltuielile de consum să fi stagnat în trimestrul al treilea, chiar dacă au fost mai mari în septembrie. La calculul PIB este luată în calcul inflaţia ajustată sau aşa-numitele cheltuieli de consum reale.

„Cheltuileile de consum sunt pe cale să înregistreze doar o creştere slabă în trimestrul trei”, a spus Tim Quinlan, economist senior la banca Wells Fargo în Charlotte, Carolina de Nord.

Cheltuielile de consum, care reprezintă două treimi din activităţile economiei americane, au urcat cu 0,8% în august. Datele lunii iulie au fost revizuite în sens negativ, arătând un declin de 0,1%, în loc de o creştere de 0,3% raportată iniţial.

Indicele core al preţurilor de consum (PCE), preferat de Rezerva Federală pentru ţinta de inflaţie de 2%, care exclude preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, a urcat cu 0,3%, la fel ca în luna iulie. Într-o perioadă de 12 încheiată în august, indicele PCE a avansat cu 3,6%, ritm similar cu cel consemnat în iulie.

Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.