Cheltuielile militare la nivel mondial au înregistrat în 2024 cea mai puternică creștere de la sfârșitul Războiului Rece, atingând 2.700 miliarde de dolari din cauza războaielor și a conflictelor în curs de desfășurare pe planetă, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), dat publicității luni, informează AFP, transmite Agerpres.
Conform SIPRI, acestea au crescut în special în Europa și în Orientul Mijlociu.
Cheltuielile în materie de apărare au sărit la 9,4% în 2024 – al zecelea an de creștere consecutivă – în comparație cu 2023.
„Aceasta atestă într-adevăr un nivel ridicat al tensiunilor geopolitice”, apreciază Xiao Liang, cercetător în cadrul programului „Cheltuieli militare și producția de arme” în cadrul SIPRI. „Este fără precedent. Este vorba de cea mai importantă creștere de la sfârșitul Războiului Rece”, adaugă el.
Peste 100 de țări și-au crescut bugetele de apărare anul trecut, subliniază raportul.
Factura, piperată, va avea „un profund impact social-economic și politic”, subliniază Liang, căci „țările trebuie să facă ajustări în opțiunile lor bugetare”.
„De exemplu, am văzut numeroase țări europene operând reduceri la alte capitole bugetare, cum ar fi ajutorul internațional, pentru a finanța creșterea mijloacelor consacrate armatei sau chiar luând în considerare creșterea impozitelor sau îndatorarea”, menționează expertul citat.
Creșterea cheltuielilor militare la nivel global
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Europa, inclusiv Rusia, reprezintă regiunea cu cele mai ridicate cheltuieli militare, care au crescut cu 17%, ajungând la 693 de miliarde de dolari.
În speță, Rusia a consacrat 149 de miliarde de dolari armatei sale în 2024, o creștere cu 38% față de anul precedent și de două ori mai mult decât în 2015.
Bugetul militar al Ucrainei, țară invadată de Rusia, a crescut cu 2,9%, atingând 64,7 miliarde de dolari.
Cu toate că aceasta nu reprezintă decât 43% din echivalentul resurselor ruse, Kievul înregistrează cele mai ridicate cheltuieli militare din lume, cu 34% din PIB alocat apărării.
Câteva țări ies în evidență în raportul SIPRI, notează AFP.
Cheltuielile militare ale Germaniei au crescut cu 28%, situându-se la 88,5 miliarde de dolari și detronând India de pe locul patru în lume.
„Pentru prima oară de la reunificarea sa, Germania a devenit principalul contributor în materie de apărare în Europa Centrală și de Vest”, observă Xiao Liang.
SUA, prima țară din lume în ceea ce privește cheltuielile militare, și-au majorat bugetul cu 5,7% în 2024, ajungând la 997 de miliarde de dolari, sau 37% din cheltuielile globale și 66% din cele ale țărilor membre NATO.
Cele 32 de țări membre ale Alianței Nord-Atlantice, angajate într-o dinamică de reînarmare în perspectiva unei posibile retrageri americane, și-au mărit considerabil aceste cheltuieli.
„În 2024, 18 din cele 32 de țări au atins obiectivul de 2% din PIB” pentru cheltuieli militare, o situație fără precedent de la înființarea NATO, potrivit cercetătorului menționat.
„Proiecte de achiziții masive în industria armamentului sunt preconizate pentru următorii ani”, afirmă el.